Cateodata extrem de rational, barbatul de langa tine devine copilul tau cel egoist atunci cand trebuie sa fie ajutat sa isi gaseasca hainele potrivite sau cand ramane ore intregi in fata calculatorului, jucandu-se. Dar el creste si-ti poti da seama de asta dupa costul jucariilor, din ce in ce mai scumpe.
"Adesea barbatii sunt vazuti ca niste copii pentru ca la nivel emotional sunt diferiti de femei. Exista o diferenta chiar in structura creierului. Daca in cazul femeii structura creierului favorizeaza gandirea emotionala, intuitiva, atentia asupra detaliilor, la barbati structura creierului ii face sa fie buni in zona sintetizarii si abstractizarii, a logicii. Astfel barbatii inteleg si isi exprima mai putin emotiile, nu au un antrenament in acest sens si atunci cand o fac sunt vazuti ca niste copii", ne spune Anda Pacurar.
Felul in care ei aleg sa se exprime nu este nici el prea diferit de cel al copiilor razgaiati. Psihoterapeutul ne exemplifica diferentele: "Asemenea unui copil, cand se enerveaza barbatii 'bat din picior', sunt revendicativi, sunt spontani, directi, fara menajamente. De cealalta parte femeile isi folosesc mult creativitatea, armele secrete, precum 'puterea apei' (lacrimile) pentru a obtine ce doresc."
Mama e de vina?
Barbatii, oricand de puternici si masculini, doresc ca femeia de langa ei sa se comporte asa cum au fost obisnuiti de catre mama lor, macar din cand in cand.
Dincolo de trasaturile genetice exista, desigur, si partea educationala. Anda Pacurar arata: "Baietii sunt crescuti adesea dupa tipare de genul: baietii nu plang, nu se imbraca cu haine roz. De asemenea adesea sarcinile lor sunt preluate de mama 'care face lucrurile mai bine si mai repede' si nefiind responsabilizati nu stiu atunci cand ajung mari cum sa faca anumite lucruri. De exemplu, o mama care i-a strans, spalat, calcat mereu hainele baiatului, ajunge sa se supere pe el si sa-i ceara sa faca acest lucru singur de la o anumita varsta, uitand ca nu l-a antrenat in acest sens." Vedem mereu in piete sau supermarket-uri barbati extrem de bine organizati, care cumpara tot ce e nevoie intr-o casa si o fac foarte bine. E vorba, cu siguranta, de barbati pe care mamele lor i-au obisnuit de mici sa mearga singuri la cumparaturi.
Psihoterapeutul ne avertizeaza ca majoritatea conflictelor dintre femei si barbati sunt iscate de felul in care fiecare percep lucrurile si mai ales de faptul ca incercam sa il intelegem pe celalalt filtrand lucrurile prin perspectiva noastra, a modului in care gandim noi.
Exista solutii
Specialistii spun ca pentru a-I motiva trebuie sa fie mereu laudat atunci cand face ceva, pentru ca el sa inteleaga cat de mult te ajuta. O alta lectie importanta este sa pui problema simplu si sa intelegi ca amandoi aveti drepturi egale in relatie si in casnicie si ca trebuie sa va impartiti treburile casnice. La fel cum amandoi sunteti obositi dupa o zi plina, nici unul dintre voi nu trebuie sa ofere mai mult in relatie.
Solutie: scrie o lista cu ce trebuie facut in casa si imparte indatoririle in mod egal intre tine si el. O alta solutie ar fi, spune Anda Pacurar, ca barbatii indiferent de varsta sa-si asume responsabilitatea propriei vieti si fericiri, sa nu dezvolte relatii de dependenta de genul "ea ma face nefericit, ea ma descurajeaza, ea nu-mi ofera suport", sa aiba initiativa unor activitati si sa-si asume consecintele logice ale faptelor lor. Curajul de a aborda relatii sociale noi ii ajuta sa se dezvolte, sa exerseze un comportament adaptat si sa aiba o stima de sine crescuta.
Daca si tie ti s-a intamplat cum i s-a intamplat prietenei mele I., care acum doua duminici a trebuit sa mearga si sa caute o macelarie pentru ca logodnicul ei a vazuse la televizor un bucatar facand chiftelute si asta i-a declansat pofta, exista sanse de recuperare.
Solutia este, spun psihologii, ca de fiecare data cand iti cere sa ii gatesti ceva intr-un moment nepotrivit pentru tine, sa il trimiti sa iti cumpere el ingredientele. Iar daca acest lucru se va repeta de cateva ori, va incepe sa asocieze momentele nepotrivite in care iti cere sa ii gatesti ceva cu drumurile nu intotdeauna placute pe care le face el.
La randul lor, femeile trebuie sa reziste tentatiei de a-i face pe barbati dependenti de ele. Daca s-a obisnuit sa intrebe: "Mi-ai vazut sosetele?" sau sa iti spuna "Mai tii tu minte ce am facut cu cheile de la masina?", iar tie iti vine mai degraba sa fugi in lume decat sa le mai cauti inca o data, poti incerca sa schimbi lucrurile.
Solutie: Nu il invata ca numai tu ii poti alege si da hainele, si nici nu il invata ca tu esti cea care tine minte tot si rezolva tot. E normal ca daca il inveti asa el sa vina mereu la tine cand are cate o problema, pentru ca e mai usor.
Nu cred ca exista o lectie care sa poata fi invatata rapid, sau o regula general valabila despre felul in care poti convinge un barbat de 29 de ani sa nu se mai comporte ca un copil. Exista insa rabdare, multa rabdare si incredere ca el se va responsabiliza.