Psihosociologul si scriitorul Jacques Salome, autor al peste 50 de carti care au ca subiect comunicarea, a acceptat sa stea de vorba cu noi pentru a ne ajuta sa intelegem mai bine mizele psihologice, afective si relationale, ascunse, subtile, care au permis unei boli sau unei disfunctii sa se instaleze la o anume persoana, la o anumitã varsta, intr-un anumit moment din viata sa. “Sa-ti asculti corpul pentru a intelege bolile ca limbaje simbolice si metaforice este un demers accesibil oricui. Sa stabilim o legatura intre prezenta unui simptom, unei disfunctii psihologice sau aparitia unei somatizari profunde si un conflict psihologic sau relational ne permite sa intelegem mai bine relatia stransa care exista intre spirit si corp si sa abordam bolnavul in intreaga sa dimensiune umana”, sustine Jacques Salome.
Daca intr-adevar bolile sunt limbaje simbolice ale corpului nostru, care sunt posibilele cauze ale declansarii lor si de ce? Salome este dispus sa-mi dea un exemplu concret: “Sa presupunem ca noi doi traim impreuna. Tu imi pui o intrebare la care nu vreau sa-ti raspund pentru ca raspunul meu ar fi – 'da' sau 'nu' – nu va fi cel pe care il astepti si stiu ca asta te-as rani. Asa ca prefer sa-ti dau raspunsul pe care il astepti, cel care stiu ca te face fericita. Ce se intampla cu mine? Pot foarte bine sa racesc la gat”. Neexprimarea emotiilor, a sentimentelor si a punctelor personale de vedere este nociva. Mai intai pentru noi iar in timp si pentru cei din jur.
Salome pleaca de la premiza ca omul este o fiinta relationala, care nu are doar nevoi de supravietuire (hrana, somn, adapost) ci si nevoi relationale. Pentru el, prima si cea mai importanta cauza a declansarii bolilor este nerespectarea acestor nevoi, sase la numar:
1. Nevoia de a te exprima, de a vorbi despre tine, de a-ti impartasi punctul de vedere.
2. Nevoia de a fi ascultat si inteles.
3. Nevoia de a fi recunoscut. Este important sa simti ca lumea apreciaza ceea ce faci, ca-ti cunoaste meritele.
4. Nevoia de intimitate, de a nu controlat, supravegheat.
5. Nevoia de a influenta mediul in care traiesti, de a fi tu insati.
6. Nevoia de a visa. Ca maine o sa fie mai bine decat astazi. Si ca apoi maine va fi mai bine decat maine.
Abia atunci cand aceste nevoi sunt intelese si satisfacute, relatiile cu cei din jur (cu familia, cu prietenii, cu partenerul de viata) ajung sa fie armonioase. Comunicarea este primul pas catre cresterea stimei de sine. Nu te vei simti bine in pielea ta decat atunci cand esti inteles, oricat de la moda este in societatea de azi sa pozezi in neinteles. “Nu astepta sa faci cancer ca sa spui ca nu esti inteleasa”, te sfatuieste Salome. Invata sa spui nu atunci cand nu esti de acord intr-o privinta care stii ca te va afecta. Fa-ti dreptate, nu ii lasa pe ceilalti sa decida pentru tine.
Paralizia, parkinsonul si cancerul sunt cele mai grave boli care poate aparea atunci cand nu esti multumita de tine insati. Jacques Salome mi-a dat exemplul unui barbat care se stie inselat de sotie dar ii este frica sa o confrunte pentru nu poate indura adevarul. Pe de alta parte, sotia refuza sa ii spuna adevarul, fiindca se simte vinovata sau pur si simplu nu vrea sa il raneasca. Nici unul dintre ei nu e dispus sa lamureasca situatia, fiecare se inchide in sine iar sotul, de teama de a nu fi parasit, sa spunem ca are parte de un accident vascular (sau de orice alta natura), in urma caruia paralizeaza. De ce tocmai paralizia? Fiindca in subconstient, barbatul stie ca atat timp cat e bolnav, dependent de ajutorul cuiva, nu va fi parasit.
Am fost curioasa sa vad care este parerea lui scriitorului referitoare la cancerul mamar, care, alaturi de cancerul ovarian si de col uterin face cele mai mult victime in randul femeilor din Romania.
Fara sa generalizeze, Salome il pune pe seama neacceptarii faptului ca ne-am nascut femei si nu barbati. Neasumarea propriului sex se poate datora reactiei parintilor fata de faptul ca ne-am nascut fetite sau poate fi chiar mostenita de la acestia, care la randul lor cand au fost mici nu au fost primiti cu bucurie fiindca s-au nascut fetita si nu baietel, sau invers. Salome imi da exemplul tatalui care si-a dorit un baietel si este dezamagit ca sotia lui a adus pe lume o fetita. Acesta isi va canaliza frustrarea catre ea, transmitandu-i ei aceasta dezamagire. In concluzie, fetita va refuza sa poarte fustite, se va juca cu masinute, va vrea sa aiba parul scurt; orice pentru a-si multumi parintele. Neacceptandu-si feminitatea, va ajunge un baiat ratat. Cel mai greu ii va fi la pubertate, cand ii vor creste sanii si ii va veni ciclul. Atunci va trebui sa accepte ca este fata, si nu baiat, sa se impace odata pentru totdeauna cu acest gand. Cu cat va refuza sa o faca, cu atat procesul de transformare din fetita in femeie va fi mai dureros, chiar si din punct de vedere fizic (menstruatiile vor fi dureroase, de exemplu). Daca nici pubertatea nu o va convinge sa se impace cu faptul ca este femeie, are toate sansele ca mai tarziu in viata sa dezvolte un cancer ovarian, de col uterin sau la san.
„Nu vreau sa atribui o explicatie psihologica ca fiind singura cauza a bolilor. Tot ce vreau este ca oamenii sa inteleaga sensul, sursa, originea intima, secretul din istoria personala a fiecaruia, pornind de la legaturi care se stabilesc intre diversele evenimente ale vietii personale, a stramosilor sau a descendentilor, pot determina si ele aparitia unei boli”, explica Jacques Salome.