Taylor Swift

Taylor Swift, principala opţiune a Barcelonei pentru a...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Gérard Depardieu riscă 18 luni de închisoare cu...

Citeste mai mult»
caju

De ce să alegi caju crud sau prăjit în dieta zilnică?

Citeste mai mult»
ciubar

Cât costă un ciubăr? Prețuri și variante disponibile

Citeste mai mult»
Owen Cooper

Owen Cooper, starul revelaţie din "Adolescence", a...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Depardieu a negat la procesul său de la Paris că ar fi...

Citeste mai mult»
Laurent Lafitte

Laurent Lafitte, maestru de ceremonii la festival, la 9...

Citeste mai mult»
irinel

După o viață de lux, Irinel Columbeanu trăiește din 300...

Citeste mai mult»
cafea

Trucul neașteptat care intensifică aroma cafelei și...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren

Miliardarul Jeff Bezos și iubita lui, Lauren Sanchez, se...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Actorul Gérard Depardieu apare luni în fața instaneței la...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney renunţă la filmele romantice

Citeste mai mult»
tiger

Tiger Woods anunţă că are o relaţie cu Vanessa, fosta...

Citeste mai mult»
Bella Ramsey

O actriță din „The Last of Us” a aflat în timpul...

Citeste mai mult»
cha

Prezentat ca ucigaș de copii, un norvegian a depus...

Citeste mai mult»
ado

"Adolescence", serialul britanic care le dă coşmaruri...

Citeste mai mult»
sampanie

Ce înseamnă o șampanie de calitate? Iată 4 sfaturi despre...

Citeste mai mult»
raivcu

Alimentele la care a renunțat Andreea Raicu după 15 ani:...

Citeste mai mult»
gheb

Ce pedeapsă a primit Gheboasă după ce a fost prins cu 1,5...

Citeste mai mult»
stormzy

Rapperul Stormzy va primi o diplomă onorifică de doctor...

Citeste mai mult»
Olivia Steer

Olivia Steer a pierdut procesul cu europarlamentarul care...

Citeste mai mult»
Dan Bordeianu

Dan Bordeianu a divorțat. A rupt tăcerea abia acum: „Sunt...

Citeste mai mult»
ai

Peste 400 de personalități de la Hollywood i-au cerut lui...

Citeste mai mult»
farduri

Ce culori pentru farduri sa alegi in primavara 2025?

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Noi dovezi despre moartea lui Gene Hackman şi a soţiei sale

Citeste mai mult»
Liam Payne

Fanii cântărețului Liam Payne îi dedică o bancă...

Citeste mai mult»
Kim Soo-hyun

Mai multe branduri au renunțat la contractele cu actorul...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Copiii lui Gene Hackman nu au fost incluşi în testamentul...

Citeste mai mult»
Émilie Dequenne

Actriţa belgiană Émilie Dequenne a murit la vârsta de 43...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Comediantul Conan O'Brien va prezenta şi gala Oscar din 2026

Citeste mai mult»
Sean 'Diddy' Combs

Sean 'Diddy' Combs va trebui să răspundă la noi acuzații

Citeste mai mult»
Nikki Glaser

Nikki Glaser va fi din nou gazda galei de decernare a...

Citeste mai mult»
intrerupator

Ce tipuri de întrerupătoare sunt potrivite pentru...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla i-a scris o scrisoare lui Gisele Pelicot

Citeste mai mult»
obama

Soţii Obama sunt în discuţii pentru a co-produce un film...

Citeste mai mult»
Donatella Versace

Donatella Versace renunţă la funcţia de director creativ...

Citeste mai mult»
Cristina Bâtlan

Cristina Bâtlan a avut un an de coşmar. Fiul său a trecut...

Citeste mai mult»
peste

Consumul de pește, corelat cu o personalitate mai...

Citeste mai mult»
Marc

Portarul Marc-André ter Stegen dezminte că soţia sa l-a...

Citeste mai mult»
Céline Dion

Céline Dion îşi avertizează fanii cu privire la...

