Cercetătorii de la University of Reading, din Anglia, au publicat rezultatele unei cercetări care indică faptul că nivelul redus de iod din laptele organic şi UHT afectează dezvoltarea copiilor.
Studiul, publicat în jurnalul Food Chemistry, a fost realizat plecând de la premisa că nivelul de iod din laptele organic şi cel UHT este cu o treime mai redus decât cel regăsit în laptele obişnuit, pasteurizat.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca femeile însărcinate să consume alimente bogate în iod, întrucât joacă un rol esenţial în dezvoltarea creierului şi sistemului nervos al copilului în perioada sarcinii. Deficienţa de iod este una dintre cauzele dezvoltării cognitive defectuoase în cazul copiilor.
Cercetătorii avertizează că numărul de indivizi care cumpără lapte organic a crescut pentru că este perceput ca fiind mult mai sănătos.
"Laptele organic şi cel UHT nu dăunează sănătăţii, iar consumul tuturor tipurilor de lapte are numeroase beneficii. Însă pentru a obţine aceeaşi doză de iod pe care o conţine o porţie de 500 ml de lapte pasteurizat, trebuie să bei cu 250 de ml mai mult în cazul laptelui organic sau UHT", a explicat Professor Ian Givens, de la University of Reading.
O altă sursă importantă de iod pentru femeile însărcinate şi pentru cele care alăptează este carnea de peşte gras.