Ce este barfa?
Indiferent daca conversatia este purtata acasa, intre prieteni sau la birou, barfa reprezinta o discutie relaxata, informala si usor ironica despre persoane care nu sunt prezente, aceasta imbracand in majoritatea cazurilor anumite forme morale, scrie Scientific American. Sociologul roman Dorel Abraham remarca ca nota definitorie a barfei o reprezinta faptul ca circula. "In momentul in care nu mai circula, inseamna ca barfa a murit", spunea acesta.
Unde s-a nascut barfa?
Cand privim in trecut, observam o anumita fixatie a culturii noastre populare spre viata altora. Sintagme precum radio-sant sau " gura lumii' isi trag seva din lumea rurala insa inainte de a condamna barfitul, trebuie sa stim ca acesta reprezinta un mecanism care a servit stramosilor sa se adapteze si sa-si construiasca strategiile de succes.
Stim cu totii ca oamenii cavernelor traiau in grupuri restranse, iar membrii grupurilor se cunosteau foarte bine intre ei. Desi era vorba de comunitati restranse, si acestia faceau coalitii, fie impotriva intrusilor, fie in interiorul grupului, in lupta pentru suprematie. Deci trebuiau sa fie capabili sa isi identifice corect partenerii de incredere si inamicii, sa stie care sunt tradatorii si care sunt oamenii de cuvant si care sunt membrii capabili sa procreeze urmasi puternici. Pornind de la aceste date, psihologul Robin Dunbar de la Universitatea din Liverpool sustine ca barfa este un mecanism care a patruns adanc in natura umana inca din cele mai vechi timpuri, aceasta fiind absolut necesara pe scara evolutiei, motiv pentru care comportamentul de a barfi s-a intiparit in firea oamenilor.
"Intr-un fel, barfa s-a nascut la sat, dar nu la satul romanesc, ci in orice societate traditionala. Cand ii spui cuiva ca barfeste, nu-l complimentezi, ci, din contra, il sanctionezi. Dar barfa asa cum o concepem acum, este un fel de barfa ratata. Deci o barfa a la mahala ajunsa la Bucuresti, barfa semiorala, intr-o comunitate care nu mai este traditional inchisa. Dar aceasta barfa originala este chiar o forma de comunicare in comunitatile traditionale.", recunoaste si directorul Muzeului Taranului Roman, antropologul Vintila Mihailescu.
Barfa, unul dintre cele mai vechi mecanisme sociale
Sunt putini cei care nu barfesc, si cred ca este aproape imposibil de gasit o persoana care sa nu barfeasca macar din cand in cand, ca sa nu mai vorbim de persoane care sa nu fi barfit niciodata. Cu toate aceastea barfa este pusa la stalpul infamiei! De ce? O explicatie greu de gasit mai ales ca studiile facute de cercetatorii sociali releva chiar contrariul celor ce se spune despre barfa: Nu dauneaza, ci din contra, este un liant social.
Citeste articolul saptamanii: Previziuni in functie de astre in 4 zodiace neconventionale!
Psihologi, sociologi si antropologi care au studiat fenomenul sustin ca barfa are un rol foarte important in mentinerea coeziunii unui grup si in promovarea personalitatilor marcante, contribuind semnificativ la supravietuirea si prosperitatea colectivitatilor umane.
Barfa este un mod de control social.Te forteaza sa te apropi mai mult de normele acceptate de o societate decat ai fi inclinat sa o faci in mod normal. Reputatia este determinata de barfa, si conversatiile obisnuite cu ceilati te fac sa fii o persoana acceptata sau nu intr-un anumit mediu, in functie de reactia pe care o ai fata de acest tip de comportament, care ramane unul dintre modurile preferate de petrecere al timpului liber.
Barfa: Activitatea preferata in timpul liber, din preistorie si pana acum!
In trecutul indepartat, cand oamenii traiau in comunitati restranse si intalnirile cu strainii erau rare si intamplatoare barfa ii ajuta sa supravietuiasca si sa prospere. In societatea moderna interesul pentru celebritati scoate din nou in evidenta mecanisme vechi ale psihologiei barfei: oricine este vazut des in lumina reflectoarelor devin important din punct de vedere social pentru noi. De ce se intapla acest lucru, pentru ca barfa are functia sociala de a aduce membrii unei comunitati impreuna. Fie ca puneau la cale mijloace de a scapa de intrusi fie ca discuta ultimele stiri mondene, spune Frank T. McAndrew in Scientific American.
Pe cine si de ce barfim?
Antropologul Jerome Barkow de la Universitatea Dalhousie remarca ca suntem mult mai interesati de barfele care se refera la cei care ne influenteaza viata, rivali, parteneri de afaceri sau iubiti, membri ai familiei decat de cele referitoare la persoane cu care nu relationam in mod direct.
