Cauzele exacte şi factorii de risc pentru demenţă sunt încă necunoscute, dar informaţiile disponibile susţin rolul important al dietei în prevenirea acestei boli. Demenţa este un termen general folosit pentru a descrie o serie de simptome de declin cognitiv şi mental.
Potrivit experţilor Clinicii Mayo, demenţa este cauzată de deteriorarea sau pierderea celulelor nervoase şi a conexiunilor lor în creier. În funcţie de zona afectată a creierului, această boală poate afecta în mod diferit oamenii şi poate provoca simptome diferite, scrie Rador, citând actualno.com. La rândul său, Journal of Alzheimer's Disease (Journal of Alzheimer's Disease) subliniază că demenţa şi boala Alzheimer sunt "probleme în creştere rapidă" ale societăţii moderne.
Publicaţia oferă şi date despre efectele pozitive ale cofeinei în prevenirea dezvoltării demenţei.
"Rezultatele studiilor anterioare sunt oarecum contradictorii, dar majoritatea dintre ele (trei din cinci) confirmă efectul pozitiv al cafelei asupra declinului cognitiv, a demenţei sau a bolii Alzheimer", au spus oamenii de ştiinţă.
Rezultatele studiului privind factorii de risc cardiovascular, îmbătrânirea şi demenţa au arătat că de fapt consumul de trei până la cinci căni de cafea pe zi la vârsta mijlocie a fost asociat cu un risc redus de demenţă cu aproximativ 65% la o vârstă înaintată.
În plus, combinaţia de cafea şi ceai consumate pe tot parcursul zilei arată un efect pozitiv asupra funcţiei cognitive. În general, experţii Clinicii Mayo subliniază că o dietă mediteraneană bogată în fructe, legume, cereale integrale şi acizi graşi omega-3, întâlniţi în mod obişnuit în anumite tipuri de peşte şi nuci, poate ajuta la protejarea împotriva demenţei.