I-am cerut ajutorul lui Carmen Todor, medic psihiatru, MasterTrainer NLP (programare neurolingvistica), pentru a ne explica care este cel mai potrivit fel de a incerca sa schimbam lucrurile care ne nemultumesc.
"Nemultumirea indica, intr-adevar, ca ar fi nevoie de o schimbare. Dar ce anume trebuie schimbat? Uneori trebuie sa ne schimbam modul de a gandi, alteori un comportament, alteori schimbarea vizeaza ceva exterior – locul de munca sau “prietenii”, de exemplu.
Daca am cauta un mod mai schematic de a descrie ce-i de facut, am putea sa ne gandim la cativa pasi esentiali:
1. Accepta ca situatia e asa cum e: cea mai frecventa greseala a noastra este ca opunem rezistenta, ne luptam cu ceea ce nu ne place si asta ne consuma multa sau chiar imens de multa energie. Acceptarea nu e sinonima cu blazarea sau resemnarea, in nici un caz. E doar o atitudine matura: daca ceva nu e ok, asta e. Important e sa accepti asta si sa iti folosesti energia pentru a iesi din situatie, nu pentru a te tot invarti in jurul ei.
2. Cauta sa intelegi problema: de ce a aparut, ce o mentine si, mai ales, ce trebuie sa inveti din ea si ce trebuie sa schimbi.
3. Pune-te pe treaba: construieste – singur sau cu ajutorul celorlalti – o cale de a transforma situatia si mergi inainte. Singurii care pierd sunt cei care renunta, nu cei care avanseaza mai incet!", spune specialistul in NLP.
Cum sa ma programez pentru succes?
“Succesul” este, de fapt, spune Carmen Todor, capacitatea de a ne atinge obiectivele propuse. Pentru asta avem nevoie de doua lucruri: scopuri clare si adecvate si resurse suficiente - si aici ma refer la resurse interioare (daca le avem pe acestea, le putem obtine si pe cele exterioare, materiale).
"Cum ajungem in aceasta situatie fericita?...Am sa glumesc, putin, aici, si am sa parafrazez versurile unui cantec la moda: “daca mergi ca un dovlecel, vorbesti ca un dovlecel si faci dragoste ca un dovlecel…cel mai probabil ca esti un dovlecel!” Translatand spre succes, subiectul nostru de discutie, putem spune : “daca gandesti ca un om de succes, vorbesti ca un om de succes si te comporti ca un om de succes…vei obtine succesul”, arata specialistul.
A-ti “programa” mintea pentru succes prespune ca in subconstientul tau sa existe toate convingerile si credintele necesare, care sa te sustina in demersul tau. Exista mai multe metode complexe de acest gen (de la NLP si hipnoza ericksoniana, pana la tehnici mai restranse, cum este metoda Silva) dar si unele foarte simple, pe care le poate aplica oricine:
- vizualizarea (sau imageria mentala, adica vizualizarea succesului)
- discursul de impregnare (sau repetarea unor afirmatii pozitive)
Mai nou, exista si softuri speciale – programe de calculator care creeaza mesaje subliminale, vizuale sau auditive, cu sugestii pozitive.
Conflictul interior - cum ne autosabotam
Am fost foarte uimita cand ne-a anuntat pe toti prietenii, senin: "Nu cred ca mai vreau sa am copii!" Dupa un regim drastic si o schimbare a stilului de viata care au ajutat-o sa piarda in jur de 20 de kilograme, prietena noastra era decisa sa pastreze silueta castigata cu atata efort cu orice pret. Chiar si cu riscul de a nu se putea bucura niciodata de copiii sai si ai iubitului sau.
Intre timp lucrurile s-au mai schimbat putin cu ea, in sensul in care nu mai este atat de vehementa sau atat de speriata. Dar conflictul sau interior nu este pe deplin rezolvat, ci doar uitat- pentru moment - intr-un coltisor.
Carmen Todor ne explica:
"Expresia “conflict interior” ne duce cu gandul la intrebarea “conflict intre ce si ce?” Desi aceste conflicte ar putea parea de multe feluri, ele sunt, de fapt, la fel: o parte din tine doreste ceva, o parte doreste altceva.
Rezolvarea presupune un proces de mediere si negociere care se bazeaza pe intelegerea nevoilor fiecareia dintre "parti". De exemplu: te-ai casatori... dar parca nu te-ai casatori! iar partenerul deja te preseaza. Daca te-ai analiza cu atentie, ai descoperi ceva de genul: “partea” care doreste sa se insoare vrea, sa zicem, dragoste si stabilitate, “partea” care se opune vrea libertate si aventura. Fiecare vrea ceva important pentru tine si ai de ales: ori nu te casatoresti, dar atunci trebuie sa te asiguri ca vei sti sa pastrezi dragostea partenerului si iti vei putea oferi o relatie stabila, ori te casatoresti si va trebui sa discuti cu partenerul tau despre cum ati putea sa va traiti libertatea si nevoia de nou in cadrul cuplului; un partener intelegator, care va vrea sa vina cu tine pe munte si te va lasa sa mergi joia cu prietenii in oras, este ideal pentru tine!"
Concluzia ar fi destul de simpla, sustine specialistul NLP: nu ne putem rezolva conflictele interioare decat daca suntem atenti la noi si invatam sa ne autocunoastem. Dezvoltarea personala este, am putea spune, sinonima cu autocunoasterea, crede Carmen Todor.
Care sunt lucrurile care te nemultumesc? Ce-ai vrea sa schimbi la tine? Ne poti spune cum ai de gand sa provoci aceste schimbari?