Sora medicala care l-a ingrijit pe scriitorul iluminist francez, Voltaire, renumit si pentru atitudinea sa sarcastica fata de Dumnezeu, pe patul de moarte a marturisit ca: "Pentru toti banii din Europa n-as mai vrea sa vad un necredincios murind!".
Ivan Petrovich Pavlov (1849-1936) a fost medic si psiholog rus, a castigat Premiul Nobel in 1904 pentru descoperirile pe care le-a facut in legatura cu sistemul digestiv.
Marele medic, pana si pe patul de moarte, a tratat totul ca pe un experiment stiintific. Unul dintre studentii sai a fost alaturi de el, la capataiul patului, in momentul in care isi inchidea ochii pentru ultima oara. Acesta trebuia sa noteze si sa inregistreze fiecare amanunt al circumstantelor prin care trecea corpul lui.
Numele lui de botez a fost Sigismund Schlomo Freud (1856-1939) si a fost considerat unul dintre cei mai influenti psihiatrii ai lumii. Acesta a infiintat scoala de psiho-analiza, iar datorita teoriilor sale despre inconstient si a mecanismului de aparare impotriva represiunii, a oferit pacientilor sai solutia impotriva suferintelor psihopatologice.
I-au fost facute mai mult de 30 de operatii, din cauza cancerului care i-a atacat corzile vocale si gatul. Si-a convins prietenul, medicul Max Schur, sa asiste la sinuciderea sa din 1939. Scrierile sale filosofice l-au consacrat ca un avocat al ateismului, datorita convingerilor sale puternice pentru viziunea sa asupra lumii, a fost elogiat si preanumit "ateul stiintific" al secolului 20.
Richard Georg Strauss (1864-1949), briliantul compozitor neamt, a inceput sa compuna la varsta de 6 ani si a facut-o pana in ultimele momente ale vietii. A fost criticat, indragit si aplaudat la scena deschisa, i-au fost apreciate piesele, dar au generat si proteste publice, in special Salome si Elektra, pentru care a facut uz de disonanta.
Strauss a avut o constrangere in ceea ce priveste credinta si religiile, cu exceptia, poate, a religiei motivarii. "Eu niciodata nu voi fi convertit si voi ramane fidel "religiei" mele vechi, cea a clasicilor, pana la sfarsitul vietii mele!", a declarat cu putin timp inainte de moartea sa.
Ayn Rand (1905-1982) a fost o scriitoare rusoaica, ce a emigrat in Statele Unite ale Americii in 1925. A scris mult piese cu teme anti-sovietice, dar cel mai cunoscut roman al ei, cel mai recunoscut din punct de vedere al indemanarii intelectuale cu care si-a exprimat fiecare idee a fost Rascoala Gigantilor, care i-a permis sa isi dezvolte punctele de vedere in legatura cu filosofia ei de obiectivism, in viziunea ei ratiunea, individualismul si capitalismul , spune ea, pe care a numit-o "o filosofie pentru a putea trai pe pamant." Iar obiectivismul este, in special, utilizat ca punct de plecare in miscarile capitaliste, folosit de economisti si tine sub spectrul sau miscarea libertarianisma.
Katherine Houghton Hepburn (1907-2003), una dintre cele mai apreciate actrite de la Hollywood, atat pentru rolurile sale in piesele de teatru, cat si in filme, a fost nominalizata de 12 ori la Oscar pentru cea mai buna actrita si inca detine recordul cu 4 premii Oscar castigate pentru aceasta categorie. Desi a avut mai multe aventuri, marea iubire a vietii ei a fost Spencer Tracy, cu care a jucat in 9 filme.
Intr-un interviu acordat celor de la "The Dick Cavett Show", Hepburn a marturisit: "Sunt atee si atat. Cred ca nu este nimic ce trebuie sa stim, in afara de consideratia pe care trebuie sa ne-o purtam unii altora si sa facem tot ce putem sa ne ajutam intre noi."
Barack Hussein Obama Sr. (1936-1982) a fost economist si a lucrat pentru guvernul din Kenya. Dar recunoasterea sa provine din statutul sau: tatal actualului presedinte al Americii. Acesta a jucat rolul principal in cartea fiului sau, "Vise de la tata", memoria lui a fost un subiect central. A studiat la Universitatea din Hawaii, dar a urmat si cursurile Universitatii Harvard, management, economie, statistica, finante. Desi s-a nascut intr-o familie de religie musulmana, pe la sfarsitul vietii s-a hotarat sa devina ateu, dar fiul acestuia nu a dorit sa ii urmeze crezurile in privinta drumului ales.
