Aceasta afectiune este mai frecvent intalnita decat ai crede si apare la cateva saptamani de la nastere, fiind localizata in diverse zone ale corpului bebelusului, de la obraji, barbie sau frunte si pana la ceafa sau spate.
A nu se confunda aceasta afectiune cu alte bubite albe suspecte care s-ar putea sa-i fi aparut celui mic imediat dupa nastere. Acelea se numesc stiintific „milia”, dispar in cateva saptamani, si nu au legatura cu acneea.
De asemenea, daca remarci alte eruptii neobisnuite, neinsotite de alte simptome si in parti ale corpului diferite de cele enumerate mai sus, ar putea fi vorba despre alte afectiuni, de la simple dermatite de contact, iritatii cauzate de scutece sau de asternuturile din leagan ori pat si pana la eczeme.
Binecunoscutele cosuri pot deveni mai pronuntate atunci cand bebelusul are temperatura mai ridicata sau cand pielea lui e iritata de resturi alimentare, de saliva sau de anumite hainute mai aspre sau pe care le-ai spalat intr-un detergent prea puternic.
Cauzele acestui tip de acnee nu sunt inca pe deplin stabilite. Unele studii acuza anumite schimbari hormonale, altele dau vina pe diverse interactiuni intre anumite medicamente luate de tine, cand inca alaptezi, si altele luate de cel mic... Ce stim insa cu siguranta e ca si aceasta acnee trece fara sa lase urme. Asteapta deci sa treaca.
Nu o „ajuta” cu creme, pudre sau uleiuri, naturale sau nu. Apa calduta si un sapun lejer pentru bebelusi e tot ceea ce ai nevoie pentru a pastra o igiena buna a zonei respective, cat sa-i permiti pielii sa se vindece singura. Daca insa acneea se prelungeste peste trei luni, sau daca pare a se agrava, adreseaza-te doctorului pentru un consult mai amanuntit.
Altfel, nu te stresa, pentru ca cel mic nu e constient de bubitele respective. Nu-l supara pentru atata lucru...