Citeste mai mult»

Ateii celebri ai lumii

De în Monden 12 apr 2011
Care ar fi ultimul lucru pe care l-ai spune inainte de suflul final? Marele filosof materialist englez, Hobbes, a spus cu putin inainte de moartea sa: "Ma gasesc in fata unui salt inspaimantator in intuneric", iar Goethe a strigat: "Mai multa lumina!" cu o spaima covarsitoare in glasul ce era deja stins de batranete si durere si frica. Acestia au fost unii dintre cei mai mari oameni pe care i-am citit, le-am citit filosofiile, le-am dezbatut argumentele, i-am stimat si i-am blamat. Ei bine, acestia au fost si atei.

Sora medicala care l-a ingrijit pe scriitorul iluminist francez, Voltaire, renumit si pentru atitudinea sa sarcastica fata de Dumnezeu, pe patul de moarte a marturisit ca: "Pentru toti banii din Europa n-as mai vrea sa vad un necredincios murind!".

Ivan Petrovich Pavlov (1849-1936) a fost medic si psiholog rus, a castigat Premiul Nobel in 1904 pentru descoperirile pe care le-a facut in legatura cu sistemul digestiv.

Marele medic, pana si pe patul de moarte, a tratat totul ca pe un experiment stiintific. Unul dintre studentii sai a fost alaturi de el, la capataiul patului, in momentul in care isi inchidea ochii pentru ultima oara. Acesta trebuia sa noteze si sa inregistreze fiecare amanunt al circumstantelor prin care trecea corpul lui.

Numele lui de botez a fost Sigismund Schlomo Freud (1856-1939) si a fost considerat unul dintre cei mai influenti psihiatrii ai lumii. Acesta a infiintat scoala de psiho-analiza, iar datorita teoriilor sale despre inconstient si a mecanismului de aparare impotriva represiunii, a oferit pacientilor sai solutia impotriva suferintelor psihopatologice.

I-au fost facute mai mult de 30 de operatii, din cauza cancerului care i-a atacat corzile vocale si gatul. Si-a convins prietenul, medicul Max Schur, sa asiste la sinuciderea sa din 1939. Scrierile sale filosofice l-au consacrat ca un avocat al ateismului, datorita convingerilor sale puternice pentru viziunea sa asupra lumii, a fost elogiat si preanumit "ateul stiintific" al secolului 20.

Richard Georg Strauss (1864-1949), briliantul compozitor neamt, a inceput sa compuna la varsta de 6 ani si a facut-o pana in ultimele momente ale vietii. A fost criticat, indragit si aplaudat la scena deschisa, i-au fost apreciate piesele, dar au generat si proteste publice, in special Salome si Elektra, pentru care a facut uz de disonanta.

Strauss a avut o constrangere in ceea ce priveste credinta si religiile, cu exceptia, poate, a religiei motivarii. "Eu niciodata nu voi fi convertit si voi ramane fidel "religiei" mele vechi, cea a clasicilor, pana la sfarsitul vietii mele!", a declarat cu putin timp inainte de moartea sa. 

Ayn Rand (1905-1982) a fost o scriitoare rusoaica, ce a emigrat in Statele Unite ale Americii in 1925. A scris mult piese cu teme anti-sovietice, dar cel mai cunoscut roman al ei, cel mai recunoscut din punct de vedere al indemanarii intelectuale cu care si-a exprimat fiecare idee a fost Rascoala Gigantilor, care i-a permis sa isi dezvolte punctele de vedere in legatura cu filosofia ei de obiectivism, in viziunea ei ratiunea, individualismul si capitalismul , spune ea, pe care a numit-o "o filosofie pentru a putea trai pe pamant." Iar obiectivismul este, in special, utilizat ca punct de plecare in miscarile capitaliste, folosit de economisti si tine sub spectrul sau miscarea libertarianisma.

