Editia on-line a ziarului francez "Le Figaro" prezinta un articol amplu in legatura cu o tehnica nou descoperita pentru a crea bebelusi sanatosi in laborator. Aceasta procedura medicala a creat controverse in Anglia, oficialii de la Londra angrenand intreaga populatie in discutiile referitoare la partea de etica a metodei. Aceasta noua forma de terapie a genelor permite cuplurilor in care mama prezinta riscul de a transmite fatului o boala grava, ca de exemplu probleme cu musculatura sau inima, sa aiba un copil sanatos.
Tehnica in sine nu este una noua, dar pana acum a fost aplicata doar in cazul animalelor. Principiul pe care se merge este acela de "fabricare" a unui ovul sanatos, astfel: se transfera nucleul unui ovul al mamei (patrimoniul genetic) intr-un alt ovul sanatos, apartinand unei donatoare; din ovulul donat se elimina, in prealabil, nucleul. In acest fel, cromozomii mamei vor avea un "invelis" nou, in care citoplasma contine mitocondrii sanatoase. Si aici intervine problema de etica, deoarece aceste mitocondrii contin si ele ADN, deci, o mica parte din mostenirea genetica a donatoarei va fi transmisa bebelusului. Desi copilul va avea incorporat in codul sau ADN date transmise de catre donatoare, nu se crede ca exista posibilitatea unei asemanari morfologice intre cei doi, cum nu se stie nici care vor fi consecintele asupra sanatatii unui copil creat astfel. In plus, exista si problema indentitatii viitorului copil, cum vor reusi parintii sa gestioneze problema, si care va fi rolul donatoarei?
Tocmai de aceea, aceasta tehnica ramane in continuare una experimentala si plina de incertitudini. Manipularea agresiva a embrionului poate produce anumite anomalii patologice, copilul riscand sa se nasca avand afectiuni mai grave decat cele pe care medicii incearca sa le evite.
Dezbaterile continua in Marea Britanie, metoda nefiind legala decat folosita in laboratoarele de testare. Consultarea publicului se va incheia pe 7 decembrie, inainte de prezentarea unui proiect de lege in primavara.
Nici in Franta, nici in Romania nu s-a pus inca problema de utilizare a acestei tehnici de catre cuplurile care nu pot concepe un copil pe cale naturala. In prezent, exista clinici de conceptie in vitro, unde se pot face analize inainte de implantarea ovulului fecundat si care pot spune daca aceasta este sau nu sanatos.