Adriana Bahmuţeanu

Adriana Bahmuţeanu i-a făcut un parastas lui Silviu...

Citeste mai mult»
emily

Al cincilea sezon al serialului "Emily in Paris" va fi...

Citeste mai mult»
Ed Sheeran

Ed Sheeran a ajutat Ipswich Town să recruteze un jucător...

Citeste mai mult»
cuplu

Un studiu revoluționar arată cum fericirea partenerului...

Citeste mai mult»
anca

Mesajul emoționant al Ancăi Țurcașiu despre nepoțica sa,...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy este acuzat de o nouă agresiune sexuală asupra...

Citeste mai mult»
Vladimir Shklyarov

Poliţia rusă a deschis o anchetă după moartea unui...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
Ridley Scott

Ridley Scott spune că sărutul gay al lui Denzel...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuteanu

Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu...

Citeste mai mult»

Beyoncé va susţine un concert live pe Netflix în 25...

Citeste mai mult»
Charles Dumont

Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la...

Citeste mai mult»
motan

Un motan din Scoţia dispărut de acasă, găsit la 500 km...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Conan O'Brien va fi gazda ceremoniei Oscar 2025

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

James Bond - Următorul actor va fi în vârstă de 30 de ani...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va apărea în sezonul doi al serialului "Wednesday"

Citeste mai mult»
colier

Un misterios colier cu diamante de 300 de carate a fost...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion a avut o apariţie surpriză la prezentarea de...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington anunţă că va juca în "Black Panther 3"...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa de Wales va fi gazda concertului de Crăciun de...

Citeste mai mult»
John

John Krasinski, desemnat ''cel mai sexy bărbat în viaţă''...

Citeste mai mult»
Silviu Prigoană

Care a fost cauza decesului lui Silviu Prigoană

Citeste mai mult»
exerciţii fizice

Cinci minute de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla îşi reia angajamentele oficiale, însă cu...

Citeste mai mult»
pudra

Cum să creezi un machiaj de lungă durată

Citeste mai mult»
inel

Un inel de logodnă de 70.000 de dolari trebuie returnat...

Citeste mai mult»
Chris Martin

Chris Martin a întrerupt un concert pentru a ajuta un...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a apărut în public pentru a doua zi consecutiv

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate revine în viaţa publică şi va participa la...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Trei persoane au fost inculpate în legătură cu moartea...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna a criticat realegerea „infractorului condamnat,...

Citeste mai mult»
credit

Recomandări pentru un sfârșit de an organizat și relaxat

Citeste mai mult»
Tyka Nelson

Cântăreaţa Tyka Nelson, sora lui Prince, a murit la...

Citeste mai mult»
TikTok

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente să...

Citeste mai mult»

Notariat Dorobanți Raluca Tunescu

Citeste mai mult»
sport

De ce este esențial să facem mișcare dimineața și seara

Citeste mai mult»
Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis, despre victoria lui Trump: „Înseamnă o...

Citeste mai mult»
Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg a refuzat să-i pronunţe numele lui Trump...

Citeste mai mult»
copil

Top 5 pilote pentru copii: confort și calitate pentru...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga a susţinut-o pe Kamala Harris la ultimul miting...

Citeste mai mult»

Aurora Liiceanu: "Iubirea singura nu aduce fericirea"

De în Cariera 5 mai 2010
Aurora Liiceanu si-a lansat de curand cel mai recent volum, "Patru femei, patru povesti", in care aduce in prim plan biografiile a patru femei exceptionale: cunoscuta creatoare de moda Coco Chanel, poeta bulgara laureata a Premiului Nobel Elisaveta Bagreana, Cecilia Cutescu-Storck, pictorita romana si prima femeie profesor intr-o Academie de Arte din Europa si Lee Miller, celebru fotomodel devenit fotograf de razboi. Am profitat de acest prilej pentru a initia o discutie despre femei, feminitate, sexism, tabu-uri si sexualitatea romancelor in aceste timpuri.
Care sunt cele mai importante lucruri care v-au influentat formarea, atat ca om, cat si ca scriitor? Le puteti enumera?

