Una dintre cele mai controversate laturi ale stomatologiei de azi, este restaurarea intregii structuri dentare cu materiale biocompatibile (care sa fie tolerate si acceptate de organism). De asemenea, se pune mare accent pe aspectul si rezistenta materialelor care trebuie sa fie indeajuns de rezistente pe parcursul anilor in fata unor mari forte de masticatie si a unor presiuni dentare extreme (mai ales in cazul scrasnetelor de dinti ? asa zisul bruxism).
Un aspect foarte discutat de asemenea in secolul XXI este si puritatea materialului. Un material care intruneste in proportie de 100% aceste conditii, este oxidul de zirconiu (relativ nou pentru Romania si deja cel mai solicitat in tarile puternic dezvoltate, datorita proprietatilor sale speciale). Pe langa faptul ca aspectul dintilor ceramici pe suport de zirconiu este identic cu cel al dintilor naturali, avand un atu in plus pentru cosmetica dentara, oxidul de zirconiu are o densitate foarte mare, porozitate 0%, compatibilitate biologica excelenta – este absolut bio-inert, puritate 99,9%, nu isi modifica temperatura, are o rezistenta foarte mare (zirconiul fiind folosit de multi ani in medicina generala la realizarea protezelor de şold). Pacientii care sunt foarte alergici, nu vor avea nici o reactie negativa, mai ales ca oxidul de zirconium ZrO2 are o compozitie rara si pura, nu corodeaza, nu are niciun fel de conductivitate electica si nu irita.
Pentru realizarea coronitelor ceramice pe suport din oxid de zirconiu, acesta din urma fiind un material, mai greu in prelucrare manuala, s-a inventat tehnologia CAD / CAM (COMPUTER ASSISTED DESIGN / COMPUTER ASSISTED MANUFACTURING) pe scurt, cea mai avansata tehnologie vis-a-vis de ultimile performante, perfectionata de la an la an. Tehnologia CAD/CAM ofera tehnicianului modern posibilitatea de a modela si freza dantura cu ajutorul computerului pornind de la modelul obtinut in urma amprentarii dintilor. CAD / CAM – ul este o intreaga linie tehnologica compusa din scaner 3D, 3 computere, masina de frezat, aspirator propriu si sinterizator, intreaga tehnologie este pusa in miscare prin numai cateva click-uri, iar capacitatea de lucru a masinii poate fi aproape non-stop, programarea facandu-se si de la distanta cu ajutorul internetului. Rezultatele sunt exceptionale, CAD / CAM – ul inlaturand cateva etape tehnice de pregatire a modelului, care in mod normal ar fi durat peste o saptamana.
In cazul frezarii computerizate timpul este de numai 2 - 4 zile, cu precizia tehnica exacta a unui computer. Toate procedurile finalizate cu tehnologia CAD / CAM ajuta mult si la partea finala a completarii dintelui, aplicarea ceramicii, unde intervine numai tehnicianul dentar. Culoarea zirconiulul si a ceramicii este identica (alba), motiv care ofera un avantaj in plus tehnicianului ceramist, acesta poate sa modeleze in straturi successive, sa se joace cu lucrarea in ceea ce priveste grosimea stratului de ceramica, culoarea si transperenta dintelui, pentru satisfactia deplina chiar si a celui mai pretentios pacient.
Dr. Cristina Almasan
Medic Dentist - Stomatologie Generala
Velvet Dental Clinics