Cand eram prin liceu, mi-am dorit sa fac o schimbare radicala la nivelul parului. O coafura care sa ma reprezinte dar lejera si usor de intretinut. In mod cert era nevoie de un specialist care sa se ocupe de parul meu lung pana la nivelul mijlocului, pentru ca nu imi doream sa am un soc puternic dupa tunsoare. Fratele meu m-a sfatuit sa ma duc la un hairstylist barbat, cu ideea “un barbat observa cel mai bine ce ti se potriveste. Nu invidiaza ca femeile, stie exact ce te face mai frumoasa, ca are altfel ochiul format.”. Ei dar pe de alta parte femeile ataca cu “noi stim exact ce ne avantajeaza din toate punctele de vedere.”. Dar sa lasam specilistii sa vorbeasca si apoi vom reusi sa ne facem o parere justa in privinta viziunilor unui barbat si a unei femei specialist in frumusete.
Mirela Vescan, make-up artist Rimmel London si Alexandru Radulescu, make-up artist Atelier International Maquillage Paris
Ce observi prima data la chipul unei femei, atunci cand vizualizezi machiajul?
Mirela Vescan: Prima oara observ calitatea tenului, pentru ca in functie de textura pielii depinde tot machiajul. Ma uit apoi la mimica fetei, este foarte importanta; eu trebuie sa vad cum rade acea persoana, sa vad in ce fel ridica sprancenele. Apoi studiez osatura, linia nasului, de fapt totul. Imi place sa stau de vorba cu persoana pe care urmeaza sa o fardez, 10-15 minute de acomodare, timp in care eu ii pot afla parerile si gusturile in materie de beauty si pot observa in acest timp si fata.
Alexandru Radulescu: In primul rand trasaturile feminine, corectiie care se pot face si apoi problemele tenului.
Ce iti place sa pui in evidenta?
Mirela Vescan: Ceea ce are mai frumos o fizionomie de la textura pielii, forma si culoarea ochilor, linia obrajilor si a buzelor, parul
Alexandru Radulescu: Pometii si ochii. Ochii se pot lucra foarte bine si ai libertatea de culoare. Poti face un pastel si o parte cromatica spectaculoasa. Mie imi place sa folosesc intre 5 si 7 culori. Iar pometii sunt zona cea mai mare din fizionomie. La buze se lucreaza mai putin in functie de machiajul ochilor.
Care sunt cele mai mari greseli pe care le face o femeie atunci cand vine vorba de chipul ei?
Mirela Vescan: Multe femei nu se penseaza cum trebuie, este o mare greseala sa te pensezi singura mai ales daca este pentru prima data. Forma sprancenelor poate schimba radical expresia fetei si nu intotdeauna in bine. Deasemenea nu-mi plac buzele marite exagerat prin interventii chirurgicale sau prin machiaje stridente. Buzele foarte mari nu se incadreaza intotdeauna in fizionomie si ofera un aer trist, imbufnat. Femeile gresesc foarte mult cu imaginea si chipul lor. Lista este lunga, tot ce pot sa spun este ca ar trebui sa aibe incredere in profesionistii pe care-i solicita pentru consiliere.
Alexandru Radulescu: Realizarea machiajului la lumina nefavorabila, cum e cea din baie, ducand la un rezultat nu prea placut, de masca. Cand nu machiaja si gatul, creand o discrepanta mai mult decat evidenta intre fata si gat. Nu merg sa cumpere produse profesionale. Iar cea mai mare greseala e la pensarea sprancenelor, pe care le lasa pe mana unor oameni care nu sunt de specialitate. Sprancenele dau expresia fetei.
Cine observa mai usor ce ii pune in evidenta frumusetea unei femei, o femeie sau un barbat?
Mirela Vescan: Femeile sunt mai atente la detalii si au un spirit de competitie. Am auzit sute de femei care spun ca vor sa fie ca Angelina Jolie dar nu am auzit niciodata un barbat sa spuna ca vrea sa fie ca Brad Pitt
Alexandru Radulescu: In general o femeie make-up artist machiaza dupa modelul in care se machiaza pe ea. Noi machiem in felul in care ne place noua, creand un rezultat pe care l-am admira. Un barbat are mai multa rabdare decat o femeie in aceasta industrie, pentru ca noua ne plac detaliile.
Intotdeauna mi-a placut frumosul, chiar daca lucrez cu vedete, imi place sa le fac frumoase pe toate femeile, indiferent cine sunt.
Care este motto-ul dupa care te ghidezi in profesia ta?
Mirela Vescan: Machiajul trebuie iubit
Alexandru Radulescu: “In fiecare zi vad frumosul la o femeie ca in orice alta zi.” Las la interpretarea voastra.
Adina Alberts, chirurg plastician Care Zone si Dr. Andrei Carantino, medic primar chirurgie plastica si estetica, doctor in stiinte medicale, clinica Medical Stil Estet
Ce inseamna pentru u chirug plastician, un chip de femeie frumos?
