Macul roșu este de două tipuri:
- macul de câmp, a cărui apariție nu este controlată, având caracter spontan,
- macul cultivat de om sau macul de grădină (Papaver somniferum) utilizat în alimentație.
Petalele (paparoanele) macului de câmp se recoltează pentru uz medicinal după deschiderea completă a florilor și numai după ce roua s-a ridicat. Ele sunt lăsate să se usuce în strat subțire, într-un loc umbros. Se păstrează la umbră, în vase închise ermetic.
Infuzia realizată din petalele uscate tratează bolile respiratorii acute, cu tuse. În astmul bronșic alergic, în faza de debut, ceaiul de paparoane este deosebit de benefic, în special în cazul copiilor, scrie Agerpres.
Ceaiul din petale de mac alungă insomnia și este folosit împotriva hemoragiilor. Ceaiurile pediatrice realizate din petale de mac roșu de câmp tratează gripa, răcelile, agitația, insomnia, pojarul, scarlatina și alte boli infecțioase specifice copiilor.
Petalele de mac se folosesc în industria farmaceutică la prepararea ceaiurilor, a tincturilor și a siropurilor și stă deseori la baza obținerii morfinei, una dintre substanțele utilizate pentru calmarea durerilor.
Morfina realizată din mac este un adjuvant important în medicină. În trecut, medicii foloseau morfina pentru a adormi pacienții, astfel încât să le poată efectua intervențiile chirurgicale necesare. Astăzi, morfina este folosită sub supraveghere medicală pentru calmarea durerilor.
În cazul tumorilor maligne și benigne, paparoanele infuzate se folosesc în pauza dintre tratamentele specifice.
Nu se recomandă administrarea de doctorii din mac în cantități mari, fără acordul medicului deoarece consumate necorespunzător ele pot avea efecte halucinogene.