În schimb, bebeluşii care plâng constant sunt mai predispuşi la a găsi mâncarea ca fiind o sursă de satisfacţie majoră, expunându-se astfel unui risc sporit de apariţie a obezităţii.
În cadrul studiului publicat în Childhood Obesity, 105 bebeluşi au fost învăţaţi să apese pe un buton pentru a primi o recompensă. Dacă executau mişcarea de două ori, primeau fie o porţie din mâncarea preferată, fie zece secunde de activităţi plăcute, cum ar fi baloanele de săpun, muzica sau desenele animate.
Pediatrul Kai Liang Kong, de la University of Buffalo, a arătat că bebeluşii care apreciază mai mult să fie ţinuţi în braţe şi sunt mai liniştiţi apreciază mai puţin mâncarea. Astfel, un bebeluş căruia îi place să fie ţinut aproape de părinte este mai puţin motivat să muncească pentru mâncare.
"Munca" depusă a fost calculată prin numărarea apăsărilor de buton pe care bebeluşii le efectuau pentru a primi recompensa.
De asemenea, studiul a arătat că bebeluşii care se opresc repede în cazul episoadelor de plâns sunt mai puţin tentaţi să "alerge" după mâncare.
În schimb, bebeluşii care continuă să plângă şi îşi revin greu din starea de agitaţie, tind să aleagă mai degrabă recompense alimentare.