Tootdata, este bine de stiut ca nu trebuie sa consumi alimente foarte calde deoarece acestea pot creste riscul de cancer gastric. Nici alimentele foarte reci nu sunt recomandate deoarece perturba digestia. Alimentele nedigerate ajunse in colon intra in putrefactie devenind cancerigene, astfel o importanta deosebita trebuie acordata felului in care sunt asociate alimentele in cursul unei mese pentru o digestie eficienta si sanatoasa.
Pentru a evita problemele de digestie este bine sa nu consumi mai mult de un aliment concentrat la o masa. (Orice aliment care nu este fruct sau leguma cruda este aliment concentrat). Consuma alimentele suculente inaintea celor concentrate si pe cele crude inaintea celor gatite. Este bine sa mananci preponderent alimente alcalinizante pentru evitarea acidozei metabolice, nocive.
Evita alimentele industriale, rafinate bogate in sare, zaharuri, grasimi, aditivi alimentari, arome si evita bauturile industriale carbogazoase, necarbonatate, indulcite, stimulante, inclusiv cele "light".
Desi reclamele suna foarte tentante si de cele mai multe ori si gustul este mai bun, nu folosi baze pentru mancare, fixuri, edulcoranti, sare extrafina, grasimi artificiale, arome artificiale, conservanti chimici, coloranti chimici sau indulcitori artificiali. Acestia sunt extrem de nocivi pentru sanatate.
Cuptorul cu microunde nu mai lipseste acum din nicio bucatarie moderna. Cu toate aceste potrivit nutritionistului Gheorghe Mencinicopschi acesta nu este indicat pentru incalzirea sau prepararea hranei.
Daca nu ai putut sa te abtii si ai avut parte de o masa copioasa, evitata sedentarismul folosind scarile, mersul pe jos sau diferite activitati fizice.