Atunci cand suferi, iar inima ta a fost franta, reprezinta o consolare sa asculti alti oameni cu sufletul ranit deoarece - ei bine - nefericirea iubeste compania altor oameni care simt acelasi lucru.
Potrivit unei cercetari conduse la Freie Universitat din Berlin, acest lucru nu reprezinta o explicatie, in definitiv. Studiile arata ca atunci cand oamenii tristi asculta muzica trista, rezultatul nu este tristetea. De fapt, este exact contrariul: oamenii vor rumega, se vor gandi mai bine la anumite aspecte ale iubirilor lor pierdute.
"Cea mai frecventa emotie evocata a fost nostalgia, care este o emotie dulce-amaruie - este mult mai complexa si este partial pozitiva. Acest lucru ne ajuta sa explicam de ce muzica trista este atragatoare si placuta pentru oameni.", a explicat Liila Taruffi, unul dintre cercetatorii care au condus studiul.
Ei bine, concluzia este simpla: apelam la muzica trista atunci cand ne simtim tristi din cauza conexiunii care se creeaza in acest mod. Prin faptul ca "iti lasi imaginatia sa functioneze odata cu spontaneitatea melodiei, iti reglezi si iti aerisesti emotiile dupa ce te identifici cu cantecul respectiv; tu empatizezi in cele din urma cu muzicianul si astfel te simti mai putin singura", sustin cercetatorii germani. (Sursa)
Citeste si: Tu stii ce fel de muzica apreciaza pisica ta?
Playlistul care topeste grasimea: 12 melodii pe care sa le asculti la sala