Adevarul despre consilierea maritala este ca nu functioneaza dintr-un motiv simplu: femeile si barbatii se confrunta cu dificultatile emotionale in mod diferit.
In timp ce femeile vor sa vorbeasca despre problemele lor, barbatii vor mai multa intimitate in dormitor. Prin urmare, din moment ce el nu apreciaza ideea unui ajutor din partea unui profesionist pentru ca nu vrea sa discute despre problema aparuta, sansele ca sedintele de consiliere sa dea roade sunt minime.
Exista o teorie potrivit careia barbatii vor sex, cu cat mai mult, cu atat mai bine si se pare ca este cat se poate de adevarata, chiar si atunci cand in cuplu exista o problema!
Barbatii nu constientizeaza problemele decat atunci cand barca se duce la fund, motiv pentru care vad consilierea ca pe o chestiune nu tocmai necesara, ba chia ca pe o forma de slabiciune.
Iar cand ajung in cabinetul terapeutului, adopta o abordare complet diferita.
In timp ce femeile cauta un nivel mai adanc de comunicare si intelegere, folosind sedintele ca pe o metoda de a evalua sanatatea relatiei, barbatii au o abordare practica.
Reprezentantii sexului masculin incearca sa intocmeasca o lista de lucruri care lipsesc si care ar putea sa readuca relatia pe calea cea dreapta.
“De cele mai multe ori, barbatii gandesc in felul urmator: merg la consiliere, ca sa comunicam mai bine si apoi sa facem mai mult sex. Ca sa aduci un barbat in cabinet, nu trebuie de cat sa ii spui ca va avea parte de mai mult sex.”
Prin urmare, barbatii au nevoie de solutii ceva mai practice, centrate pe rezultate, motiv pentru care o sedinta de consiliere in care sunt nevoiti sa isi aseze sufletul pe tava pentru a fi disecati si analizati nu este varianta ideala.