In ceea ce priveste regulile si produsele destinate igienei intime, fiecare femeie are o interpretare diferita, in functie de nevoile ei. Iata, potrivit specialistilor, cateva forme de igiena necorespunzatoare ce pot duce la diferite infectii sau boli:
Spalaturile vaginale fara recomandarea medicului
Datorita activitatii de autocuratare cu ajutorul secretiilor cu o anumita aciditate ce omoara bacteriile din zona vaginului, spalaturile vaginale sunt necesare doar in anumite cazuri. Realizate in mod constant, acestea pot produce dezechilibre in flora vaginala si chiar anumite infectii, precum vaginita bacteriana sau boala inflamatorie pelvina.
5 lucruri nebunesti pe care oamenii le credeau despre vagin
Totodata, spalaturile vaginale pot duce la scaderea gradului de fertilitate. Vaginita bacteriana si boala inflamatorie pelvina pot avea reactii adverse in timpul unei sarcini si duc la complicatii ale nou-nascutilor, la complicatii ale travaliului si chiar la o nastere prematura.
Folosirea inadecvata a produselor de igiena
Multe geluri de dus sau sapunuri contin de cele mai multe ori substante chimice agresive precum ftalati, oxibenzoat, parabeni, triclosan. Parabenii pot duce la perturbarea functiei sistemului endocrin, iar in cazul barbatilor, s-a constatat ca pot duce la reducerea numarului de spermatozoizi.
In cazul sapunurilor pe care le folosesc femeile, acestea trebuie sa aiba un pH neutru, in caz contrar ne putem confrunta cu infectii, mancarimi sau poate sa apara un dezechilibru biochimic al florei vaginale.
Folosirea servetelelor intime poate fi un factor daunator
Specialistii spun ca nu este indicata folosirea produselor parfumate. Zona intima este foarte sensibila, iar alcoolul din compozitia acestor produse poate distruge flora bacteriana normala ce asigura protectie impotriva infectiilor.
In plus, servetelele cu proprietati antibacteriene nu sunt recomandate pentru ca au o concentratie foarte puternica de substante care distrug germenii. Acestea vor distruge atat bacteriile benefice, cat si pe cele daunatoare de la nivelul florei vaginale. Astfel, stratul protector natural este indepartat, iar zona intima devine mult mai predispusa infectiilor.
Alegerea tampoanelor intravaginale
In perioada menstruatiei, specialistii spun ca este de preferat ca femeile sa foloseasca absorbantele externe, nu tampoanele interne. Tampoanele interne au contact direct cu vaginul. Pot duce la aparitia Sindromului de Soc Toxic, contin pesticide, clor, coloranti artificiali, poliester, adezivi si alte substante compromitatoare ce pot duce la aparitia unor inflamatii. Sursa: specialist Ropharma.
Citeste si: 3 motive pentru care NU merita sa iti aburesti vaginul
6 lucruri care iti deprima vaginul
10 semne care indica o crestere excesiva a ciupercii Candida