Desigur ca povestea fetei in cauza continua: marturisea ca nu a apelat la un psiholog care sa-i ofere sprijin deoarece considera ca un asemenea serviciu este prea scump, si ca parintii ei stiu despre acest comportament, insa nu au luat nici o masura inca.
Ce reprezinta automutilarea?
“De cele mai multe ori automutilarea reprezinta o modalitate disfunctionala de exprimare a unor emotii profunde, extrem de dureroase si neplacute. Persoanele care se automutileaza nu gasesc capacitatea de a-si regla si exprima emotiile intr-un mod adecvat, si recurg la acest comportament deviat in cautarea unei modalitati de eliberare a unor trairi foarte puternice”, spune psihologul Mirela Tirlie.
Desigur ca acesta era si cazul fetei noastre: recunostea ca trece printr-o perioada mai grea si ca nu mai atunci cand este fericta se poate opri din acest comportament.
“Automutilarea apare de regula la persoanele cu tulburare de personalitate borderline dar poate fi intalnita tranzitoriu si la adolescenti sau adulti cu probleme de identitate, in special pe fondul consumului de droguri sau alcool. Mai este intalnita si in randul persoanelor in detentie, dar se presupune ca in multe din aceste cazuri automutilarea are functii sau semnificatii suplimentare (obtinerea de avantaje, statut, etc.)”, adauga Mirela Tirlie.
Cei care se automutileaza au un trecut destul de tulbure in sensul ca au suferit diferite abuzuri, fizice sau emotionale, sunt impulsivi, nu isi pot controla furia, iar imaginea despre ei este una care ii dezamageste – de aceea recurg la acest comportament.
“Cele mai frecvente forme de atutomutilare sunt taieturile cu lama sau cutitul, adesea arsurile cu tigara, dar mai rar sunt intalnite si alte practici. Persoanele nu intentioneaza sa se sinucida insa exista in permanenta acest risc, fie deliberat in momente de activare puternica, fie accidental prin aprecierea eronata a consecintelor propriilor acte. Statisticile arata ca suicidul complet survine intre 8 % si 10% din randul persoanelor cu tulburare de personalitate borderline”, spune Mirela Tirlie.
Automutilarea se poate trata
Fara ajutorul ununi psiholog este dificil sa treci peste o problema de acest gen si cred ca modul in care gandea fata din intamplarea de mai sus este total gresit – un psiholog este prea scump. “Automutilarea este un comportament care indica tulburari emotionale serioase. Persoanele in cauza au nevoie de ajutor de specialitate pentru a putea face acestei probleme. Psihoterapia este o forma eficienta de tratament, unde persoanele invata cum sa isi exprime emotiile, cum sa-si identifice si sa-si rezolve problemele fara a mai recurge la comportamente autodistructive”, incheie psihologul Mirela Tirlie. Voi cunoasteti astfel de cazuri?