Boala parodontala este o afectiune cronica cauzata de flora microbiana din cavitatea orala. Aceasta afecteaza structurile care mentin dintele sau se localizeaza pe arcada: gingia, ligamentul parodontal si osul alveolar.
Acest lucru se explica prin faptul ca diferitele bacterii implicate in boala parodontala intra in circulatia generala si pot interactiona cu placa de aterom (depozit de grasimi format in peretele unui vas de sange) de la nivelul vasului de sange.
Potrivit dr. Tudor Vaideanu, absolvent al Universitatii Rene Descartes – Paris, Membru al Societatii Franceze de Parodontologie si Implantologie Orala, “este foarte important sa intelegem faptul ca bacteriile din boala parodontala pot trece in circulatia generala si pot afecta inima si alte organe”.
Semnele incipiente ale bolii parodontale sunt sangerarile si retractiile gingivale, si pe masura ce boala progreseaza apar dureri, mobilitate dentara, deplasarea dintilor si in final pierderea acestora daca nici un tratament nu este aplicat.
In cazul pacientilor care sufera de diabet, boala parodontala duce la cresterea dificultatii de controlare a glicemiei ceea ce poate duce la cresterea complicatiilor specifice acestei boli. De asemenea bacteriile pot fi aspirate in plamani si pot cauza pneumonii. Femeilor insarcinate le este recomandat sa isi faca o evaluare parodontala deorece in cazul lor poate duce la nasterea prematura si la noi nascuti cu greutate inferioara normale.
Citeste si
Doar jumatate dintre romani au o igiena orala adecvata
O dantura sanatoasa impiedica afectiunile de inima
5 actiuni involuntare prin care iti strici dintii