In schimb, specialistii italieni recomanda ca in loc sa sorbi cafeaua sa iei inghitituri mari.
Cafeaua elibereaza mai multa aroma cand este bauta pe nerasuflate, cu inghitituri mari, decat atunci cand este savurata pe indelete.
Cercetatorii au analizat volumul unei inghitituri de cafea si au constatat ca se elibereaza o aroma ceva mai puternica pe masura ce volumul crestea.
Recomandarea nu este valabila si pentru alte bauturi, precum vinul, in cazul caruia indivizii sunt sfatuiti sa ia inghitituri mici pentru a se bucura de aroma.
Cercetatorii de la University of Naples au declarat ca este cunoscuta teoria potrivit careia mirosul si gustul sunt legate si ca unul poate avea un impact major asupra celuilalt.
Studiul, publicat in jurnalul Food Research International, a studiat diferite cantitati de cafea ingerate si impactul pe care il aveau asupra perceptiei mirosului acesteia.
S-a descoperit ca diversele moduri de preparare ale cafelei afectau aroma eliberata si ca cu cat era luata o gura mai mare de cafea, cu atat aroma era mai puternica aroma.
Cercetatorii au presupus ca variatiile aromei ar putea fi explicate prin cantitatea de saliva din gura bautorului.
Dupa ce au testat mai multe tipuri de cafea, cercetatorii au constatat ca espresso, tipul de cafea care se bea, de regula, cu inghitituri mici, este, de fapt, mai gustos si elibereaza o aroma ceva mai puternica atunci cand este baut pe nerasuflate, cu inghitituri mari.
In plus, daca ti se pare ca prietenii fumatori beau cafeaua ceva mai amara fara probleme, acest lucru se intampla pentru ca substantele din tigara ii impiedica sa simta aroma puternica a bauturii, chiar si dupa ce s-au lasat de acest viciu.
Citeste si:
Topul bautorilor de cafea in functie de job