Eruptia se poate extinde si pe gat sau, mai rar, pe membre si pe fata. Acest tip de rash poate dura la randul lui intre cateva ore si cateva zile. Din fericire bubitele nu sunt dureroase sau deranjante, iar contactul cu ele nu este contagios.
Alte simptome ar putea include o iritabilitate generala, oboseala, lipsa apetitului, pleoape umflate, chiar si o lejera diaree. Ganglionii limfatici de pe gat sau de la baza craniului ar putea fi si ei putin mariti. Paradoxal insa, copii nu par atat de bolnavi. Nu pe masura febrei pe care o manifesta.
De fapt ingrijirea in cazul lor se refera mai ales la tratarea acestui simptom esential. O febra prea mare poate duce pana la convulsii febrile. In acest caz, cel mic va parea atins de o criza de epilepsie, cu pierderea cunostintei si miscarile sacadate specifice ale membrelor si ale muschilor faciali.
Dar si aceasta pare mai rea decat este. Pastreaza-ti calmul. Trebuie doar sa te asiguri ca nu ii sunt blocate gura si nasul (uneori poate vomita, de aceea e mai bine sa il tii putin pe o parte) si fa tot posibilul sa-i reduci temperatura. Niste impachetari in prosoape umede functioneaza de minune sau, dupa ce ii trece criza, un medicament antipiretic. Abia apoi suna medicul si spune-i cat a durat tot episodul si cum te-ai comportat. Roseola va trece mai repede decat ai fi crezut.
Iar daca te intrebi cum de s-a imbolnavit, afla ca infectia se raspandeste atat pe cale aeriana prin tuse si stranut, cat si prin contact fecal-oral. Intrucat un copil devine contagios inainte de a se manifesta vreun simptom, prevenirea unei epidemii in colectivitatile de prescolari este dificila.
Vestea buna e ca, in majoritatea cazurilor, nu se va mai imbolnavi a doua oara de exantemul subit.