Katherine Houghton Hepburn (1907-2003), una dintre cele mai apreciate actrite de la Hollywood, atat pentru rolurile sale in piesele de teatru, cat si in filme, a fost nominalizata de 12 ori la Oscar pentru cea mai buna actrita si inca detine recordul cu 4 premii Oscar castigate pentru aceasta categorie. Desi a avut mai multe aventuri, marea iubire a vietii ei a fost Spencer Tracy, cu care a jucat in 9 filme. 

Intr-un interviu acordat celor de la "The Dick Cavett Show", Hepburn a marturisit: "Sunt atee si atat. Cred ca nu este nimic ce trebuie sa stim, in afara de consideratia pe care trebuie sa ne-o purtam unii altora si sa facem tot ce putem sa ne ajutam intre noi."

Barack Hussein Obama Sr. (1936-1982) a fost economist si a lucrat pentru guvernul din Kenya. Dar recunoasterea sa provine din statutul sau: tatal actualului presedinte al Americii. Acesta a jucat rolul principal in cartea fiului sau, "Vise de la tata", memoria lui a fost un subiect central. A studiat la Universitatea din Hawaii, dar a urmat si cursurile Universitatii Harvard, management, economie, statistica, finante. Desi s-a nascut intr-o familie de religie musulmana, pe la sfarsitul vietii s-a hotarat sa devina ateu, dar fiul acestuia nu a dorit sa ii urmeze crezurile in privinta drumului ales.

Joseph Vissarionovich Stalin (1878–1953) a urmat pozitia adoptata de Vladimir Ilyich Lenin (1870–1924), ca religia este un opiaceu care trebuie sa fie eliminat, in scopul construirii unei societati ideale comuniste. In acest scop, guvernul sau a promovat ateismul in scoli, a facut campanii masive de propaganda anti-religioase, a instaurat activitati anti-religioase in instutiile publice si o campanie de teroare impotriva credinciosilor. La fel, Benito Amilcare Andrea Mussolini (1883–1945), care a fost crescut de o mama crestina si de un tata ce nu credea intr-o astfel de gandire, a considerat ca scoala catolica la care a fost inscris, era drept pedeapsa si intr-o dimineata "a trebuit sa fie tras cu forta din camera si tarat pana in biserica". El a devenit un anti-crestin, anti-cleric si l-a admirat, in mod deosebit, pe Friedrich Nietzsche (1844-1900). Potrivit lui Denis Mack Smith: "in Nietzsche a gasit justificarea pentru cruciada pe care a dus-o  impotriva virtutilor crestine de umilinta, renuntare, caritate si bunatatea".  El a apreciat conceptul lui Nietzsche  de supraom, "Egoistul suprem, care l-a infruntat atat pe Dumnezeu, cat si masele, care a dispretuit egalitarismul si democratia."

Warren Edward Buffett (n. 1930) este un antreprenor american si CEO-ul Berkshire Hathaway, care a fost notat de Forbes drept cel mai bogat om din lume in prima jumatate a anului 2008, inainte ca pe Wall Street sa izbucneasca criza economica.

Se descrie ca fiind un agnostic, in biografia lui Roger Lowenstein din 1995, Buffett: The Making of an American Capitalist (Buffet: Creare unui capitalist american), este descris ca un non-religios: "A adoptat ideile etice ale tatalui sau, dar nu si crezurile in divinitatea imateriala, cereasca."

Bruce Jun Fan Lee (1940- 1973) a fost fondatorul formei de lupta Jeet Kune Do, un artist, filosof, instructor si actor.

In prima sa carte, "Arta filosofica a autoapararii", si-a exprimat o viziune filosofica bine conturata. Cand a creat Jeet Kune Do, s-a inspirat din Taoism, Jiddu Krishnamurti si Budism, dar el a ramas un ateu convins si si-a exprimat neincrederea pe care si-a creat-o in Dumnezeu.

