Regina Camilla

Regina Camilla i-a scris o scrisoare lui Gisele Pelicot

Citeste mai mult»
obama

Soţii Obama sunt în discuţii pentru a co-produce un film...

Citeste mai mult»
Donatella Versace

Donatella Versace renunţă la funcţia de director creativ...

Citeste mai mult»
Cristina Bâtlan

Cristina Bâtlan a avut un an de coşmar. Fiul său a trecut...

Citeste mai mult»
peste

Consumul de pește, corelat cu o personalitate mai...

Citeste mai mult»
Marc

Portarul Marc-André ter Stegen dezminte că soţia sa l-a...

Citeste mai mult»
Céline Dion

Céline Dion îşi avertizează fanii cu privire la...

Citeste mai mult»
cant

Cântăreţul sud-coreean Wheesung a murit la vârsta de 43...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Gene Hackman și soția sa au murit din cauze naturale,...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles cumpără o casă de 3 milioane de lire,...

Citeste mai mult»
zbor

Destinații de vis pentru o lună de miere în Grecia: top...

Citeste mai mult»
prez

Stella McCartney etalează costume feminine într-un decor...

Citeste mai mult»
Macaulay Culkin

Cum a reacționat Macaulay Culkin după ce fratele său mai...

Citeste mai mult»

Schimbările care apar în creier după 3 zile fără acces la...

Citeste mai mult»
Pat McGrath

Louis Vuitton se lansează în sectorul produselor de...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Moartea lui Gene Hackman - Compania de gaze a descoperit...

Citeste mai mult»
cioran

Alex Dobrescu, iubitul Cristinei Cioran, reținut pentru...

Citeste mai mult»
jucat

De ce femeile sunt mai reticente la practicarea jocurilor...

Citeste mai mult»
Sebastian Dobrincu și Otniela Sandu

Sebastian Dobrincu și Otniela Sandu s-au despărțit. Cu...

Citeste mai mult»
Elon Musk

Elon Musk a devenit din nou tată, pentru a 14-a oară

Citeste mai mult»
brody

Adrien Brody a doborât recordul pentru cel mai lung...

Citeste mai mult»
Dwayne Johnson

Dwayne Johnson a fost cel mai bine plătit actor din lume...

Citeste mai mult»
Brad Pitt

Brad Pitt a trăit „spaima vieţii lui”, după o tură pe un...

Citeste mai mult»
oscar

Premiile Oscar 2025 - "Anora", cel mai bun film, cu cinci...

Citeste mai mult»
alaptat

Top 10 sfaturi pentru mamele care alăptează

Citeste mai mult»
gene

Gene Hackman și soția sa nu prezentau 'nicio leziune...

Citeste mai mult»
gracie

Cântăreața Gracie Abrams și-a anulat concertul de la...

Citeste mai mult»
Katy Perry

Cântăreața Katy Perry va călători în curând în spațiu, a...

Citeste mai mult»
Michelle

Michelle Trachtenberg, actriţa din „Gossip Girl” şi...

Citeste mai mult»
Gene

Legendarul actor Gene Hackman, soţia Betsy şi câinele au...

Citeste mai mult»
tvv

Fiica lui Mohamed Salah va debuta pe micul ecran în...

Citeste mai mult»
Robbie Williams

Robbie Williams crede în paranormal: „Am abilități...

Citeste mai mult»
Charli XCX

Cântăreaţa britanică Charli XCX a câştigat Brit Award...

Citeste mai mult»
colesterol

Două vitamine populare ar putea ajuta la scăderea...

Citeste mai mult»
Shakira

Shakira, incognito printre participanții la Carnavalul de...

Citeste mai mult»
Karla Sofia Gascón

Karla Sofia Gascón, în plină controversă referitoare la...

Citeste mai mult»
dan negru

Ce își dorește Dan Negru la împlinirea vârstei de 54 de...

Citeste mai mult»
Timothy

Timothy Dalton, fost James Bond, "şocat" că Amazon a...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Actorul Gerard Depardieu, vizat de o anchetă pentru...

Citeste mai mult»
fontana

Un turist a fost amendat cu 500 de euro după ce a plonjat...

Citeste mai mult»

Cum alegem cea mai potrivita paine?

De în Fii o Gastro Diva 29 sep 2008

Exista acum intr-adevar nenumarate sortimente de paine, incepand de la paine alba simpla (franzela, franzeluta, bagheta) sau paine toast, feliata potrivit pentru a fi prajita, paine intermediara sau paine neagra, in plus paine dietetica, fara sare, apoi diferite specialitati precum graham sau paine cu adaos de boabe de cereale sau de floarea soarelui.

Dintre acestea, fiecare poate alege ceea ce-i place, dupa gust si preferinta. Important insa este ca painea, indiferent de sortiment, sa fie bine coapta, adica sa fie consistenta, nu pufoasa si cleioasa. Cel mai bun test este sa luati o bucata mica de paine si sa o striviti intre degete, daca face firimituri, este bine coapta, daca se face ca plastilina, este umeda, necoapta, iar pastrata de pe o zi pe alta, este cel mai posibil sa devina acra sau sa faca mucegai.

Cea mai buna paine este cea care este deja rece si bine uscata, nu painea calda, aceasta este greu digerabila, chiar daca multa lume are impresia ca este cea mai gustoasa. Painea de casa, facuta la tara, nu se consuma niciodata in ziua in care era coapta, ci totdeauna a doua zi, dupa ce era tinuta intr-un loc racoros si bine aerisit.

In ceea ce priveste valoarea nutritionala a painii, desigur cea mai sanatoasa este painea facuta din grau integral, adica paine graham sau paine neagra. Traditional acestea trebuie facute din faina obtinuta din boabe de grau si/ sau secara nedecorticate, acestea contin cele mai multe vitamine, minerale si fibre alimentare, deosebit de valoroase.

Dar culoarea painii nu este o garantie ca este chiar facuta din faina integrala, adesea culoarea mai inchisa se obtine prin adaos de melasa de sfecla sau caramel, painea fiind facuta de fapt tot din faina alba. Sortimentele de paine trebuie deci incercate si citite etichetele, pentru a gasi un sortiment cat mai bun si sanatos.

Diferenta este adesea si de pret. Painea facuta din faina integrala si printr-o dospire naturala (deci fara prea multe substante chimice, precum afanatori, coloranti etc.) este evident mult mai scumpa, dar merita pretul, fiindca este atat de consistenta incat se consuma mult mai putina paine, fiind foarte satioasa.

Pentru a satisface toate gusturile, eu de obicei pun pe masa un cos sau o farfurie cu un asortiment de paine, alba si neagra, astfel ca fiecare sa poata alege ce doreste si ce-i place.

Mama mea pastra painea intr-un cos special, acesta era captusit cu o folie de plastic si acoperit cu un capac. Se poate pastra si intr-o cutie speciala de paine sau pur si simplu intr-o punga de plastic, cu conditia sa fie rece si uscata, altfel se produce mucegai.

in restaurantul meu, eu coc personal painea, atat din faina alba cat si neagra, o las sa se raceasca bine, apoi o pastrez in recipiente de plastic cateva zile fara probleme. Pentru fondue de branza chiar servim paine veche de 1-2 zile, bine uscata, taiata in cubulete potrivite, acest preparat fiind specialitatea casei.

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

ana (01.10.2008, 21:41)
ma bucur ca va ganditi la sanatatea semenilor insa nu ai scris nimic din ce stiam ,adica vroiam sa citesc mai mult
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Fii o Gastro Diva
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
14 mar