Oricine este format de oameni – prin socializare, incepand cu parintii si cei din apropiere, dar si de prieteni, adulti – si de carti. Uneori nu ai noroc la oameni si nici nu citesti. Atunci te formeaza mediul larg, TV-ul, oricine, indiferent daca este o sursa de calitate sau nu. Eu am avut noroc si de parinti cum trebuie sa ai si de oameni de o mare calitate umana, care au stiut ce sa vada la viata si la oameni, in general. Au fost oameni care aveau idei – nu se ocupau de ce fac altii, de vietile altora -, reflectau asupra conditiei umane, stiau sa deosebeasca intre lucrurile esentiale si cele banale, fara a uita sa aduca un omagiu vietii cotidiene, care depinde de interpretarea noastra. Desi este un exercitiu dificil, am invatat de la ei ca "nu conteaza ce ti se intampla in viata, cu ce te confrunti, ci cum o iei".

Care au fost criteriile care v-au ajutat sa alegeti patru personalitati feminine despre care sa scrieti? Stiu ca explicati asta in carte, dar ne puteti spune in cateva cuvinte?

Am fost atrasa de problema valorilor si aspiratiilor pe care orice om le are. Cele patru femei indeplinesc realizarea cu multa vigoare a acestor valori si anume puterea – cea legata de prestigiu, de notorietate, de recunoastere sociala -, banii si iubirea. La acestea prietena mea Antoaneta Taneva-Nandris a adaugat aventura. Viata dorita ca o aventura.

Ce relatii ati descoperit ca exista intre cele patru personalitati feminine din cel mai recent volum al dumneavoastra "Patru femei, patru povesti" si barbatii din viata lor. Au ele ceva in comun din acest punct de vedere?

S-a scris despre cupluri celebre, care fac ca ambii parteneri sa fie persoane care s-au impus. Dar acest lucru s-a facut in arta, ca de exemplu Sonia Delunay si Robert Delaunay. Deci care au avut comun pasiunea pentru arta. Din cele patru femei, doar Cecilia Cutescu-Storck s-a bazat pe sotul ei pentru ca impreuna sa devina un cuplu cu pasiunea comuna pentru arta. Celelalte au fost solitare mai degraba. Poate ca Elisaveta Bagreana a avut in iubitul ei un partener cu care a trait nevoia de a se exprima prin poezie. Este un lucru interesant psihologic si anume daca cei care se iubesc iubesc aceeasi preocupare, aceeasi profesie si daca acest lucru a contribuit la relatia lor.

Cum vi s-a modificat impresia pe care o aveati asupra acestor femei pe masura ce le-ati descoperit si cunoscut tot mai mult?

Am cautat sa le privesc cu distanta, sa nu fiu "subiectiva", pe cat posibil. Desigur ca nu m-am identificat cu vreuna, le-am admirat mai mult sau mai putin, pe unele le-am invidiat pentru forta lor, asa cum este Lee Miller. Dar nu am gasit apropieri sau atractie pentru Cecilia Cutescu-Storck si de aceea am cautat sa nu exprim aceasta nepotrivire.

Cand si cum decideti "Asta ar fi un subiect despre care as vrea sa scriu"?

Mi-e greu sa spun pentru ca este un lucru diferit sa scrii despre cev si sa scrii despre cineva. Am citit carti despre diferiti "cineva" cunoscuti, mari scriitori si operele lor si cel sau cea care a scris mi-a dezvaluit o perceptie a operei si omului pe care eu n-o vedeam sau nu o banuiam. Fiecare are perceptia, intelegerea lui. Suntem tentati sa facem legaturi intre om si opera, intre cum a fost o persoana in viata, ca om si ce a facut. Margaret Atwood, o scriitoare foarte apreciata a spus ceva de genul : "daca-ti place pateul de gasca, nu e necesar sa cunosti gasca". Dar aceasta tentatie exista si uneori judecam critic viata cuiva chiar daca a lasat ceva minunat dupa el sau ea.
Ne puteti spune care considerati ca sunt principalele motive care le impiedica pe femeile de astazi sa se realizeze la adevaratul potential? Dar pe femeile din Romania?

