Persoanele care consumau cel puțin un sfert de porție de carne roșie procesată — cum ar fi bacon, parizer și crenvurști — aveau un risc cu 13% mai mare de a dezvolta demență, comparativ cu cei care consumau mai puțin de o zecime dintr-o porție pe zi, conform unui studiu publicat în revista Neurology.
O porție de carne roșie este, de obicei, în jur de 85 de grame, echivalentul a două felii de bacon, 1,5 felii de parizer sau un crenvurști, potrivit unui comunicat de presă despre studiu.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că o porție zilnică suplimentară de carne roșie procesată era asociată, în medie, cu o accelerare a îmbătrânirii creierului cu 1,6 ani, scrie Adevarul.ro.
Metodele utilizate în studiu sunt observaționale, ceea ce înseamnă că cercetătorii nu pot spune cu certitudine că aceste cărnuri procesate cauzează demența, ci doar că există o asociere între ele. Cu toate acestea, investigațiile asupra acestei legături vor continua, a declarat unul dintre autorii studiului, Dr. Daniel Wang, profesor asistent în cadrul Departamentului de Nutriție al Harvard T.H. Chan School of Public Health.
„Studiile de cohortă mari și pe termen lung sunt esențiale pentru investigarea condițiilor precum demența, care se dezvoltă pe parcursul mai multor decenii”, a spus Wang într-un comunicat. „Continuăm să punem piesele acestui puzzle pentru a înțelege mecanismele care cauzează demența și declinul cognitiv.”
Legătura dintre carnea roșie și sănătatea cognitivă nu a fost studiată pe larg, dar cercetătorii au identificat asocieri cu alte rezultate negative asupra sănătății, inclusiv boli cardiometabolice, cancer și deces prematur, a spus Dr. Mingyang Song, profesor asociat de epidemiologie clinică și nutriție la Harvard T.H. Chan School. El nu a fost implicat în noua cercetare.
„În special, carnea roșie procesată arată cea mai puternică asociere, din cauza conținutului ridicat de sare, fier hemic și aditivi nocivi folosiți în procesare”, a spus Song, citat de CNN.
„De asemenea, răspunsul inflamator și tulburările metabolice (de exemplu, rezistența la insulină) asociate consumului ridicat de carne roșie pot juca un rol”, a adăugat el.
În acest studiu, cercetătorii au analizat date de la peste 133.000 de persoane, cu o vârstă medie de 49 de ani, provenind din Nurses’ Health Study și Health Professionals Follow-Up Study. Datele includeau informații detaliate despre sănătate, culese pe o perioadă lungă, inclusiv dietele participanților, actualizate la fiecare doi până la patru ani.