In fiecare luna simti cum parca toata lumea te calca pe bataturi si parca vrea sa iti testeze limita rabdarii. Unele femei plang, altele tipa, dupa care incep si ele sa planga si tot asa.
Oricat de tare ne-am supara pe ei cand ne spun ca doar hormonii sunt de vina, se pare ca si studiile le dau dreptate barbatilor. In jur de 80-90% dintre femei sunt afectate de sindromul premenstrual sau premenopauza.
Dr. Nick Panay, director la National Association for Premenstrual Syndrome si British Menopause Society sustine ca acest sindrom poate fi catalogat a fi chiar o problema medicala. Potrivit acestuia, fluctuatiile hormonale afecteaza transmitatorii nervosi centrali, precum serotonina, dopamina si adrenalina, care influenteaza in mod normal de la starile emotionale pana la capacitatea de concentrare. Mai mult, acest sindrom poate avea un impact mare asupra vietii personale si profesionale a femeii in cauza.
De asemenea, aceste simptome pot fi mai mult sau mai putin puternice, depinzand de la o femeie la alta si din pacate nu se stie care este exact motivul pentru existenta acestei difierente. Oamenii de stiinta de la Universitatea Harvard si Gothenburg au in desfasurare in prezent un studiu care investigneaza o posibila sensibilitate genetica care ar putea fi responsabila.
Cazurile severe pot fi insa tratate si ameliorate, cheia este sa fie gasit tratamentul potrivit care sa corespunda fiecarei persoane in parte. Dr. Panay recomanda ca printre metodele de tratare sa se numere si dieta, exercitiile fizice, terapiile, antidepresivele sau gelurile pe baza de estrogen.