Simptomele sunt usoare pentru copil: bubite mai mici ca de pojar si febra moderata.
Uneori, boala e lipsita de simptome. Nu te bucura insa, pentru ca riscul de contagiune exista inca si reprezinta un pericol teribil pentru gravide, intrucat boala poate afecta grav fetii nenascuti. 85% dintre femeile infectate cu rubeola in primul trimestru de sarcina pot naste copii atinsii de sindromul rubeolei congenitale, o afectiune ce poate genera surzenie, orbire, malformatii cardiace si cerebrale, asta pe langa riscul de avort spontan.
Daca femeile au fost vaccinate anti-rubeolic in copilarie, sunt insa imune la boala.
Boala o recunosti dupa bubitele ce apar initial pe fata si pe gat si se extind apoi pe tot corpul. Bubitele, roz sau rosu deschis, uneori unite in pete mai mari, sunt insotite de nelipsita mancarime si dureaza cam doua-trei zile.
Febra despre care pomeneam (37,5 - 38,5 C) dureaza cam 24 de ore. Ganglionii limfatici de la baza craniului, in spatele urechilor, si cei de la ceafa sunt inflamati, nasul curge sau este infundat, ochii sunt rosii si umflati.
Tratamentul nu este unul standard. Copiilor vaccinati li se recomanda izolarea la domiciliu, unde parintii vor face totul pentru a le usura disconfortul cauzat de mancarimi. Dulciurile si desenele animate fac parte din arsenal. In cazul lor, boala este auto-limitata (adica se vindeca de la sine) si de scurta durata.