Cred ca ar trebui sa vedem diferentele intre sexe. Acum citesc multa biologie si constat ca avem diferente in privinta multor aspecte ale vietii : valori, dorinte, frici, aspiratii. Femeile au un potential determinat de biologiile noastre diferite, nu suntem echivalenti biologic cu barbatii. Feminismul este in impas din aceasta perspectiva. Dar, acest lucru este si partea interesanta a vietii. Barbatii sunt competitivi, datorita testosteronului ridicat ca nivel, dar sunt si femei cu acest nivel mai ridicat decat media. Femeile sunt "cablate" la empatie, la relatii interpersonale, iar acest lucru explica de ce anumite munci sunt feminizate. Egalitatea de sanse se coreleaza cu specificul fiecarui sex si unii sustin ca preferintele femeilor nu sunt preferintele barbatilor. Femeile nu fac politica pentru ca nu le intereseaza, nu pentru ca societatea le impiedica. Ele vor altceva, vor alta viata, nu cea de politician. Asa este peste tot. Dar, asta nu inseamna ca nu poti alege ceva ce majoritatea femeilor nu-si doresc. Exista dreptul la "alternative", chiar multiple.

Sunteti perceputa ca o femeie foarte puternica, care a gasit resurse interioare pentru a trece peste toate incercarile vietii. Care sunt lucrurile dupa care va ghidati in momentele in care nu va simtiti foarte puternica?

Dilema cariera-familie sau cariera-maternitate este in prezent puternica. Femeile, in majoritatea lor, isi doresc copii si bineinteles ca maternitatea nu se traieste la distanta, cu doar cateva ore de stat cu copilul si bone cam in restul timpului, chiar daca ai bani. Ramane la femei aceasta dorinta, dar dispare "putinta", insemnand aici si capacitatea de a sta cu un copil, de a relationa cu el, care cere rabdare, "nervi" bine tinuti, si timp. Este un efort cam greu de facut si psihologic vorbind.

Eu cred ca acest lucru este cel mai important in viata, sa-ti urmezi destinul biologic, tinand cont de responsabilitaati. Evident una dintre responsabilitati este sa asiguri copilului ce-i trebuie. Deci bani si iubire. Si siguranta ca trebuie sa te descurci, uneori si singura. Iubirea singura nu aduce fericire.

Care sunt, in viziunea dumneavoastra, femeile cele mai influente pentru romani? Care sunt cele mai importante criterii cu ajutorul carora romanii isi stabilesc reperele feminine?

Reperele feminine ale barbatilor, in general, sunt diferite in functie de tipul de relatie cu o femeie pe care il doresc. Daca vor o aventura, infatisarea fizica, uneori si imaginea publica – mediatizare indoielnica – conteaza cel mai mult. Daca doresc o relatie stabila, proiectata in viitor, nu in prezent, sunt necesare si unele trasaturi de personalitate ale femeii. Femeile tin la aparenta fizica indiferent de partener si aspiratiile lui, considerand ca imaginea are imediatete si este astfel prima care produce impresie asupra celorlalti.

Care sunt ultimele tabu-uri cu care se confrunta barbatii si femeile zilelor noastre?

Intrucat trecutul erotic nu mai este un tabu si nici nu mai este o bariera in formarea unei relatii, ceea ce conteaza este tipul de barbati cu care femeia a avut relatii. Pentru relatii dorite stabile, familia femeii reprezinta un element care este considerat de catre barbati.

Cum percepe un psiholog felul uneori agresiv in care femeile isi reclama sexualitatea in Romania?

Agresivitatea este o strategie de a cere barbatului initativa. Acest lucru tine si de ritmul vietii de astazi – nimeni nu mai asteapta – si de faptul ca femeia si-a declarat public dreptul la placere si chiar la initiativa. In Romania se practica o agresivitatea preluata prin contagiune sociala – femeile se iau unele dupa altele, practica o competitie agresiva si intre ele – si prin mediatizarea succesului corelat cu femeia ca obiect sexual.

Daca ati fi convinsa ca un sfat dat de dumneavoastra va fi adoptat de alte femei fara a mai sta pe ganduri, ce le-ati sfatui?


Sa nu fie atat de imitatoare, sa-si gaseasca un stil personal, sa arate cum vor pentru ca asa se plac ele pe ele si nu pentru ca "regula" o cere ca sa se transforme in clone ale unor modele. 
Tag-uri: , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 2

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Georgiana Papari (12.05.2010, 14:36)
@ Chrissa: Buna! Sunt convinsa ca te vor inspira povestile si ca te va incanta scriitura doamnei Liiceanu.
Răspunde-i
Cristina Rogobete (12.05.2010, 14:03)
Mi-ar placea sa citesc cartea dnei Liiceanu, sunt sigura ca m-ar inspira.
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Cariera
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
22 noi