Adina Alberts: As fi tentata sa raspund, un chip frumos pentru un chirurg estetician inseamna un chip pe care proportia de aur este pastrata in marea majoritate a elementelor acestuia. Dar nu este tomai asa. S-au facut numeroase studii care au aratat ca un chip perfect echilibrat in dimensiuni, nu este totdeauna frumos.
Frumusetea este ceva ce tine de societatea in care traim. Sa nu uitam ca ce era frumos acum o suta de ani, nu mai este estetic acum.
Frumusetea tine de ceea ce ne inconjoara si de experientele pe care fiecare dintre noi le-a avut in trecut. De exemplu pentru un barbat, o femeie este cu adevarat frumoasa daca aceasta are cateva trasaturi care sa aminteasca de mama lui! Acest lucru este valabil chiar la nivel subconstient.
Frumusetea tine de rasa. In lumea asiatica, de exemplu, altele sunt criteriile dupa care o femeie este considerata frumoasa. Acest lucru tinde sa se globalizeze insa, asiaticii dorindu-si ochi de europeni, europencele dorindu-si buze de negresa, etc.
Si nu in ultimul rand, frumusetea vine din trairile interioare. Aici, alte specialitati medicale pot interveni.
Andrei Carantino: Toate femeile sunt frumoase si intotdeauna isi vor gasi un barbat care sa le spuna acest lucru. Pot exista momente in viata in care o femeie se simte mai vulnerabila, mai putin frumoasa, poate avea o nemultumire legata de viata sentimentala, viata profesionala, si atunci apeleaza la chirurgia estetica. Un chirurg estetician poate corecta defectele reale existente si sa transforme o femeie frumoasa intr-o femeie mai frumoasa, crescandu-i astfel increderea in sine si schimbandu-i de multe ori in bine destinul.
Au existat momente in care ai intalnit o pacienta care dorea o operatie de care nu avea nevoie? Ce ai facut in acea situatie?
Adina Alberts: Un chirurg plastician trebuie sa aiba toate aceste lucruri in vedere, si multe altele atunci cand face o sugestie de modificare la nivelul fetei sau al corpului.
Am avut paciente care-si doreau interventii estetice, desi in opinia mea nu ar fi avut nevoie. De regula incerc sa explic de ce nu este nevoie! Nu operez niciodata daca stiu ca nu pot aduce un beneficiu estetic clar!
Andrei Carantino: Exista frecvent situatii in care o pacienta isi poate dori o operatie estetica de care nu are nevoie in realitate. Daca esti chirurg plastician cu experienta, cu probitate si etica profesionala, trebuie s-o sfatuiesti pe aceasta pacienta ca interventia chirurgicala respectiva nu este indicata. Pot sa-i propui o alta interventie chirurgicala estetica daca tu, ca si chirurg, consideri ca este necesara. Daca pacienta insista asupra interventiei initiale, poti sa i-o faci, pentru ca oricum pacienta se va duce la alt chirurg cu mai putina experienta pentru a-si indeplini visul. Exista si contraindicatii peste care un chirurg plastician serios, cu experienta, nu poate trece.
Cine poate observa mai bine necesitatile unei paciente, un barbat-chirug plastician sau o femeie-chirurg plastician?
Adina Alberts: La aceasta intrebare am sa-ti raspund prin relatarea unei intamplari de acum cateva zile.
Am avut o pacienta care mai era si doctorita pe deasupra, si care a venit sa ma consulte intr-o problema complicata, zicea ea. In urma cu un an jumate facuse o marire de sani la un doctor ( barbat) celebru, operatia de care nu a fost multumita pe moment, dar doctorul a asigurat-o sa aiba rabdare ca se vor rezolva lucrurile in timp.
Femeia nu a insistat, a avut rabdare, dar din pacate rezultatele tot aiurea sunt. Si mi-a arata si mie despre ce este vorba. Un san sus, bombat si la dreapta mult, celalat lasat si extra plat! N-am vazut demult un asemenea rezultat. Ma rog, asta nu e nimic, ca mai exista si rateuri, care se pot corecta usor. Problema este ca femeia a fost socata de replica doctorului la vederea acestui rezultat, dupa un an jumate! “Zi-i merci ca acum barem ai sani, ca pana acum n-aveai deloc!!!!!!!!”. Si a refuzat categoric s-o mai opereze.
Andrei Carantino: Nu cred ca un chirurg plastician-barbat, cu experienta, poate sa aprecieze necesitatea unei interventii chirurgicale estetice mai bine decat un chirurg plastician-femeie cu aceeasi experienta si valoare. Aceasta tine de gradul de profesionalism al amandurora, si nu de idealul de frumusete al barbatului din spatele chirurgului plastician.
Care este motto-ul tau, in cariera?
