Rezultatele arată că bărbaţii au dorit să evite stigmatizarea şi homofobia ce ar putea duce la reacţii negative puternice şi schimbări profunde în relaţiile lor. Rezultatele sunt publicate online în jurnalul Archives of Sexual Behavior.
Cu ajutorul unui eşantion mare, divers din punct de vedere etnic, cercetătorii au examinat motivele bărbaţilor bisexuali cu privire la faptul că nu au planificat să îşi informeze prietenii, familia şi partenerii de sex feminin în ceea ce priveşte orientarea lor sexuală. Interviuri în profunzime au fost realizate cu 203 bărbaţi bisexuali care nu au dezvăuit partenerelor sexuale comportamentul lor faţă de bărbaţi.
Pentru a fi eligibili, bărbaţii trebuiau să aibă cel puţin 18 ani, să nu se identifice drept homosexuali şi să raporteze dacă au făcut sex cu un bărbat şi cu o femeie în ultimul an.
"Rezultatele noastre identifică în mod clar necesitatea unor campanii publice de educaţie pentru a risipi miturile despre bărbaţii bisexuali - că bărbaţii bisexuali nu sunt homosexuali, nu au HIV şi nu sunt neapărat non-monogami", a explicat Eric W. Schrimshaw, de la Mailman School of Public Health. "Mai mult, reacţiile negative anticipate de la partenerii de sex feminin sugerează necesitatea unor strategii pentru a ajuta bărbaţii bisexuali să îşi dezvăluie istoricul sexual în moduri care să minimizeze reacţiile negative şi pentru a-i ajuta pe cei doi să îşi păstreze relaţia."
Bărbaţii au raportat constant anticiparea stigmatizării pentru faptul că fac sex cu bărbaţi şi au specificat o serie de motive pentru care aleg să nu divulge acest aspect, inclusiv anticiparea reacţiilor emoţionale negative, anticiparea unor schimbări negative în relaţii, convingerea că familia, prietenii şi partenerele au o atitudine stigmatizantă cu privire la homosexualitate şi experienţe anterioare cu reacţii negative la anumite dezvăluiri.
Bărbaţii participanţi la studiu nu au raportat identitatea heterosexuală, incertitudinea identităţii sau alte probleme de identitate ca motive pentru faptul că aleg să nu divulge acest aspect. Faptul că nu îşi divulgă orientarea sexuală este o strategie pentru a evita răspunsurile anticipate din partea reţelei sociale, cum ar fi ridiculizarea, respingerea sau victimizarea.
În plus, concluziile cercetătorilor arată că bărbaţii bisexuali sunt mai tentaţi decât homosexualii să anticipeze reacţiile negative şi stigmatizarea.