Cu toate astea, fiecare vizita la cabinetul unui medic ginecolog iti da impresia unor statistici mincinoase: din opt femei aflate in fata usii unei doctor ginecolog in zona centrala a Bucurestiului, cinci au venit sa isi faca o intrerupere de sarcina, si doar trei la control. Majoritatea lor sunt speriate si doar cele foarte norocoase ii au alaturi pe "coautorii" sarcinilor. Sunt tacute si asteapta fara sa spuna nimic: ma impresioneaza o fata de circa 19 ani, care ii mangaie neincetat mainile iubitului ei, care sta pe un scaun langa ea. Usa la cabinet ramane o clipa deschisa: pe doua paturi, doua femei asteapta sa isi faca efectul anestezia; nu li se vede fata din locul de unde stau, doar bucati de corp. M-a infiorat imaginea si apropierea atat de mare de avort. Cele mai multe dintre noi speram sa nu fim niciodata puse in aceasta situatie. Oricum ar fi, nu se poate vorbi cu usurinta despre acest subiect, pentru ca incarca emotional foarte mult si pentru ca lasa traume adanci, psihice si fizice, femeilor care au recurs la el.
Avort cu o pastila?
Avort vine de la cuvantul latinesc "aboriri", care inseamna a disparea si se refera la intreruperea unei sarcini, in orice moment, inainte de nastere. Exista doua categorii de avorturi, ne spune dr. David Reuben in cartea "Tot ce ai vrut sa stii despre sex", avortul spontan si cel deliberat. Pentru cel deliberat, exista, la fel, doua categorii: cel impus de medic (terapeutic) si in care ori sanatatea mamei sau/si a copilului e pusa in pericol, si cel provocat, in care primeaza decizia femeii.
De foarte putin vreme, in Romania exista posibilitatea de a recurge la intreruperea unei sarcini doar prin luarea unei pastile! Metoda aceasta revolutionara este adusa in Romania de catre medicul ginecolog de origine germana Josef Kopp. Acesta s-a stabilit in Romania in urma cu 10 ani, practicandu-si meseria in Timisoara. In urma cu un an de zile a parasit regiunea Banatului pentru Bucuresti, locul unde si-a deschis o clinica particulara. "Mifepriston –substanta activa- a fost descoperita inca din anii '80 in Franta. Este prezent peste tot in lume: in Anglia, Suedia, Elvetia, Franta, Germania, SUA- unde este cunoscut sub numele de RU-486 si Mifeprex", spune medicul german.
Dupa ce a vazut ca din ce in ce mai multe copile raman insarcinate in urma violurilor si multe dintre ele sunt obligate sa nasca, Josef Kopp si-a dat seama ca piata din Romania are nevoie disperata de un un mijloc de interupere a sarcinii lipsit de cele mai multe din aceste riscuri. A cerut autorizatia pentru medicament, pentru Mifegyne, la sfarsitul anului trecut si Ministerul Sanatatii i-a acordat autorizatia. Din acest an, medicamentul se gaseste in farmaciile dintr-un anumit lant, cu precadere in Bucuresti si in resedintele de judet.
Ce trebuie sa stii
Doctorul ginecolog Josef Kopp ne-a explicat care sunt principalele lucruri pe care trebuie sa le stii:
- Mifegyne este un antihormon care acţionează prin blocarea efectelor progesteronului, un hormon necesar pentru continuarea sarcinii. Nu omoara embrionul, ci blocheaza functia ovarului si, deci, hrana embrionului. Se ia apoi o pastila de Prostaglandina (substanta activa misoprostol) care ajuta la dezlipirea embrionului si la expulzarea acestuia.
- ti se potriveste daca esti o femeie cu o varsta cuprinsa intre 12 si 45 de ani
- esti insarcinata in maxim 63 de zile
- sarcina ta este confirmata de un test biologic sau de o ecografie
- medicul se asigura ca sarcina este in interiorul uterului, si nu ai o sarcina extrauterina. Josef Kopp spune: "Saptamana asta a venit o tanara la mine, insarcinata in 17 zile. Nici eu, si nici o alta clinica la care fusese inainte nu i-am putut confirma ca sarcina e intrauterina. Cu toate astea, ea a semnat o declaratie pe propria raspundere si le-a luat."
- nu suferi de insuficienta renala sau hepatica
- nu se vinde in farmacii persoanelor fizice, se poate lua numai dupa o vizita la medic
De ce e de preferat avortului clasic?
Avortul este o interventie care trebuie evitata cu orice pret, pentru ca este traumatizanta atat psihic, cat si fizic. Femeile care au trecut prin asta povestesc despre momente nu tocmai placute. Ceea ce face fiecare femeie si criteriile de care tine cont atunci cand ia o hotarare, fie ele religioase sau emotionale, financiare sau familiale, sunt o chestiune pur personala.
Daca insa te afli la o rascruce, in care trebuie sa iei o hotarare, gandeste-te bine si pune in balanta fiecare optiune. Josef Kopp: "Mifegyne este cea mai moderna metoda la nivel mondial. Nu exista trauma fizica sau psihica daca apelezi la ea." Ne explica in plus, faptul ca nu exista riscul perforarii uterului cu chiureta, ca in cazul avortului clasic si nu se ajunge la endometrita – afectiune la care se poate ajunge dupa folosirea chiuretei, mai spune medicul ginecolog.
Pentru ca este singurul importator autorizat al acestui medicament, dar si pentru ca este ingrijorat de situatia avorturilor din Romania (mai ales ale fetelor sub 16 ani), Josef Kopp spune ca ofera ajutorul sau celor care au nevoie: "Orice femeie din Romania vine la clinica si poate sa dovedeasca ca nu are venituri, sau ca este eleva sau studenta –daca are sub 18 ani e nevoie de acordul parintilor- va fi consultata de la A la Z si i se va da gratuit Mifegyne. E un program pentru ajutorarea femeilor gravide si fara mijloace financiare".
Un studiu publicat de BBC in octombrie 2008 spune: femeile care au avut chiar si un singur avort sunt mai predispuse la complicatii pe durata unei viitoare sarcini, comparativ cu femeile care nu au pierdut nicio sarcina. Pentru acest studiu au fost folosite experientele a 33.000 de femei, rezultatul studiului fiind ca cele care au suferit un avort sunt de doua ori mai predispuse la un travaliu indus si la nastere cu ajutorul forcepsului.