Adina Alberts: Ma ghideaza in cariera onestitate, si ma bucur ca asta a inceput sa se vada. Incerc intotdeauna sa fac tot ce pot pentru pacientii mei, medical, material, uman. Si chiar daca uneori eforturile mele sunt “prost” intelese, continui sa fac la fel pentru ca asa consider eu ca este bine.
Andrei Carantino: Motto-ul mi-a fost transmis prin educatia pe care am primit-o de la parinti: "Inainte de a fi chirurg, trebuie sa fii OM!".
Care sunt primele lucruri pe care le observi la o femeie care vrea o noua coafura?
Dana Petrescu: Observ cat de sigura este pe ea, cata incredere are in ea insasi...daca vrea o schimbare sau o noua tunsoare pt ea sau pentru iubitul ei.
Razvan Andrei: O stare de nemultumire vizibila si o dorinta puternica de schimbare, ce poate avea diferite motive.
Iti place sa ti se lase mana libera atunci cand vine vorba de alegerea tunsorii?
Dana Petrescu: Da, dar tin mereu cont de stilul si de personalitatea clientei.
Razvan Andrei: Nu intotdeauna se intampla sa cunosc foarte bine o clienta, dar daca deja a venit de cateva ori la salon imi este mult mai usor. Oricum are loc de fiecare data o consultanta ce devine dince in ce mai aprofundata cu cat dorinta ei este mai mare si cu atat mai greu este atunci cand isi doreste o schimbare. Consider ca este gresit sa abordez aceasta problema numai din punctul meu de vedere, pentru ca nu eu sunt cel important in relatia coafor- clienta ci ea, drept pentru care ma concentrez in a-i intelege dorinta, necesitatea si de rezistenta la schimbare. Suna tehnic ceea ce spun dar in realitate discutia este foarte destinsa si pe cat se poate de sincera din partea mea, iar de cat de multe informatii doreste sa-mi dea clienta tine iar de abilitatea mea de a o intelege si de a-i pune intrebarile potrivite pentru a ajunge la concluzia necesara pantru a putea pregati schimbarea, in cazul intrebarii tale e vorba de tunsoare, dar la fel se procedeaza si pentru orice alt serviciu din coafura.
Ce se intampla atunci cand incerci sa recomanzi o tunsoare care stii ca ar avantaja-o si totusi ea vrea altceva din tendinte?
Dana Petrescu: Comunic cu doamna din fata mea si incerc sa ii argumentez alegerea mea in functie de fizionomie, emotie...stil si personalitate.
Razvan Andrei: Fiecare dintre noi ne dorim, in diferite situatii, sa obtinem un rezultat care sa ne pozitioneze intr-o alta realitate decat in prezent. Suntem permanent bombardati cu informatii despre moda, tendinte, despre cum sa reusim in viata doar citind o brosura, avem modele la televizor, in reviste si ajungem sa credem ca cea mai buna solutie este sa luam chipul altcuiva, care bine inteles la un moment dat are si succes, sau este o persoana publica, sau mediatizata, sau este din alta tara, sau e cantareata...Coafura intregeste costumul pe care-l porti si trebuie sa fie din aceeasi perioada cu el, sa fie complementar sau sa se asorteze. Tunsoarea nu trebuie sa se potriveasca doar fizionomiei pentru ca o persoana nu este doar un cap cu par ci o persoana cu cap, par, gat, corp, maini si picioare, ce are si temperament si o anumita experienta de viata, un tot cel face unic. tunsoarea trebuie sa infrumuseteze persoana intreaga. Sa scoata in evidenta calitatile, sa-i ascunda defectele, sa-i dea stil, sa o faca melancolica, sau indrazneata, asta face coafura sau o tunsoare potrivita. Si sa revin la intrebarea ta, ii recomand o anumita tunsoare doar daca stiu ca este pregatita sa aiba o noua linie sau oricum incerc sa fiu la curent cu nevoile pe care le are parul ei. Deci daca nu vrea sau nu crede ca are nevoie de o schimbare nu o fac, incerc sa-i indeplinesc visele dar intotdeauna ii argumentez orice varianta si-ar alege sau ii propun.
Cine crezi ca observa mai usor ce trebuie modelat la o femeie, un hairstylist femeie sau un hairstylist barbat?
Dana Petrescu: Femeile sunt mai empatice decat barbatii, se simt mai bine unele pe celalalt. Au un simt in plus: intuitia.
Plus ca o femeia se aranjeaza si pentru ca e mereu in competitie cu o alta, parerea mea.
Razvan Andrei: Poate pentru ca nu putem fii invidiosi pe o femeie ci doar intr-o permanenta stare de admiratie...
Care e motto-ul dupa care te ghidezi in aceasta profesie?
Dana Petrescu: Creativitate zi de zi.
Razvan Andrei: Motto-ul meu, ce este si al salonului nostru este: Mai mult decat profesie, PASIUNE!