Si poate ca cele mai mari schimbari s-au produs in generatiile bunicilor si mamelor noastre, primele pentru ca lor le-a fost - vorbesc acum strict de tara noastra - mai usor sa isi poata continua studiile, sa poata obtine un loc de munca si sa se emancipeze. Instrumentele care au stat la baza crearii acestei "noi femei" sunt politica, urbanizarea si presa.
Si rolul barbatului?
La fel cum rolul femeilor s-a modificat, de-a lungul timpului s-a modificat si cel al barbatilor. Barbatii au jucat, in Romania bunicilor si strabunicilor nostri, rolul singurului om din familie care castiga bani. Din acest motiv, toata familia gravita in jurul lui. La fel au ramas lucrurile pana la primul razboi mondial, cand femeile au inceput sa munceasca, fortate de imprejurari si sa "tina casa". De acolo si pana la emanciparea si, mai tarziu, la independenta lor nu a mai fost decat un pas.
Cum vad barbati "noua femeie"?
Nu trebuie sa va inchipuiti ca "noua femeie" inseamna o femeie noua din toate punctele de vedere. E vorba, mai degraba, de aceeasi femeie dintotdeauna, imbogatita doar.
Psihoterapeutul Jeni Chiriac ne explica felul in care barbatii precep aceasta femeie. "Barbatii vor tinde intotdeauna spre o tipologie feminina care se apropie de imaginea mamei sau vor tinde catre o relatie de tipul celeia pe care au avut-o cu mama lor. De exemplu, un barbat poate fi atras de catre femeile puternice si independente, cele care pot rezolva orice sau de o femeie suferinda si neajutorata, in functie de felul in care si-a perceput mama."
Iar daca acesti barbati nu sunt constienti de acest cordon ombilical invizibil, si de aceasta atractie si sensibilitate fata de o tipologie, se intampla ca acestia sa aiba aceeasi relatie - in unele cazuri chiar si abuziva - ca aceea dintre parintii lor, precizeaza specialistul Clinicii Terapia M.
Faptul ca un barbat, fie el si educat, emancipat si aflat la o varsta tanara - ceea ce presupune ca nu ar fi avut de unde ca capete o educatie traditionalista - are reminiscente ale barbatului traditionalist are legatura, crede Jeni Chiriac, cu cei sapte ani de-acasa si, odata cei sapte ani trecuti, este destul de greu sa mai poti "umbla" la lucrurile acumulate in acei ani.
Se pare ca acesti barbati se adapteaza prescriptiilor de rol. Astfel, spune psihoterapeutul, "am intalnit cupluri in care femeia castiga la fel de mult ca barbatul, dar acesta nu renunta la masculinitate si forta si nici chiar la ideea ca el este singurul care poate dispune de acesti bani. In acest caz, statusul masculului si al femelei in relatie nu sunt afectate."
Sfatul psihoterapeutului este sa nu ne dorim schimbarea partenerului si sa facem ceva in acest sens, pentru ca nu ai sanse de reusita, oricat iti doresti de mult ca el sa se schimbe si oricat de multe eforturi faci in acest sens. Asul din maneca il reprezinta descoperirea unui motiv pro-schimbare, iar in acest caz partenerul tau se va convinge singur.
Iar daca nici asta nu functioneaza exista, spune Jeni Chiriac, vechea formula folosita de femei: "Zici ca el si faci ca tine!"
Asteptarile sunt prea mari!
Multi dintre barbati se asteapta ca noi sa ajungem mai devreme decat ei acasa, sa ii asteptam cu o masa calda, cu parul aranjat si, daca se poate, iubitoare si pline de intelegere. Imaginea femeii care munceste, se intoarce acasa dupa munca si cu o mana amesteca in ciorba si cu cealalta tine copilul e total nerealista, in zilele noastre.
In aceste cazuri nu ai cum sa ii schimbi asteptarile, ne explica psihoterapeutul. Gradul de egocentricitate al fiecaruia dintre noi este destul de ridicat. Si, mai ales, exista si lucrurile pe care i le povestesc colegii sau prietenii lui, asa ca el afla ca exista femei care merg la munca, se ingrijesc de copil, fac mancare pana la 2 noaptea si isi fac timp sa isi rasfete si sotul.
De cele mai multe ori, aceste reminiscente de traditionalism sunt reprimate si adanc ascunse in subconstientul acelui barbat. In situatia cuplului de mai sus, in care ea castiga la fel de mult - sau mai mult chiar - decat barbatul, acesta se bucura de un confort financiar, cu toate ca il jeneaza situatia in care se afla. Am putea spune ca il deranjeaza si nu prea. Acel barbat va avea alte probleme - cauzate si de aceste ganduri reprimate - si va ajunge la psihoterapeut cu alte probleme de cuplu. Ajuns acolo, va descoperi adevaratele increngaturi care ii dauneaza in relatia sentimentala.
Felul in care ne punem in locul celuilalt si in care incercam sa il intelegem este important pentru acceptarea acestor roluri. Tu ai avut de-a face cu mentalitati traditionaliste?