Adriana Bahmuţeanu

Adriana Bahmuţeanu i-a făcut un parastas lui Silviu...

Citeste mai mult»
emily

Al cincilea sezon al serialului "Emily in Paris" va fi...

Citeste mai mult»
Ed Sheeran

Ed Sheeran a ajutat Ipswich Town să recruteze un jucător...

Citeste mai mult»
cuplu

Un studiu revoluționar arată cum fericirea partenerului...

Citeste mai mult»
anca

Mesajul emoționant al Ancăi Țurcașiu despre nepoțica sa,...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy este acuzat de o nouă agresiune sexuală asupra...

Citeste mai mult»
Vladimir Shklyarov

Poliţia rusă a deschis o anchetă după moartea unui...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
Ridley Scott

Ridley Scott spune că sărutul gay al lui Denzel...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuteanu

Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu...

Citeste mai mult»

Beyoncé va susţine un concert live pe Netflix în 25...

Citeste mai mult»
Charles Dumont

Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la...

Citeste mai mult»
motan

Un motan din Scoţia dispărut de acasă, găsit la 500 km...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Conan O'Brien va fi gazda ceremoniei Oscar 2025

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

James Bond - Următorul actor va fi în vârstă de 30 de ani...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va apărea în sezonul doi al serialului "Wednesday"

Citeste mai mult»
colier

Un misterios colier cu diamante de 300 de carate a fost...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion a avut o apariţie surpriză la prezentarea de...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington anunţă că va juca în "Black Panther 3"...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa de Wales va fi gazda concertului de Crăciun de...

Citeste mai mult»
John

John Krasinski, desemnat ''cel mai sexy bărbat în viaţă''...

Citeste mai mult»
Silviu Prigoană

Care a fost cauza decesului lui Silviu Prigoană

Citeste mai mult»
exerciţii fizice

Cinci minute de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla îşi reia angajamentele oficiale, însă cu...

Citeste mai mult»
pudra

Cum să creezi un machiaj de lungă durată

Citeste mai mult»
inel

Un inel de logodnă de 70.000 de dolari trebuie returnat...

Citeste mai mult»
Chris Martin

Chris Martin a întrerupt un concert pentru a ajuta un...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a apărut în public pentru a doua zi consecutiv

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate revine în viaţa publică şi va participa la...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Trei persoane au fost inculpate în legătură cu moartea...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna a criticat realegerea „infractorului condamnat,...

Citeste mai mult»
credit

Recomandări pentru un sfârșit de an organizat și relaxat

Citeste mai mult»
Tyka Nelson

Cântăreaţa Tyka Nelson, sora lui Prince, a murit la...

Citeste mai mult»
TikTok

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente să...

Citeste mai mult»

Notariat Dorobanți Raluca Tunescu

Citeste mai mult»
sport

De ce este esențial să facem mișcare dimineața și seara

Citeste mai mult»
Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis, despre victoria lui Trump: „Înseamnă o...

Citeste mai mult»
Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg a refuzat să-i pronunţe numele lui Trump...

Citeste mai mult»
copil

Top 5 pilote pentru copii: confort și calitate pentru...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga a susţinut-o pe Kamala Harris la ultimul miting...

Citeste mai mult»

Boli ale anului 2008: profilaxie pentru 2009!

De în Sanatate 26 ian 2009
Statisticile medicale in privinta bolilor care au predominat in 2008 nu sunt imbucuratoare. In loc sa constatam o scadere si o diminuare a numarului bolilor in lume, si mai ales in Romania, tara in interiorul careia incercam sa supravietuim, bolile se innmultesc si devin din in ce in ce mai puternice in calea noastra, noi insine fiind motorul care le "stimuleaza" sa ia amploare. Afla cu ce s-a confruntat in 2008 tara noastra pentru a te "pune la adapost" in 2009!
Maladiile si insistenta cu care isi fac loc in viata noastra nu ne dau pace si ne ingradesc ca intr-o inchisoare, in fata careia eforturile noastre de supravietuire sunt din ce in ce mai diminuate, iar armele cu care luptam pentru a le cotropi sunt insignifiante. Noi luptam cu ele si incercam sa le combatem, insa sansa de a izbavi este atat de mica, in ciuda eforturilor consistente, incat singura sansa de a „lupta" cu ele este sa le evitam. In unele cazuri mai mult, in altele mai putin.