Se preconiza ca Sir Michael Philip "Mick" Jagger (n. 1943) sa devina profesor, la fel ca tatal si bunicul sau, dar el, cu adevarat iubea sa cante. A fost un student foarte bun, a studiat la London School of Economics cu bursa, iar in timpul sau liber, impreuna cu Keith Richards si Brian Jones, si-a format o trupa numita Rolling Stones, iar restul a intrat in istorie.

Este unul dintre cei mai bogati muzicieni din lume, are 7 copii cu 4 femei diferite, impreuna cu Victoria Pearman in 1995, a pus bazele Jagged Films, compania proprie de film, iar in 2003 devenit cavaler. Nu pare a o duce rau pentru un student care s-a lasat de una dintre cele mai bune facultati din lume si, in pofida tuturor, fara credinta in nimic altceva, decat in fortele proprii.

Alicia Christian Foster (n. 1962), cunoscuta ca si Jodies Foster, actrita americana cu 3 premii Bafta, 2 Globuri de Aur, un premiu Screen Actors Guild, un premiu din partea revistei People pentru popularitate si 2 nominalizari la Premiile Emmy si dupa care a fost numit un asteroid in onoarea ei, este atee. Este actrita, regizor, producator si mama, care sarbatoreste si Craciunul, dar si Hannukah, impreuna cu cei doi copii ai sai, desi este atee, dar care sustine ca respecta toate religiile.

Mark Elliot Zuckerberg (n. 1984) este un programator american, numit de Time Magazine, in 2008, pentru evolutia extraordinara a aplicatiei pe internet facebook.com, unul dintre cei mai influenti oameni, alaturi de Warren Buffett, Bill Gates si multi altii. Este unul dintre cei mai bogati inventatori, traieste intr-o casa modesta, a fost student la Harvard, a facut donatii de peste 2 milioane de dolarii, s-a nascut si a crescut intr-o familie de evrei, dar el se auto-identifica drept un ateu.

 

Ei bine, iar acum, intrebare este: crezi ca a fost bine cum si-au dus traiul acesti mari oameni pe care i-am citit, carora le-am citit filosofiile, le-am dezbatut argumentele, pe care i-am stimat sau i-am blamat, acesti atei?

Tag-uri: , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 3

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

carmen (16.10.2011, 14:04)
oricine a zambit macar o data a fost fericit. nimeni nu zambeste constant, nici un ateu, nici un credincios. in mod sigur au iubit, au avut parte de fericiri si nefericiri, nu le-au impartasit inainte de a adormi cu un spirit care ne insoteste mereu, dar le-au trait la fel de intens.
mi-ar place ca ateismul sa nu fie o extravaganta ci punctul de plecare al ideilor noastre. sa ne nastem atei si sa devenim credinciosi prin alegere, nu invers.
nu este usor sa "tradezi" traditia familiei si sa incetezi sa crezi in ceva cand toti gandesc ca "daca nu crezi si chiar exista atunci cum o scoti la capat?". orice alt concept e considerat neadevarat pana la proba contrarie, numai in religie lucurile stau invers. cred ca nu exista dezamagire mai mare decat sa crezi in ceva ce nu exista. asa ca nu inteleg de ce toti prefera sa creada fara dovezi, in loc sa se gaseasca in fata placutei surprize ca se asteptau la mai putin de la viata. religia este o idee atat de bine croita pentru a face fata insecuritatilor si regretelor persoanelor, incat a rezistat mii de ani si va continua sa reziste. asta este unul din "pacatele stramosesti" dupa parerea mea...
din lista lipseste Richard Dawkins (evident au fost inclusi numai cei care au murit atei convinsi).
Răspunde-i
onutta21 (14.04.2011, 09:01)

Si tatal meu este ateu, nu merge la biserica, nu crede in Dumnezeu. In schimb, noi, restul familiei, suntem toti credinciosi cu frica de Dumnezeu.

Răspunde-i
Lungu Andra (10.03.2017, 10:02)
Macar bine ca aveti un om destept in casa, tara asta geme de prosti si creduli.
Spune-ţi părerea
Alte articole din Monden
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
29 mar