Oricine este format de oameni – prin socializare, incepand cu parintii si cei din apropiere, dar si de prieteni, adulti – si de carti. Uneori nu ai noroc la oameni si nici nu citesti. Atunci te formeaza mediul larg, TV-ul, oricine, indiferent daca este o sursa de calitate sau nu. Eu am avut noroc si de parinti cum trebuie sa ai si de oameni de o mare calitate umana, care au stiut ce sa vada la viata si la oameni, in general. Au fost oameni care aveau idei – nu se ocupau de ce fac altii, de vietile altora -, reflectau asupra conditiei umane, stiau sa deosebeasca intre lucrurile esentiale si cele banale, fara a uita sa aduca un omagiu vietii cotidiene, care depinde de interpretarea noastra. Desi este un exercitiu dificil, am invatat de la ei ca "nu conteaza ce ti se intampla in viata, cu ce te confrunti, ci cum o iei".
Care au fost criteriile care v-au ajutat sa alegeti patru personalitati feminine despre care sa scrieti? Stiu ca explicati asta in carte, dar ne puteti spune in cateva cuvinte?
Am fost atrasa de problema valorilor si aspiratiilor pe care orice om le are. Cele patru femei indeplinesc realizarea cu multa vigoare a acestor valori si anume puterea – cea legata de prestigiu, de notorietate, de recunoastere sociala -, banii si iubirea. La acestea prietena mea Antoaneta Taneva-Nandris a adaugat aventura. Viata dorita ca o aventura.
Ce relatii ati descoperit ca exista intre cele patru personalitati feminine din cel mai recent volum al dumneavoastra "Patru femei, patru povesti" si barbatii din viata lor. Au ele ceva in comun din acest punct de vedere?
S-a scris despre cupluri celebre, care fac ca ambii parteneri sa fie persoane care s-au impus. Dar acest lucru s-a facut in arta, ca de exemplu Sonia Delunay si Robert Delaunay. Deci care au avut comun pasiunea pentru arta. Din cele patru femei, doar Cecilia Cutescu-Storck s-a bazat pe sotul ei pentru ca impreuna sa devina un cuplu cu pasiunea comuna pentru arta. Celelalte au fost solitare mai degraba. Poate ca Elisaveta Bagreana a avut in iubitul ei un partener cu care a trait nevoia de a se exprima prin poezie. Este un lucru interesant psihologic si anume daca cei care se iubesc iubesc aceeasi preocupare, aceeasi profesie si daca acest lucru a contribuit la relatia lor.
Cum vi s-a modificat impresia pe care o aveati asupra acestor femei pe masura ce le-ati descoperit si cunoscut tot mai mult?
Am cautat sa le privesc cu distanta, sa nu fiu "subiectiva", pe cat posibil. Desigur ca nu m-am identificat cu vreuna, le-am admirat mai mult sau mai putin, pe unele le-am invidiat pentru forta lor, asa cum este Lee Miller. Dar nu am gasit apropieri sau atractie pentru Cecilia Cutescu-Storck si de aceea am cautat sa nu exprim aceasta nepotrivire.
Cand si cum decideti "Asta ar fi un subiect despre care as vrea sa scriu"?
Mi-e greu sa spun pentru ca este un lucru diferit sa scrii despre cev si sa scrii despre cineva. Am citit carti despre diferiti "cineva" cunoscuti, mari scriitori si operele lor si cel sau cea care a scris mi-a dezvaluit o perceptie a operei si omului pe care eu n-o vedeam sau nu o banuiam. Fiecare are perceptia, intelegerea lui. Suntem tentati sa facem legaturi intre om si opera, intre cum a fost o persoana in viata, ca om si ce a facut. Margaret Atwood, o scriitoare foarte apreciata a spus ceva de genul : "daca-ti place pateul de gasca, nu e necesar sa cunosti gasca". Dar aceasta tentatie exista si uneori judecam critic viata cuiva chiar daca a lasat ceva minunat dupa el sau ea.
