Categorie elementara: foc
Mod de exprimare: cald, uscat
Tip: diurn
Temperament: coleric
Anatomic: cap, urechea stanga, globul ocular, ochiul stang, cristalinul, maxilarul, creierul, cerebelul, lobii frontali si laterali, centri motorii din creier, corpul calos, nervul optic, dintii (impreuna cu Saturn si Taur)
Muschi: frontali, occipitali, articular, zigomat, temporal, maseter, buccinator, atolens, deprimes, ridicatorul pleoapei, rizorius, pterigoidian.
Artere: temporala si carotida externa si interna, arterele vertebrale, artera faciala.
Vene: cefalica, auriculara, retromandibulara.
Oase: ale craniului: frontal, parietal, temporal, occipital, sfenoid, etmoid si ale fetei: orbita, lacrimal, nazal, zigomatic, maxilar, mandibula, foramen infraorbital, foramen mental.
Boli: inflamatii ale creierului: encefalita, meningita, abcese, maladii infectioase: scarlatina, variola, pojar, varicela, atac cerebral, migrene vioente, eruptii la nivelul fetei, acnee, nervozitate excesiva, accidente la nivelul capului, congestie cerebrala, ameteli, febra, comotie cerebrala, calvitie, nevralgii, ameteli.
Endocrin: glandele suprarenale (impeuna cu Marte)
Din punct de vedere anatomic, Berbecului ii corespunde zona capului si a fetei. Refularea energiei de care aminteam mai sus, de exemplu, duce cu usurinta la cresterea tensiunii la nivelul capului. De asemenea, energia nestapanita a lui Marte se regaseste in capriciile de moment ale celor nascuti sub acest semn. Cand aceste tensiuni nu se exprima violent impotriva celorlalti, tinute in interior duc adesea la dureri de cap la fel de violente.
Astfel ca bolile Berbecului sunt localizate la nivelul capului si fetei. Cele mai frecvente defecte congenitale sunt cele ale palatinului si buza crapata, cunoscute in termeni populari drept gura de lup sau buza de iepure.
Apoi, Berbecul este asociat inevitabil cu febra, cu fierbinteala. In particular deci, este legat de tot ce inseamna eruptie cutanata la nivelul fetei.
Tensiunea nervoasa de care aminteam la inceput reflectata cum nu se poate mai bine prin zicala cand ti se urca sangele la cap, este pusa de regula in legatura cu atacurile cerebrale si migrenele. Pentru ca Berbecul raspunde de cap, acesta este vulnerabil la socuri de genul loviturilor la acest nivel, sinuzite sau otite precum si cu ametelile si cu anxietatea.
Pielea capului este susceptibila la inflamatii si eruptii cum sunt dermatitele scalpului, matreata, acnea seboreica si alopecia atopica.
Berbecul este subiectul tuturor complicatiilor legate de cap: sinuzite, tulburari cerebrale, dureri de cap, de dinti si vicii orale datorate gumei de mestecat, calvitie si este predispus la accidente de tot felul in zona fetei, la accidente vasculare probleme de auz, ale ochilor care pot duce chiar la orbire.
Berbecul este legat anatomic si de creier si indirect, de diversi factori care afecteaza buna functionare a sistemului nervos. Aici putem include atacurile cerebrale in care trombii sau cheagurile de sange afecteaza unele parti ale creierului. Survine pierderea cunostintei sau chiar moartea.
Se pot confrunta cu probleme biliare, diabet, cu herpes, afazie, meningita, anemie, hipertensiune, amnezie temporara, dislexie, Alzheimer.
Ca semn asociat astrului cu acelasi nume, multi dintre cei nascuti sub semnul Berbecului se nasc cu un semn distinctiv la nivelul capului: de la despicatura boltii palatine si a buzei superioare, celebra gura de lup sau buza de iepure, la hemangioame sau negi si ticuri faciale.
De asemenea, capul este asociat cu gandirea si perceptia iar nativii Berbec tind sa ia forma si sa aiba aerul comun cu al unui…Berbec. De altfel, ei se plang frecvent de dureri de cap violente, migrene, congestie cerebrala si sinuzita.
De regula cei care supravietuiesc acestor atacuri raman cu sechele, mai mult sau mai putin recuperabile, cum sunt paralizia unei parti a corpului sau a fetei, afectarea centrului vorbirii or imposibilitatea de a se mai pozitiona in spatiu cand cel afectat cade la pat.
Daca tot asociem Berbecul cu bolile creierului atunci sa ne oprim cateva clipe si asupra mentalului unde gasim boli precum migrena, schizofrenia si depresia, e drept ca ultimele doua sunt legate si de anumite conditii si predispozitii psihice.
Din perspectiva medicala, Berbecul intotdeauna deschide drumul cu capul. Intrebati orice Berbec daca are vreodata dureri de cap sau a avut vreodata lovituri sau rani la nivelul capului, el va raspunde invariabil ca a avut.
Unii nativi Berbec pot avea dureri de cap puternice sau atacuri cerebrale la varste inaintate cu urmari care sa se faca remarcate mult timp dupa producerea atacurilor propriu-zise.
Berbecul guverneaza capul ca regiune anatomica, creierul si craniul, globii oculari, mai are in grija urechea externa, nasul si pielea capului si a fetei. Multi Berbeci se ranesc frecvent, rani care sangereaza, senzatia de zvacnet a creierului sau dureri de cap asemanatoare batailor de ciocan mai ales dupa ce se infurie, deoarece tensiunea le creste brusc. Este bine ca Berbecii adulti sa urmareasca toate aceste reactii deoarece au tendinta sa sufere de hipertensiune la batranete. Este bine ca anual sa isi faca un control riguros al sanatatii pentru a tine sub control acest neajuns, altfel se pot trezi ca venele si capilarele din creier pot fi blocate de un cheag de sange.