Cream cu mana noastra cele mai multe boli, noi suntem principalii „aliati" ai maladiilor, chiar daca de multe ori nu recunoastem sau suntem inconstienti. Ajutam bolile sa se dezvolte in organismul nostru prin diverse actiuni pe care le intreprindem sau nu.  

Ma gandesc ca poate este timpul sa renuntam la a ne mai plange sau a ne mai mira: "vai, cati au murit din cauza diabetului", „vai, ce mult a crescut rata bolilor cardiovasculare in lume, am auzit ca e prima cauza a mortalitatii ", si sa renuntam la a mai fi impasibili si indiferenti  in fata lor. Multe dintre ele sunt incontrolabile, dar altele depind de noi si de stilul de viata pe care-l ducem.

De aceea, m-am gandit ca o statistica a preponderentei bolilor anului 2008 in Romania, ne poate face mai constienti de pericolul care ne paste in viitor si ne poate determina sa luam atitudine pentru a castiga macar o batalie cu ele, daca nu chiar razboiul.

Bolile cardiovasculare – „fruntase" la numarul de decese din Romania

In ultimii ani, se pare ca „topul" a luat o alta intorsatura. Daca pana de curand, cancerul, sida, diabetul si altele ocupau primele locuri in ceea ce priveste cauzele decesurilor din tara noastra, in Romania anului 2008, avem parte de statistici alarmante in ceea ce priveste predominanta mortalitatii din cauze cardiovasculare in care intra afectiuni ca: hipertensiunea arteriala, miocardita, cardiopatia ischemica, pericardita si endocardita.

Statisticile arata ca la fiecare 10 minute, un roman moare din cauza unei boli cardiovasculare, in timp ce in evidentele medicilor de familie din 2008  s-au inregistrat  un milion de persoane cu boli cardiovasculare, desi in realitate numarul ar putea fi mult mai mare.

Este foarte trist si dureros faptul ca tocmai acest tip de boli care pot fi controlate usor si care ar putea fi evitate printr-un stil de viata sanatos, constituie cauza numarull 1 a mortalitatii din Romania. Ce sa intelegem din asta? Ca romanilor nu le pasa de sanatatea lor nici macar atunci cand au arma potrivita pentru a lupta cu o boala? Important este sa intelegem ca factorii care conduc la aparitia acestor boli cumplite sunt la-ndemana noastra si putem jongla cum dorim cu ei: fumatul, alcoolul, stresul, cafeaua, suprasolicitarea, sedentarismul, kilogramele in plus, munca in conditii grele, dar exista de asemenea si factori genetici care influenteaza foarte mult, varsta si sexul (barbatii fiind mai predispusi la infarct decat femeile).

Obezitatea – 1 din 2 romani este obez

Tristele statistici arata ca unul din doi romani este obez, ceea ce denota gravitatea acestei boli si preponderenta pe care a luat-o in Romania, cu atat mai mult in anul 2008, multi specialisti in domeniu depunand eforturi substantiale pentru a combate aceasta afectiune care „atinge" din ce in ce mai multa lume.  Pentru a ne face o imagine privind gravitatea situatiei in lume, Organizatia Mondiala a Sanatatii a inregistrat la nivel mondial un miliard de adulti supraponderali, cel putin 300 de milioane dintre acestia fiind diagnosticati clinic.

Cele mai recente statistici arata ca peste 8 milioane de romani au probleme cu greutatea, 4.5 milioane dintre ei fiind deja obezi.

Evident ca si in acest caz, ne putem pune la adapost de cumplita afectiune care da nastere la boli precum: hipertensiune arteriala,  boala coronariana a inimii, diabet tip 2, anumite tipuri de cancer sau accident vascular, prin simplul stil nutritional, comportamentul alimentar fiind principala cauza a declansarii bolii, dar si prin evitarea sedentarismului, o alta cauza esentiala a obezitatii.

Hepatita ataca 1 din 10 romani

Statisticile in privinta diferitelor tipuri de hepatita este ingrijoratoare, iar Romania se afla printre locurile fruntase la acest capitol. Ultimele statistici ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata  ca peste 2 milioane de romani sunt infectati cu virus hepatic B sau C si pana la ora actuala este posibil ca numarul sa fi crescut.

Caile de transmitere a hepatitei B si C sunt multiple si asemanatoare, si de multe ori iau nastere din ignoranta: ace de seringa refolosite, instrumente nesterilizate din cabinete stomatologice sau de infrumusetare, sex neprotejat , etc.

