Adriana Bahmuţeanu

Adriana Bahmuţeanu i-a făcut un parastas lui Silviu...

Citeste mai mult»
emily

Al cincilea sezon al serialului "Emily in Paris" va fi...

Citeste mai mult»
Ed Sheeran

Ed Sheeran a ajutat Ipswich Town să recruteze un jucător...

Citeste mai mult»
cuplu

Un studiu revoluționar arată cum fericirea partenerului...

Citeste mai mult»
anca

Mesajul emoționant al Ancăi Țurcașiu despre nepoțica sa,...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy este acuzat de o nouă agresiune sexuală asupra...

Citeste mai mult»
Vladimir Shklyarov

Poliţia rusă a deschis o anchetă după moartea unui...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
Ridley Scott

Ridley Scott spune că sărutul gay al lui Denzel...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuteanu

Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu...

Citeste mai mult»

Beyoncé va susţine un concert live pe Netflix în 25...

Citeste mai mult»
Charles Dumont

Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la...

Citeste mai mult»
motan

Un motan din Scoţia dispărut de acasă, găsit la 500 km...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Conan O'Brien va fi gazda ceremoniei Oscar 2025

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

James Bond - Următorul actor va fi în vârstă de 30 de ani...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va apărea în sezonul doi al serialului "Wednesday"

Citeste mai mult»
colier

Un misterios colier cu diamante de 300 de carate a fost...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion a avut o apariţie surpriză la prezentarea de...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington anunţă că va juca în "Black Panther 3"...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa de Wales va fi gazda concertului de Crăciun de...

Citeste mai mult»
John

John Krasinski, desemnat ''cel mai sexy bărbat în viaţă''...

Citeste mai mult»
Silviu Prigoană

Care a fost cauza decesului lui Silviu Prigoană

Citeste mai mult»
exerciţii fizice

Cinci minute de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla îşi reia angajamentele oficiale, însă cu...

Citeste mai mult»
pudra

Cum să creezi un machiaj de lungă durată

Citeste mai mult»
inel

Un inel de logodnă de 70.000 de dolari trebuie returnat...

Citeste mai mult»
Chris Martin

Chris Martin a întrerupt un concert pentru a ajuta un...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a apărut în public pentru a doua zi consecutiv

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate revine în viaţa publică şi va participa la...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Trei persoane au fost inculpate în legătură cu moartea...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna a criticat realegerea „infractorului condamnat,...

Citeste mai mult»
credit

Recomandări pentru un sfârșit de an organizat și relaxat

Citeste mai mult»
Tyka Nelson

Cântăreaţa Tyka Nelson, sora lui Prince, a murit la...

Citeste mai mult»
TikTok

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente să...

Citeste mai mult»

Notariat Dorobanți Raluca Tunescu

Citeste mai mult»
sport

De ce este esențial să facem mișcare dimineața și seara

Citeste mai mult»
Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis, despre victoria lui Trump: „Înseamnă o...

Citeste mai mult»
Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg a refuzat să-i pronunţe numele lui Trump...

Citeste mai mult»
copil

Top 5 pilote pentru copii: confort și calitate pentru...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga a susţinut-o pe Kamala Harris la ultimul miting...

Citeste mai mult»

Atinge fericirea cu ajutorul inteligentei emotionale!

De în Cariera 2 iun 2008
Cu stupefactie mi-am dat seama, la un moment dat, ca nu notele mele bune din facultate, zambetul dragalas sau vorbele mestesugite ma vor sustine in cazna de a-mi gasi fericirea, ci acest E.T. al noilor concepte, inteligenta emotionala. Mi-a confirmat acest lucru Sir John Whitmore, unul dintre parintii coachingului. El spune ca multi oameni sunt nesiguri pe ei, instabili. Asta este motivul pentru care in drumul lor spre varf, se intampla sa cada.
Coaching-ul este un domeniu inca nu foarte dezvoltat in Romania, dar cu siguranta putem spune ca ne aflam pe drumul cel bun. Acesta afirmatie este sustinuta si de faptul ca, pe data de 28 mai, in cadrul unei conferinte de presa oragnizata de Business-Edu Evenimente, Sir John Whitmore a fost invitat sa le vorbeasca participantilor. Noi am fost prezente acolo si i-am luat un interviu din care sper ca vei afla multe lucruri utile. Barbatii tanjesc dupa femeile adevarate. Ce inseamna o femeie adevarata? Raspunsul la aceasta intrebare il vei putea gasi citind in continuare ceea ce am discutat cu Sir John Whitmore.

