Beneficiile vinului rosu au fost mediatizate pe larg in ultimii ani, iar majoritatea oamenilor de stiinta au cazut de acord ca, atunci cand este consumat cu moderatie, vinul rosu poate ajuta la protejarea inimii, previne formarea cheagurilor de sange si producerea accidentelor vasculare cerebrale, si chiar tine la distanta anumite tipuri de cancer - printre care cancerul de colon si cancerul de prostata.
Un pahar de vin rosu contine cantitati mari de polifenoli naturali si antioxidanti care nu numai ca ajuta celulele sa lupte impotriva radicalilor liberi, dar cresc si nivelul de colesterol "bun" Vinul rosu mai contine Procianidine, compusi care ajuta la reducerea tensiunii arteriale si te protejeaza impotriva rigiditatii arteriale. Studiile au aratat ca vinul rosu poate stimula capacitatile creierului, in special la femeile mai in varsta, desi inca nu s-a stabilit daca acest beneficiu provine exclusiv din vin sau include alti alcooli. Nu uita: doar 1-2 pahare pot tine doctorul departe, nu o sticla intreaga.
Daca simti ca ai nevoie de un imbold pentru a intra in atmosfera sarbatorilor de iarna, de ce sa nu te bucuri de un pahar de vin fier delicios? Adaugarea de condimente precum scortisoara, cuisoare si anason iti va stimula, de asemenea, nivelul de antioxidanti. Iata o reteta recomandata de site-ul femalefirst.co.uk:
Ingrediente: 2 portocale (bine curatata, sa nu fie ceruita); coaja de la 1 lamaie (sa nu fie ceruita); 100 g zahar pudra; 1 varf de cutit de nucsoara proaspat rasa; 3 bete de scortisoara; 6 cuisoare si cat mai multe pentru ornat; 2 frunze de dafin; 2 sticle de vin rosu ieftin, de preferabil organic; 500 ml apa; 5 stelute de anason.
Mod de preparare:
1. Curata de coaja si stoarce de suc 1 portocala intr-o cratita mare, impreuna cu coaja delamaie, zaharul si toate condimentele, in afara de anasonul in forma de stea.
2. Adauga suficienta apa sau un pic de vin pentru a acoperi zaharul, apoi se fierbe la foc mic pana cand zaharul se dizolva.
3. Se aduce compozitia la temperatura de fierbere in clocot; fierbe in clocot timp de cateva minute, pentru ca condimentele sa infuzeze si pana cand vei obtine un sirop lipicios.
4. Apoi adauga sticlele de vin si anasonul in aceeasi cratita si fierbe usor, pana cand continutul se incalzeste putin, devine caldut.
5. Ai grija sa nu lasi sa fiarba prea mult vinul in acest stadiu, deoarece alcoolul va arde, impreuna cu toate beneficiile sanatoase ale vinului rosu.
6. Toarna in pahare sau in cani si decoreaza cu o felie de portocala, decorata cu cateva cuisoare – daca vrei.
Foloseste ingredientele de mai sus pentru a te ghida, dar nu ezita sa adaugi propriile condimente preferate, cum a fi vanilia sau nucsoara.
Citeste si: Ghidul bauturilor cu esenta de Craciun!