Au fost notate de-a lungul timpului numeroase aspecte negative ale consumului de cafea, însă cercetări recente arată că o ceaşcă pe zi aduce un beneficiu semnificativ în ceea ce priveşte sănătatea.
Un studiu de la Stanford University arată că printre efectele cafeinei se numără şi împiedicarea inflamaţiei asociate înaintării în vârstă, care joacă un rol important în cazul apariţiei unor afecţiuni precum diabetul, cancerul şi probleme ale sistemului circulator.
"Mai mult de 90% dintre toate bolile netransmisibile legate de îmbătrânire sunt asociate cu inflamaţia cronică", arată autorul principal al studiului, David Furman. "De asemenea, este binecunoscut faptul că aportul de cafeină este asociat cu longevitatea. Multe studii au arătat această asociere. Am descoperit un posibil motiv pentru care se întâmplă acest lucru."
Pentru a găsi răspunsul, cercetătorii au analizat probe de sânge de la 100 de subiecţi de vârste diferite. Aşa cum era de aşteptat, subiecţii din grupul cu o vârstă înaintată au prezentat o activitate sporită în ceea ce priveşte genele asociate inflamaţiei. Cu toate acestea, subiecţii protejaţi de aceste gene aveau un lucru în comun; erau băutori de cafea.
"Cu cât mai multă cafeină consumă oamenii, cu atât sunt mai protejaţi împotriva inflamaţiei cronice", a subliniat Furman.
Cercetătorii au arătat, totuşi, că inflamaţia nu este întotdeauna un aspect negativ, întrucât contribuie la buna funcţionare a sistemului imunitar. Există, însă, o anumită vârstă la care organismul începe să nu mai fie eficient în a o gestiona. Pentru a identifica acest prag, Furman şi-a propus să efectueze un alt studiu, în cadrul căruia să studieze sistemul imunitar a 1.000 de subiecţi.