Cred ca ar trebui sa vedem diferentele intre sexe. Acum citesc multa biologie si constat ca avem diferente in privinta multor aspecte ale vietii : valori, dorinte, frici, aspiratii. Femeile au un potential determinat de biologiile noastre diferite, nu suntem echivalenti biologic cu barbatii. Feminismul este in impas din aceasta perspectiva. Dar, acest lucru este si partea interesanta a vietii. Barbatii sunt competitivi, datorita testosteronului ridicat ca nivel, dar sunt si femei cu acest nivel mai ridicat decat media. Femeile sunt "cablate" la empatie, la relatii interpersonale, iar acest lucru explica de ce anumite munci sunt feminizate. Egalitatea de sanse se coreleaza cu specificul fiecarui sex si unii sustin ca preferintele femeilor nu sunt preferintele barbatilor. Femeile nu fac politica pentru ca nu le intereseaza, nu pentru ca societatea le impiedica. Ele vor altceva, vor alta viata, nu cea de politician. Asa este peste tot. Dar, asta nu inseamna ca nu poti alege ceva ce majoritatea femeilor nu-si doresc. Exista dreptul la "alternative", chiar multiple.
Sunteti perceputa ca o femeie foarte puternica, care a gasit resurse interioare pentru a trece peste toate incercarile vietii. Care sunt lucrurile dupa care va ghidati in momentele in care nu va simtiti foarte puternica?
Dilema cariera-familie sau cariera-maternitate este in prezent puternica. Femeile, in majoritatea lor, isi doresc copii si bineinteles ca maternitatea nu se traieste la distanta, cu doar cateva ore de stat cu copilul si bone cam in restul timpului, chiar daca ai bani. Ramane la femei aceasta dorinta, dar dispare "putinta", insemnand aici si capacitatea de a sta cu un copil, de a relationa cu el, care cere rabdare, "nervi" bine tinuti, si timp. Este un efort cam greu de facut si psihologic vorbind.
Eu cred ca acest lucru este cel mai important in viata, sa-ti urmezi destinul biologic, tinand cont de responsabilitaati. Evident una dintre responsabilitati este sa asiguri copilului ce-i trebuie. Deci bani si iubire. Si siguranta ca trebuie sa te descurci, uneori si singura. Iubirea singura nu aduce fericire.
Care sunt, in viziunea dumneavoastra, femeile cele mai influente pentru romani? Care sunt cele mai importante criterii cu ajutorul carora romanii isi stabilesc reperele feminine?
Reperele feminine ale barbatilor, in general, sunt diferite in functie de tipul de relatie cu o femeie pe care il doresc. Daca vor o aventura, infatisarea fizica, uneori si imaginea publica – mediatizare indoielnica – conteaza cel mai mult. Daca doresc o relatie stabila, proiectata in viitor, nu in prezent, sunt necesare si unele trasaturi de personalitate ale femeii. Femeile tin la aparenta fizica indiferent de partener si aspiratiile lui, considerand ca imaginea are imediatete si este astfel prima care produce impresie asupra celorlalti.
Care sunt ultimele tabu-uri cu care se confrunta barbatii si femeile zilelor noastre?
Intrucat trecutul erotic nu mai este un tabu si nici nu mai este o bariera in formarea unei relatii, ceea ce conteaza este tipul de barbati cu care femeia a avut relatii. Pentru relatii dorite stabile, familia femeii reprezinta un element care este considerat de catre barbati.
Cum percepe un psiholog felul uneori agresiv in care femeile isi reclama sexualitatea in Romania?
Agresivitatea este o strategie de a cere barbatului initativa. Acest lucru tine si de ritmul vietii de astazi – nimeni nu mai asteapta – si de faptul ca femeia si-a declarat public dreptul la placere si chiar la initiativa. In Romania se practica o agresivitatea preluata prin contagiune sociala – femeile se iau unele dupa altele, practica o competitie agresiva si intre ele – si prin mediatizarea succesului corelat cu femeia ca obiect sexual.
Daca ati fi convinsa ca un sfat dat de dumneavoastra va fi adoptat de alte femei fara a mai sta pe ganduri, ce le-ati sfatui?
Sa nu fie atat de imitatoare, sa-si gaseasca un stil personal, sa arate cum vor pentru ca asa se plac ele pe ele si nu pentru ca "regula" o cere ca sa se transforme in clone ale unor modele.