Femeile insarcinate care beau zilnic mai mult de doua cesti de cafea risca sa aibe un copil sub greutatea normala, informeaza specialistii.
Mai mult, consumul de cafea poate sa prelungeasca sarcina cu cateva ore.
La studiu au participat 60.000 de femei insarcinate si s-a urmarit frecventa cu care acestea consuma bauturi sau alimente cu un aport ridicat de cafeina. Asadar nu este vorba doar de obiceiul de a be cafea, ci si ceaiuri, bauturi si a manca ciocolata si alte dulciuri cu un aport ridicat de cafeina.
Rezultatul cercetarii a semnalat o legatura directa intre cafeina si greutatea fatului, care era sub normele normale in 62% dintre cazuri.
Potrivit dr. Verena Sengpiel, cercetator in cadrul Sahlgrenska University Hospital din Suedia, cafeina afecteaza procesul de dezvoltare a fatului deoarece incetineste transmiterea de nutrienti de la mama la fat prin placenta. Poate sa prelungeasca sarcina cu opt ore totodata pentru ca interfereaza cu substantele care sunt responsabile de a semnala intrarea in travaliu.
Cercetatorii avertizeaza ca un deficit de crestere poate expune copilul la numeroase riscuri in timpul vietii, precum obezitate, diabet si anumite tipuri de cancer.
Dr. Euan Paul, membru al British Coffee Association, recomanda femeilor insarcinate sa isi limiteze aportul de cafeina la 200 mg pe zi. Femeile insarcinate trebuie sa aiba insa grija pentru ca unele bauturi si batoane de ciocolata pot sa aiba pana la 300 mg de cafeina.