1. Management eficient al productivitatii - Poate unul dintre cele mai clare argumente in favoarea instalarii unor sisteme de supraveghere in cladiri de birouri este acela legat de productivitate. In Statele Unite, un raport realizat in 2007 arata ca peste 48 % dintre marile companii monitorizeaza computerele angajatilor si au instalate camere de supraveghere pentru a descuraja perioadele de neproductivitate in lipsa sefilor. Cu ajutorul unor camere de supraveghere bine plasate, managementul unei companii poate determina in mod eficient care sunt site-urile sau preocuparile care distrag cel mai mult angajatii afectand productivitatea si pot astfel lua masurile necesare. Spre exemplu, daca se descopera urmarind camerele de supraveghere ca angajatii au tendinta de a petrece timpul pe site-urile de socializare, se pot lua masuri pentru blocarea acestora.
2. Prevenirea furturilor minore - O alta problema in cladirile de birouri ale marilor companii in mod special sunt furturile minore. Prin furturi minore se inteleg acele proaste obiceiuri aparent inofensive ale angajatilor de a pleca acasa cu un bax de hartie sau o cutie de agrafe. Desi prejudiciul adus pare insignifiant, atunci cand mai multi angajati au aceleasi obiceiuri imorale, compania poate suferi atat ca imagine cat si din punct de vedere al pierderilor financiare. Mai mult, ignorarea unor astfel de comportamente poate transmite angajatilor mesajul gresit al lipsei de autoritate in interiorul companiei. Pentru mentinerea unui loc de munca placut, productiv si motivant pentru angajati dar si angajatori este foarte important ca astfel de obiceiuri sa fie descoperite cu ajutorul unor camere de supraveghere si corectate in mod corespunzator.
3. Prevenirea furtului de informatie - Daca furturile minore sunt mai mult o problema de imagine si legata de increderea si respectul cu care este privit managementul companiei, instalarea unor sisteme de supraveghere poate ajuta la preventia unor probleme mult mai grave precum furtul de informatie. Se practica uneori spionajul intre companii sau plata unor angajati pentru a vinde informatii ale companiei la care lucreaza. O camera de supraveghere poate surprinde angajatii care incearca sa obtina informatie la care nu ar avea acces in mod obisnuit tragand astfel semnalul de alarma in legatura cu activitatea acestora.
4. O mai buna relatie intre management si angajati - Acest avantaj poate parea usor fortat, pentru ca prima impresie este aceea ca angajatii s-ar putea simtii jigniti sau si-ar putea simti intimitatea violata de instalarea unor camere de supraveghere care sa le monitorizeze activitatea. Psihologii contrazic aceasta afirmatie, in realitate angajatii se simt mai in siguranta si mai motivati intr-un mediu controlat, pentru ca existenta unor astfel de sisteme inlatura problema legata de productivitatea colectiva si anume modul in care lipsa de productivitate a unui angajat poate afecta intreg colectivul. De multe ori angajatii se simt mai putin motivati sa fie cu adevarat productivi atunci cand stiu sau banuiesc ca in timpul in care ei se concentreaza pe task-uri, colegii pierd timpul pe retele sociale. Atunci cand exista camere de supraveghere si intreg colectivul are garantia ca toata lumea isi face treaba, productivitatea colectiva creste simtitor.
Exista insa un echilibru sensibil in ceea ce priveste aceasta problema, angajatii care nu sunt instiintati ca exista sisteme de supraveghere si descopera singuri existenta acestora isi vor pierde increderea in management. Psihologii recomanda ca o companie care decide sa instaleze astfel de sisteme de supraveghere video sa isi instiinteze angajatii si sa le explice cu argumente clare motivul pentru care s-a luat aceasta decizie.