Feminis:
Coaching-ul opereaza cu intrebari. Exista intrebari care pot schimba cursul unei vieti? Care ar fi acestea?

John Whitmore: Totul sta in mainile coach-ului, in abilitatile lui. Iar el trebuie sa fie increzator in intreg procesul de coaching. Practic, coaching-ul poate rezolva atat probleme normale ale unui om absolut obisnuit, cat si urgente... probleme „de viata si de moarte", cum s-ar spune.

Feminis: Imi puteti povesti un proiect de coaching pe care l-ati avut cu o femeie manager?

John Whitmore: Nu o sa vorbesc despre un proiect individual de coaching pe care l-am avut cu o femeie anume, pentru ca nu este un subiect atat de interesant precum coachingul la nivel de organizatie. Uite, spre exemplu, departamentul de resurse umane. Femeile sunt mult mai bune in acest domeniu decat barbatii. Exista, de asemenea, mult mai multe femei coach decat barbati. Chiar si in Romania, unde acest "fenomen" este inca la stadiul de inceput... se pare ca femeile sunt mult mai atrase de coaching decat barbatii. Mi-ai cerut un exemplu, asa ca iti voi povesti despre o companie cu care am lucrat. Avea 5 manageri dintre care, o femeie. Ea a fost cea care i-a convins pe colegii ei sa ne aduca pe noi acolo. Am muncit mult, dar transformarea de final a fost impresionanta. Am mare incredere in puterea unei femei de a convinge. Spre exemplu, am o companie in Australia. Companie care este condusa de o femeie... iar ea face niste lucruri acolo infinit mai bune decat as putea eu sa fac. Este mult mai abila si ii intelege foarte bine pe oamenii din jurul ei. Anglia s-a numarat printre primele tari cu o femeie la conducere: prim-ministrul Margaret Thatcher. Se spunea la acea vreme despre ea ca este „singurul barbat" aflat la carma Marii Britanii. Adoptase un comportament foarte masculin. Exista femei cu care ne putem mandri in zilele noastre. Femei foarte puternice care impun respect, dar care nu fac asta adoptand caracteristici masculine, ci folosindu-si feminitatea. De asta avem nevoie. Barbatii au creat haos in lume, asa ca avem nevoie de femei adevarate pentru a face ordine. Sunt bucuros de fiecare data cand vad o femeie puternica, dar care nu a uitat sa fie in primul rand femeie, feminina. Stiti ce aveti voi, femeile? Abilitatea de a putea face un lucru atunci cand vreti sa il faceti. Cunosc femei care pana la varsta de 30-35-40 de ani au realizat lucruri formidabile. Si cand le-am intrebat cum au invatat sa faca lucrul asta mi-au raspuns asa: „nu am invatat sa fac asta, ci am vrut sa o fac... m-am apucat de ea si totul a mers apoi de la sine!"

Feminis: Pornind de la cartea dumneavoastra, "Coaching for Performance", care sunt principalii pasi pentru a atinge performanta in cariera, viata personala, sport etc.?

