Baietii tind sa aprecieze acele povesti in care se regasesc: ei isi doresc sa se poata identifica cu eroii, care sunt puternici, intelepti si inving intotdeauna.
Mai mult, baietilor le place sa se distreze. Asa ca sunt atrasi de acele carti care ii fac sa rada, prin prezentarea a tot felul de "nazdravanii". In special le place sa se amuze pe seama altora, mai ales daca este vorba de adulti. Pentru ca li se spune mereu ce sa faca si cum sa se poarte, baietii gasesc in carti modul de evadare intr-o lume in care personajele nu au restrictii sau limite. Si chiar daca au, atunci cand indraznesc sa le incalce, eroii sunt de fiecare data apreciati pentru curajul lor.
Sunt multe cazuri in care baietii se identifica cu personajele negative, preferand sa-si imagineze scenarii periculoase, "in afara legii". In acelasi timp, chiar daca vor sa faca parte din banda raufacatorilor, ei trebuie sa fie invatati sa faca diferenta dintre bine si rau si sa aprobe multumiti atunci cand, in finalul cartii, cei rai isi primesc pedeapsa binemeritata.
Pana la urma, ce carti sunt potrivite pentru baieti? Cu siguranta, acestia vor aprecia povestile care:
- ii duc in locuri pe care nu si le-au imaginat vreodata si care le dezvaluie lucruri ce-i uimesc;
- ii ajuta sa gaseasca acea experienta emotionala ce altfel ar fi negat-o sau reprimat-o, pentru ca lumea din jurul lor, plina de superficialitate si prejudecati, nu mai reuseste sa le-o ofere;
- le starnesc pofta de aventura, determinandu-i sa treaca prin toate pericolele alaturi de eroi si sa se bucure odata cu ei de victoria finala;
- le ofera un volum mare de informatii, ei fiind la acea varsta la care vor sa descopere mai mult si mai mult;
- ii fascineaza si le deschid universul cunoasterii.
Lumile prezentate in cartile de la Editura Cartea Copiilor sunt extrem de variante: taramul triburilor de indieni sau mongoli (“Povesti cu printese”), lumea micilor vietuitoare din salbaticie (“Winnie, melcusorul cel grabit”), universul in miniatura din gradina (“Omida mancacioasa”) sau satul lui Mos Craciun, de la poalele muntele Korvatunturi din Laponia. Personajele, fie ca sunt printi, cavaleri, ursuleti (“Scoala ursilor”), spiridusi (“Mos Craciun”) sau chiar o conopida (“Balul florilor”), dau dovada de calitati si virtuti care ii ajuta sa depaseasca toate obstacolele si sa demonstreze ca adevarul, curajul, prietenia si intelegerea valoreaza cel mai mult in viata.