Cei de la American Diabetes Association (ADA) susţin că laptele este benefic, chiar şi pentru pacienţii cu diabet.
Specialiştii din cadrul ADA recomandă două sau trei porţii de lactate cu un conţinut scăzut de grăsime, precum brânza sau iaurtul degresat, pe zi, pentru un aport de calciu şi proteine de calitate.
Cu toate acestea, mulţi medici combat această teorie. Doctorul Mark Hyman notează: "De regulă îmi sfătuiesc pacienţii să evite produsele lactate... Din punct de vedere al evoluţiei, laptele este un aliment tare ciudat pentru oameni. Până acum 10.000 de ani nu domesticeam animale şi nu beam lapte... La majoritatea indivizilor, organismul încetează să mai producă o cantitate semnificativă de lactază - enzima necesară pentru a procesa lactoza, zahărul din lapte - undeva între vârstele de doi şi cinci ani."
Această enzimă este responsabilă pentru a transforma lactoza în glucoză şi galactoză. Pentru că acest proces necesită timp, unii nutriţionişti susţin că lactoza creşte mai greu nivelul zahărului din sânge, astfel că laptele este considerat un aliment cu indice glicemic mic.
Cu toate acestea, alţi specialişti sunt de părere că lactatele au, într-adevăr un indice glicemic scăzut, dar stimulează insulina ca şi când ar avea unul crescut. Loren Cordain, de la Colorado State Department of Health and Exercise Science, subliniază că acest lucru se întâmplă din cauza combinaţiei de lactoză cu unii aminoacizi din proteinele regăsite în lapte. Astfel, specialistul avertizează că răspunsul insulinei la consumul de lapte este unul "extrem" şi îi sfătuieşte pe indivizii cu o predispoziţie către diabet să evite lactatele.