Avatar trebuia sa ruleze pana in 28 februarie, insa Guvernul a decis blocarea filmului. Este vorba de versiunea 2D, in timp ce versiunea tridimensionala va ramane in cinematografele de profil. Acestea reprezinta insa doar 15 % din intreaga structura care promova filmul, sunt mult mai costisitoare si sunt prezente doar in metropole. Decizia Guvernului chinez echivaleaza deci cu retragerea filmului din circuitul pentru mase.
Potrivit presei chineze decizia a pornit din departamentul central de propaganda al partidului chinez sau de la comisia de cenzura, iar speculatiile pe seama deciziei autoritatilor de la Beijing sunt confuze.
Presa nationalista, controloata de autoritati, sustine ca la originea decizie ar sta motive de ordin comercial. Avatar a batut in doua saptamani oricare alt spectacol sau film " Made in China" si, daca ar fi ramas in continuare in salile 2D, ar fi facut ca filmul nationalist despre viata lui Confucios, a carei premiera este pe 23 ianuarie, sa treaca neobservat. Decizia ar reprezenta un soi de protectionism cinematografic in favoarea unei productii nationale. De altfel, China nu " importa" mai mult de 20 de filme pe an.
Filmul, prezentat in avampremiera chiar in China, de James Cameron, in 23 decembrie, ca un apel catre "deschiderea pietei catre productii occidentale" a dus insa la foarte multe polemici.
Potrivit unor publicatii, reprezentantii cu propaganda ai guvernului chinez ar fi interpretat unele scene din film ca referiri la represiunile Beijingului fata de minoritatile tibetane si a populatiei uighuri din provincia Xinjiang.
Potrivit altora, milioane de chinezi au inteles invazia Pandorei, reprezentate in film ca o metafora a evacuarilor fortate, de la case si terenuri de catre autoritatile chineze si speculatori. Aceasta lectura, in special, a fost adus in atentie, in ultimele zile de catre Han Han, un romancier si pilot foarte popular in China, autor al celui mai vizionat blog din lume.
Altii au remarcat faptul ca unii protagonisti ai cinematografiei chineze au ridicat in ultimele zile un semnat de alarma impotriva productiilor high-tech de la Hollywood, accentuand starea de inapoiere a celor nationale.