Aceasta îţi recomandă ca atunci când comanzi online și nu numai, să te uiți la specificațiile de rezistență la boli și dăunători ale trandafirului. În cazul în care nu sunt menţionate detalii întreabă dacă rezistența este fenotipică sau genotipică.
"Rezistența fenotipică ține de rezistența unui soi la o boală într-o regiune sau o zonă a țării, dar nu și în alta, iar rezistența genotipică se datorează prezenței unei gene care nu este afectată de climă, regiune sau practică horticolă", precizează Adela Pârvu pe blogul personal.
Există 8 boli ale trandafirilor, iar pentru fiecare în parte se aplică un tratament
» Pătarea neagră "trebuie să știi că unele specii, soiuri, varietăți detrandafiri sunt mai sensibile decât altele, deci este foarte important să cauți o selecție de soi rezistentă la această boală", precizeză designerul. Înainte de toate, greblează şi elimină complet frunzele căzute toamna, ca de altfel şi lăstarii afectaţi, iar primăvara aplică fungicide imediat cum apar frunzuliţele.
» Rugina de trandafir "atacă toate organele verzi ale plantei și se manifestă prin apariția pe dosul frunzelor a unor pete cu aspect de rugină", spune aceasta. Poţi scăpa de aceată oală cu un tratament fungic puternic.
» Făinarea este o ciupercă ce afectează frunzele tinere. Adela Pârvu îţi vinde un pont în cazul aceste boli: "infecţiile sunt descurajate de prezenţa apei pe frunze", dar trebuie să ai mare grijă în ce perioadă uzi trandafirii, întrucât umiditatea pe timpul nopţii poate oferi un mediu propice dezvoltării altor boli.
» Cancerul lăstarilor poate fi evitat dacă tunzi lăstarii afectaţi în fiecare an şi protejezi trandafirul de frig în sezonul rece. Totuşi, ai grijă să nu acoperi tufele de trandafi pe timp de toamnă, pentru că nu vei face decât să dezvolţi umezeala care accelerează daunele cauzate de boala canceroasă.
» Putregaiul Cenuşiu – Botrytis atacă în general ţesuturile moarte, dar poate fi îndepărtat cu un fungicid puternic şi un mediu fără umiditate.
» Mozaicul se manifestă la nivelul frunzelor trandafirului. În cazul în care trandafirul a fost afectat de mozaic, Adela Pârvu îţi recomandă să elimini şi să distrugi toate tufele infectate din grădină pentru a reduce răspândirea virusului şi la alte plante.
» Cancerul bacterian supravieţuieşte în sol pentru 15-20 de ani. Atunci când ai de-a face cu această boală, indicat este să dezgropi trandafirul şi pentru cel puţin 5 ani să nu mai plantezi nimic în locul respectiv. Atenţie! Această boală este specifică, de asemenea, şi mărului, zmeurei şi multor alte legume, fapt pentru care este indicat să nu plantezi trandafiri în preajma lor.
» Trandafirul rozetă este o boală a trandafirului care, din păcate, nu poate fi vindecată. În cazul în care planta este deformată şi nu mai înfloreşte, nu îţi rămâne decât să o distrugi. Sursa