Barfele ar putea fi exploatate si ne-ar putea aduce un avantaj cand sunt adusi in discutie rivalii. Barfele le arata punctele forte, dar si pe cele slabe si aflarea unor informatii despre acestia ne poate ajuta sa urcam pe scara sociala.
Totodata, barfa poate fi o oportuinitate de a-i pedepsi pe cei care incalca normele acceptate intr-o societate prin dezvaluirile pe care le presupune si prin repercursiunile atrase dupa sine.
Citeste articolul saptamanii: Previziuni in functie de astre in 4 zodiace neconventionale!
De ce si despre ce barfesc femeile?
Pentru a afla un raspuns, Daniela, Eva, Simona si Nicoleta ne spun parerea lor despre barfa, cand si de ce barfesc!
Daniela
"Evident ca barfesc si este si sanatos sa barfesti, iar in vremurile noastre, cand alte ‚distractii' nu prea mai gasesti, iar recesiunea te aduce in sapa de lemn, nu ai altceva de facut decat sa faci haz de necaz si sa te distrezi cum poti. Daca barfesti nu inseamna ca esti necioplita sau needucata; inseamna ca te intretii la discutii cu prieteni si prietene si ca te pui la curent cu noutati, cancanuri. Uneori poate fi si o sursa de amuzament! Acum depinde de fiecare si de cum o priveste; mie nu mi se pare nimic rau in asta. Si da, ma intereseaza barfele mondene, asa de bonheur, de amuzament cum spuneam si de a ma pune la curent cu ce patesc caricaturile noastre din peisajul monden. Nu stiu daca are vreun scop practic, dar ma amuza, ma binedispune, ma face sa rad si ma face sa nu ma mai gandesc la poverile mele, ci la ale altora"!
Eva
"Nu e placut sa fii barfit, dar e tare bine sa barfesti! Si da, cred ca barfa poate apropia oamenii!,ne spune Eva. "Indiferent daca recunosti sau nu ca iti place barfa, un lucru e sigur: ceilalti vorbesc despre tine, si nu intotdeauna in termeni care te-ar putea maguli. Cea mai placuta barfa este cea cu prietenii, despre alti "prieteni" sau cunostiinte, la o cafea aromata si tare sau la un ceai. Barfa poate fi buna pentru ca iti poate oferi informatii de context despre ceilalti, despre bransa ta si despre ce se petrece in jur: barfind, sau discutand, ajungi sa intelegi de ce anumite lucruri se petrec si ce se ascunde in spatele anumitor cuvinte sau gesturi" incheie aceasta.
Simona
"Mi se intampla sa si barfesc. As fi ipocrita sa spun ca nu am facut-o niciodata. Stiu ca este un lucru rau, insa de multe ori simti nevoia sa spui exact ce gandesti despre o persoana si pentru ca nu ai curajul sa o faci direct, provocand-o la o discutie fata in fata, preferi calea "sigura" : iti versi nervii pe ea prin intermediari" ne spune Simona.
De unde izvoraste acest semntiment? Multi ar spune ca din invidie insa nu este si cazul Simonei, care a descoperit ca barfa are si aspecte pozitive: "Stiu ca barfa este izvorata de cele mai multe ori din invidie, insa nu este cazul meu. In schimb nu suport persoanele ipocrite si pe acestea prefer sa le incondeiez. Nu stiu cat de benefica e barfa, dar te ajuta sa socializezi. Pana la un punct insa, pentru ca exista riscul ca aceasta sa se intoarca ipotriva ta si tu sa devii urmatoarea tinta a barfitorilor. Iar barfele mondene nu ma intereseaza. Noi, "muritorii de rand", avem si asa suficiente probleme, fara sa ne mai uitam si in curtea altora.
Nicoleta
"Barfa e sanatoasa daca e light, nu exagerata. Nu cred ca exista persoana care sa nu barfeasca. Deasemenea daca ramane in grup restrans e ok, creaza legaturi si mai ales daca nu e deformat adevarul. Era chiar un film care arata faptul ca un restaurant mergea jalnic ca si incasari pana cand un bucatar a ales o seara de barfa. Pentru seara aceea de barfa, in care angajatii isi varsau nervii pe conducere, viata exterioara, datorii, stat, etc, angajatii acceptau salariul si bacsisul mic, indurau rautatile clientilor, pentru ca la sfarsitul saptamanii sa le spuna pe toate. Angajatii erau mai fericiti, restaurantul prospera. Asa ca... uneori barfa are foloasele ei..."
Tu in care dintre raspunsurile de mai sus te regasesti?
Citeste articolul saptamanii: Previziuni in functie de astre in 4 zodiace neconventionale!