Sa ne uitam mai cu atentie la bubite. Varicela se caracterizeaza printr-un rash iritant ce debuteaza cu mici punctulete rosii. Acestea apar initial la nivelul scalpului, fetei sau trunchiului, raspandindu-se ulterior pe restul corpului, intr-un numar de 250-500. Rapid, punctuletele initiale se transforma in vezicule pline de lichid, care se sparg si curg, iar din bubele sparte se formeaza cruste. Pot aparea mai multe asemenea valuri de puncte-vezicule-cruste.
Responsabil pentru aceasta infectie este un virus varicelo-zosterian, ce trece de la o persoana la alta extrem de facil – de unde si numele de varsat de vant. Asta daca persoana nu a fost deja imunizata la acest virus, fie in mod natural, printr-o imbolnavire anterioara, fie prin vaccinare.
Perioada de incubatie, adica timpul scurs de la infectare la manifestarea bolii, este foarte lung: 14-16 zile, dar in majoritatea cazurilor boala nu este atat de grava, pe cat este de sacaitoare si de urata la vedere. Din pacate insa copiii devin extrem de contagiosi cam cu doua zile inaintea eruptiei cutanate, ceea ce face aproape imposibila prevenirea infectarii altor persoane cu care vine in contact.
Intrucat insa exista riscul unor complicatii, mai ales la copiii cu imunitatea scazuta, tratamentul prescris de medic este sfant si doctorul trebuie contactat inca de la primele bubite sau de cand ati aflat ca cel mic a fost in contact cu o persoana bolnava.Mai trebuie spus ca adultii neimunizati, si mai ales gravidele, fac o forma mult mai grava a bolii, deci daca esti in aceasta situatie, ai grija cum te izolezi.
Tratamentul celui mic este mai degraba simptomatic si se axeaza pe usurarea mancarimii generate de bubite. In cazul in care copilul se scarpina, crustele rupte pot lasa urme permanente, de aceea trebui sa faci tot ce poti pentru a-i calma durerea si a-i distrage atentia de la bube. Taierea unghiilor cat mai scurta e de la sine inteleasa.