- O igiena deficitara a zonei bucale
In consecinta, bacteriile din gura interactioneaza cu resturile de mancare, descompunand-o. Cu cat mancarea este lasata mai mult timp in gura, cu atat mirosul este mai puternic. Daca mirosul persista si dupa spalarea dintilor sau dupa clatirea cu ceai de musetel (fara zahar), mai pot fi suspectate cariile, acumularile de tartru in exces sau chiar abcesele dentare. Afectiunile gingiilor, frecvente la adulti, sunt rar intalnite la aceasta varsta.
- Gura uscata
Cresterea bacteriilor este stimulata atunci cand cel mic respira pe gura, din cauza nasului infundat. Nasul mai poate fi insa infundat si de obiecte minuscule, aspirate de copil.
- Suzeta
Daca puiul tau mozoleste inca suzeta, un deget sau coltul unei paturici preferate, aceasta poate capata in timp un miros anume. Mai ales daca “primeste” si ea niste resturi de mancare...
- Afectiuni sau alergii
Infectiile sinusurilor, amigdalita sau chiar si unele alergii sezoniere pot determina o respiratie neplacuta. Alte afectiuni suspecte: refluxul gastro-esofagian sau regurgitarea. Dar acestea sunt usor de remarcat, fiind adesea acompaniate si de alte simptome specifice.
- Ceapa si usturoiul
E cel mai putin probabil dintre cazuri, dar nu poate fi exclus. In general copiii evita ceapa si usturoiul tocmai din cauza gustului intepator si a aromei puternice. Daca insa odorul tau le prefera, s-ar putea ca asa sa se explice... odorile.