Intrucat afecteaza glandele salivare din obraji, acestia vor parea un pic umflati, poate chiar pufosi si durerosi putin sub urechile, la nivelul mandibulei.
Uneori infectia este insotita de febra, iar cel mic se mai poate plange ca nu poate inghiti sau chiar ca nu poate vorbi. In orice caz un oreion o sa-l coste apetitul.
Exista si forme de oreion asimptomatice, care seamana cu o banala raceala. Complicatiile sunt rare, dar virusul se poate instala si in alte tesuturi – cauzand encefalita sau meningita la nivelul creierului sau inflamarea pancreasului.
Una dintre cele mai cunoscute complicatii este orhita, o inflamatie dureroasa a testiculelor, care poate conduce – rar – pana la infertilitate. Cel mai adesea ea afecteaza baietii de pana la 10 ani.
Boala este extrem de contagioasa, ca mai toate afectiunile copilariei, iar perioada de incubatie ajunge la 2-3 saptamani. Copilul devine contagios cu cateva zile inainte de aparitia simptomele, ceea ce face extrem de dificila prevenirea raspandirii bolii in absenta imunizarii. Din fericire, boala confera imunitate pe viata.
Tratamentul este doar adjuvant, cu paracetamol sau ibuprofen, pentru reducerea durerii. Izolarea la domiciliu este imperioasa.
Copilul trebuie bine hidratat, dar evita bauturile acide (sucurile de citrice), intrucat acestea pot provoca secretie salivara, care este dureroasa.
Cel mic va mai aprecia si un prosop umed in jurul gatului.
Daca simptomele se agraveaza (gat intepenit, voma, febra mare sau convulsii febrile, dificultati respiratorii) suna la urgente sau la medicul de familie.