John Whitmore: In primul rand, trebuie spus ca baza unui om de succes consta in ceea ce astazi numim generic inteligenta emotionala. Multi oameni sunt nesiguri pe ei, instabili. Asta este motivul pentru care in drumul lor spre varf, se intampla sa cada. Slabiciunile ies la iveala. Inca dinainte sa incepi o activitate, trebuie sa iti creezi o stare psihica foarte buna, un moral ridicat si sa iti consolidezi increderea in tine. Aici intervine coaching-ul. Pregatirea coach-ului este deosebit de importanta, avand in vedere ca se poate trezi in situatia de a avea sedinte cu un om care vrea sa isi descopere scopul in viata. Iar asta nu este deloc usor. Ba din contra. Este mult mai greu decat sa ajuti pe cineva sa conceapa un plan de bataie pentru a incepe o anumita activitate.Feminis: Atunci cand o femeie este demoralizata si are multe probleme, ce ar putea face pentru a-si gasi puterea de a merge mai departe?

John Whitmore: Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa accepti situatia asa cum este. Oamenii au tendinta de a-si nega problemele, de a nu-si recunoaste nici macar lor atunci cand sunt la pamant, desi in adancul sufletului sunt constienti de lucrul asta.Trebuie sa ai abilitatea de a-ti spune tie insati „Am o problema! Ma simt deprimata!". Ajuta deasemenea foarte mult sa recunosti asta in fata unei alte persoane. Asa incepe procesul de schimbare. Femeia trebuie sa constientizeze ca exista o problema. Asadar, prima oara vine recunoasterea problemei, apoi urmeaza acceptarea ei. Abia apoi poti merge mai departe spre rezolvarea ei. Recunoasterea si acceptarea inseamna deja cam 60% din procesul de rezolvare.

Feminis: De multe ori, ne aflam in situatia de a trebui sa sprijinim un prieten, sa il incurajam. Poate un prieten "substitui" sau completa un coach? Cum?

John Whitmore: Pe multi oameni ii ajuta simplul fapt de a avea in fata pe cineva dispus sa ii asculte atunci cand au probleme. Problema apare atunci cand cel care ar trebui sa asculte incepe sa vorbeasca. Atata timp cat asculta, totul este bine. Si atunci cand vorbeste este bine... daca pune intrebari pentru a afla mai multe despre problemele celuilalt. Atunci cand ai probleme si cel care ar trebui sa te asculte... incepe sa iti dea sfaturi de genul „Fa asta sau cealalta!", ne este bine deloc. De multe ori, vrei pur si simplu sa fii ascultat si nu esti inca pregatit sa primesti sfaturi. Intai vrei sa fii auzit, apoi ai nevoie de o perioada de pauza, pentru ca poate, mai apoi, sa iti doresti si sfaturi. Asa sunt de obicei femeile. Barbatii in schimb spun „Am o problema, vreau sa o rezolv!" Sa luam exemplul unui cuplu. Ea vrea sa-si exprime sentimentele, sa vorbeasca despre o anumita problema, pe cand barbatul vrea pur si simplu sa o rezolve. Asta e cel mai rau lucru pe care il poate face un barbat.

Feminis: Ne puteti vorbi putin despre fenomenul coaching-ului in Romania comparativ cu alte tari?

John Whitmore: Sunt in Romania de ieri de la pranz, asa ca nu-mi pot exprima o parere 100% clara cu referire la coaching-ul de aici. Vad totusi ca se afla inca in primele stadii de dezvoltare. Adica, cei mai experimentati coachi de aici probabil nu au in spate mai mult de 3 ani de coaching, iar daca au... au pentru ca au fost inainte in alte tari. Vad mult entuziasm. Astazi la Conferinta am auzit coachi romani vorbind la un nivel foarte inalt de intelegere. Vreau sa ma intorc aici si sa sustin acest proces de dezvoltare al coaching-ului in Romania. Si pentru ca eu am avut de-a face cu coachingul mai mult poate decat ceilalti... si aici ma refer la 23-24 de ani, simt ca e responsabilitatea mea sa ii ajut pe altii. De aceea calatoresc foarte mult!
Tag-uri: , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Cariera
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
21 noi