Ţi se pare că micuţul tău este tot timpul bolnav? În primii ani de şcoală, sistemul imunitar al copilului tău este pus la grea încercare. În definitiv, copiii aflaţi în grupuri mari tind să răspândească cu uşurinţă microorganismele care provoacă diverse boli.
Află în cele ce urmează de ce bolile infecţioase sunt atât de comune şi ce poate face copilul tău pentru a se menţine sănătos în perimetrul şcolii.
Cum se răspândesc infecţiile
Multe boli ale copilăriei sunt provocate de viruşi. Este nevoie ca un singur copil să aducă un virus la şcoală pentru ca răspândirea bolii să poată începe. Gândeşte-te la următorul scenariu: un copil care se confruntă cu o răceală tuşeşte sau strănută în sala de clasă. Copiii care stau lângă el inhalează picăturile respiratorii infectate deja, iar răceala se răspândeşte.
Sau poate un copil care are diaree foloseşte toaleta şi se întoarce în sala de clasă fără să se fi spălat pe mâini. Germenii care provoacă bolile infecţioase se pot răspândi de pe orice obiect pe care copilul bolnav îl atinge şi astfel ajunge în organismul celorlalţi copii, care au atins acelaşi obiect şi apoi îşi duc degetele în gură.
De ce contează atât de mult spălatul pe mâini
Spalarea frecventă a mâinilor este una dintre cele mai simple - dar şi cele mai eficiente - modalităţi pentru ca micuţul tău să se menţină sănătos în perimetrul şcolii. Aminteşte-i copilului tău să se spele pe mâini înainte de a mânca şi după ce a folosit toaleta, după ce şi-a suflat nasul sau după ce s-a jucat afară.
Sugerează-i fiului sau fiicei tale să îţi săpunească bine mâinile, cât mai mult timp, de exemplu cam cât i-ar lua să cânte melodia "La mulţi ani" de două ori.
Alte sfaturi şi recomandări pentru perioada în care se află la şcoală
Pe lângă faptul că îi spui copilul să se spele frecvent pe mâini cu săpun, încurajează-l să urmeze următoarele sfaturi:
1. Spune-i copilului să folosească dezinfectant pentru mâini. Dă-i copilului tău un gel dezinfectant pentru mâini, pe bază de alcool, pe care să îl păstreze pe bancă sau în ghiozdan.
Aminteşte-i fiului sau fiicei tale să folosească dezinfectantul înainte de a-şi mânca gustarea sau sandvişul de la prânz, dar şi după ce a folosit un computer de la şcoală (pe care l-au atins şi alţi elevi înaintea sa), ascuţitoarea, ţâşnitoarea de apă sau alte obiecte din incinta şcolii. De asemenea, ai putea să donezi şerveţele dezinfectante pentru întreaga clasă, pentru uzul general al copiilor.
2. Spune-i copilului să îşi acopere gura şi nasul atunci când tuşeşte sau strănută. Oferă-i copilului tău un pachet de şerveţele uscate (batiste de hârtie) pe care să le păstreze pe bancă ori în ghiozdan.
Încurajează-ţi copilul să tuşească sau să strănute într-un şerveţel sau batistă - apoi să arunce şerveţelul folosit în coşul de gunoi şi să îşi spele mânuţele cu săpun sau să folosească dezinfectantul pentru mâini. Dacă nu este posibil să ia la timp un şerveţel sau batistă de hârtie, aminteşte-i copilului tău să tuşească sau să strănute în scobitura cotului său.
3. Spune-i copilului să îşi ţină mâinile departe de ochi şi să nu îşi bage degetele în gură. Aminteşte-i copilului tău că mâinile sunt adeseori acoperite de microbi şi bacterii.
4. Spune-i copilului să nu bea apă din aceeaşi sticlă cu alţi copii, să nu mănânce din aceeaşi mâncare şi să nu folosească obiectele personale ale altor colegi. Prezintă-i copilului tău această regulă simplă: dacă pune un obiect în gura sa, este mai bine să îl păstreze pentru el/ea.
5. De asemenea, ajută-ţi copilul să evite orice persoană care are o boală transmisibilă. Contactul apropiat cu un prieten care este contagios - cum ar fi colegii de joacă sau copiii care rămân peste noapte să doarmă la voi acasă - ar putea duce la îmbolnăvirea fiului sau fiicei tale.
Desigur, este la fel de important pentru copilul tău să aibă o dietă sănătoasă, să doarmă suficient şi să fie la zi cu vaccinurile recomandate pentru el/ea - inclusiv vaccinul antigripal anual. Pentru a preveni răspândirea bolilor acasă, foloseşte aceleaşi recomandări pentru întreaga familie. (Via.)