Cum ne protejam? Prin mai multa atentie acordata cailor de transmitere a acestei boli, dar si printr-un stil de viata alimentar sanatos, igiena corespunzatoare, si sa nu uitam de vaccinul  impotriva hepatitei de tip B, care se poate face la orice varsta.

Sida –  o boala „definitiva si irevocabila"


Sida este o boala cumplita care se transmite in principal prin contact sexual neprotejat. Noi statistici ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii ofera rapoarte de-a dreptul ingrijoratoare, numarul de persoane afectate de virusul HIV pe glob se apropie de 33 milioane.In Romania statisticile nu sunt la fel de ingrijoratoare ca in alte tari, numarul de infectati ajungand undeva la peste 11.000, iar cazurile aparute anual se apropie de aproximativ 240.

Un tratament care sa vindece complet aceasta boala cumplita inca nu a fost creat, insa descoperirile recente au adus in atentia lumii diverse medicamente care lupta eficient cu aceasta maladie, intarziindu-i efectele dezastruoase.

Pe principiul „mai bine previi, decat sa tratezi", recomandarea este sa acorzi o deosebita atentie metodelor prin care acest virus se transmite, mai ales contactului sexual neprotejat, principala cale de transmitere.

TBC – Romania in fruntea Uniunii Europene

Greu de crezut sau nu, se pare ca numarul cazurilor de TBC de la noi ne arunca direct in fruntea clasamentului printre tarile din Uniunea Europeana. Astfel, anual, la noi in tara se inregistreaza aproximativ 140 de cazuri la suta de mii de locuitori, o cifra nu la fel de alarmanta ca in cazul altor maladii, dar care ne asigura un loc fruntas printre tarile Europei.

Tuberculoza este o maladie provocata de bacilul Koch, care afecteaza in principal, plamanii, dar si alte organe, iar atentia trebuie sa fie maxima, deoarece cale de transmitere este cea aeriana.

Cancer – la fiecare 2 minute o femeie moare de cancer de col uterin

Cancerul este cea mai cumplita maladie care nu numai ca nu are leac, dar ucide zilnic fara nici o remuscare sute de oameni. Lupta cu cancerul este inutila, ne-a dominat inca de la primele aparitii si se preconizeaza ca pana in anul 2010 va deveni principala cauza de mortalitate de pe glob.

Numai in 2008, peste 12 milioane de oameni au fost diagnosticati cu o forma de cancer, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, iar 8 milione dintre ei au si decedat. Cele mai frecvente forme de cancer la femei sunt: cel de san si cel ovarian. S-a constatat ca la fiecare 2 minute, la nivel mondial, o femeie moare de cancer de col uterin, iar Romania este tara care ocupa primul loc in Europa la incidenta cancerului de col uterin, aproximativ 23,9 %.

Un simplu test Papanicolau facut periodic sau vaccinul impotriva acestui tip de cancer, va pun la adapost de efectele dezastruoase ale bolii.

Diabetul – 5 din 100 romani au diabet


Diabetul reprezinta la ora actuala o problema globala din cauza numarului mare de bolnavi de aceasta afectiune, care creste de la an la an. Nici Romania nu este ferita de aceasta crestere a bolnavilor de diabet, astfel ca in ultimii ani s-a constatat o ascensiune de la 3, 5% la 8 %  in randul populatiei afectate de aceasta maladie.

Statistica arata astfel ca 5 din 100 de romani sunt afectati de diabet, iar 40% dintre romani prezinta risc crescut de diabet in urma analizelor obligatorii din cadrul programului de evaluare a sanatatii publice realizat de CNAS anul trecut.

Nu uitati ca aceasta boala cumplita poate fi evitata printr-o dieta corespunzatoare si prin activitate fizica constanta.

Acestea sunt cele mai cumplite boli care au suferit o ascensiune in anul 2008 si care prezinta cele mai mari riscuri pentru populatie. Pe tot globul pamantesc boala este la ea acasa; doar oamenii mai pot fi „vaccinul" salvator anti-boala, macar in anul  2009. Sa incercam sa evitam pe cat de mult lupta cu aceste boli, singura arma impotriva lor fiind un trai decent. Un efort minim, pentru rezultate mari. Tu cum te protejezi impotriva acestor cumplite boli? Spune-ne mai multe pe forum.
Tag-uri: , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
21 noi