Joseph Vissarionovich Stalin (1878–1953) a urmat pozitia adoptata de Vladimir Ilyich Lenin (1870–1924), ca religia este un opiaceu care trebuie sa fie eliminat, in scopul construirii unei societati ideale comuniste. In acest scop, guvernul sau a promovat ateismul in scoli, a facut campanii masive de propaganda anti-religioase, a instaurat activitati anti-religioase in instutiile publice si o campanie de teroare impotriva credinciosilor. La fel, Benito Amilcare Andrea Mussolini (1883–1945), care a fost crescut de o mama crestina si de un tata ce nu credea intr-o astfel de gandire, a considerat ca scoala catolica la care a fost inscris, era drept pedeapsa si intr-o dimineata "a trebuit sa fie tras cu forta din camera si tarat pana in biserica". El a devenit un anti-crestin, anti-cleric si l-a admirat, in mod deosebit, pe Friedrich Nietzsche (1844-1900). Potrivit lui Denis Mack Smith: "in Nietzsche a gasit justificarea pentru cruciada pe care a dus-o impotriva virtutilor crestine de umilinta, renuntare, caritate si bunatatea". El a apreciat conceptul lui Nietzsche de supraom, "Egoistul suprem, care l-a infruntat atat pe Dumnezeu, cat si masele, care a dispretuit egalitarismul si democratia."
Warren Edward Buffett (n. 1930) este un antreprenor american si CEO-ul Berkshire Hathaway, care a fost notat de Forbes drept cel mai bogat om din lume in prima jumatate a anului 2008, inainte ca pe Wall Street sa izbucneasca criza economica.
Se descrie ca fiind un agnostic, in biografia lui Roger Lowenstein din 1995, Buffett: The Making of an American Capitalist (Buffet: Creare unui capitalist american), este descris ca un non-religios: "A adoptat ideile etice ale tatalui sau, dar nu si crezurile in divinitatea imateriala, cereasca."
Bruce Jun Fan Lee (1940- 1973) a fost fondatorul formei de lupta Jeet Kune Do, un artist, filosof, instructor si actor.
In prima sa carte, "Arta filosofica a autoapararii", si-a exprimat o viziune filosofica bine conturata. Cand a creat Jeet Kune Do, s-a inspirat din Taoism, Jiddu Krishnamurti si Budism, dar el a ramas un ateu convins si si-a exprimat neincrederea pe care si-a creat-o in Dumnezeu.
Se preconiza ca Sir Michael Philip "Mick" Jagger (n. 1943) sa devina profesor, la fel ca tatal si bunicul sau, dar el, cu adevarat iubea sa cante. A fost un student foarte bun, a studiat la London School of Economics cu bursa, iar in timpul sau liber, impreuna cu Keith Richards si Brian Jones, si-a format o trupa numita Rolling Stones, iar restul a intrat in istorie.
Este unul dintre cei mai bogati muzicieni din lume, are 7 copii cu 4 femei diferite, impreuna cu Victoria Pearman in 1995, a pus bazele Jagged Films, compania proprie de film, iar in 2003 devenit cavaler. Nu pare a o duce rau pentru un student care s-a lasat de una dintre cele mai bune facultati din lume si, in pofida tuturor, fara credinta in nimic altceva, decat in fortele proprii.
Alicia Christian Foster (n. 1962), cunoscuta ca si Jodies Foster, actrita americana cu 3 premii Bafta, 2 Globuri de Aur, un premiu Screen Actors Guild, un premiu din partea revistei People pentru popularitate si 2 nominalizari la Premiile Emmy si dupa care a fost numit un asteroid in onoarea ei, este atee. Este actrita, regizor, producator si mama, care sarbatoreste si Craciunul, dar si Hannukah, impreuna cu cei doi copii ai sai, desi este atee, dar care sustine ca respecta toate religiile.
Mark Elliot Zuckerberg (n. 1984) este un programator american, numit de Time Magazine, in 2008, pentru evolutia extraordinara a aplicatiei pe internet facebook.com, unul dintre cei mai influenti oameni, alaturi de Warren Buffett, Bill Gates si multi altii. Este unul dintre cei mai bogati inventatori, traieste intr-o casa modesta, a fost student la Harvard, a facut donatii de peste 2 milioane de dolarii, s-a nascut si a crescut intr-o familie de evrei, dar el se auto-identifica drept un ateu.
Ei bine, iar acum, intrebare este: crezi ca a fost bine cum si-au dus traiul acesti mari oameni pe care i-am citit, carora le-am citit filosofiile, le-am dezbatut argumentele, pe care i-am stimat sau i-am blamat, acesti atei?