In privinta calendarelor aborigene, acestea tind să fie diferite de cele europene. Aşadar, în anumite părţi din Australia se foloseşte un calendar cu şase anotimpuri şi unele grupuri de băştinaşi le marchează în funcţie de stele. Multe dintre acestea le dau indicii despre când să se mute în altă zonă, pentru că ele coincid cu dispariţia hranei sezoniere.
Dar nu este necesar să călătoriţi în Australia pentru a afla despre astrologia aborigenilor. Cu mii de ani înaintea grecilor, aborigenii au studiat cerul şi i-au folosit secretele pentru a se adapta traiului arid. Astfel au descoperit cateva forme celeste.
Piesă centrală a astrologiei australiene este constelaţia Emu. Pentru a o putea vedea nu trebuie să va uitaţi direct la stele ci spre aglomerarea de nori închişi la culoare dinspre sud şi cel mai bine este vizibilă în timpul toamnei. Mulţi oameni o văd ca pe un om mic de statura sau un opposum într-un copac, însă cei mai mulţi îi recunosc capul şi consideră că restul corpului este împrăştiat în neant, de-a lungul Căii Lactee. Ştiinţific vorbind Emu se întinde între Steaua Sudului şi Scorpion.
John Morieson, lector la Universitatea Tehnologică din Swinburne, a studiat cerul timp de patru ani cu sprijinul comunităţilor locale aborigene din Victoria, din care a rezultat un studiu documentat, care a fost acceptat că bun de tipar de către Melbourne University Press. El consideră că horoscopul european are corespondenţe în cel aborigen, care se trage probabil din cultură asiriană sau chiar de la babilonieni. Un alt cercetător care a susţinut aceeaşi idee este William Stanbridge, care lucra la Institutul de Filosofie din Melbourne în 1857 şi a identificat 30 de stele şi constelaţii cunoscute de triburile aborigene. Dintre acestea fac parte:
Neilloan - Pasărea măiastră
Dispariţia acesteia de pe cer coincide cu sezonul de împerechere al păsărilor.
Otchocut - Delfinul
Are cel mai bun echivalent în horoscopul european prin zodia Peşti şi imposibilitatea de a vedea această constelaţie echivalează cu ceea ce era cândva sezonul de reproducere al codului.
Scorpion
Deşi Delfinul este zodia cea mai apropiată de ceea ce cunosc majoritatea europenilor o altă constelatie stă la loc de cinste cu Emu. Scorpionul descrie latura visătoare a aborigenilor sub formă poveştii a doi îndrăgostiţi care au încălcat legile tribului şi au făcut dragoste înainte de oficializarea relaţiei lor şi au fost condamnaţi de restul membrilor.
Alte constelaţii răspândite ca şi arie de cunoaştere sunt: Cucul cu coadă răsfirată, Ţestoasă cu gât lung, Cangurul roşu, Corbul, Vulturul, Papagalul, Bărbatul dansând şi Bărbatul cântând.
John Morieson consideră că acest horoscop era de fapt o harta a stelelor, cu rol de a ajuta în practica vânătorii, în agricultură şi chiar în genealogia timpurie.
Sursă foto: davidreneke.com