In viziunea lui Cezar Paul-Badescu, scriitorul trebuie sa fie un business-man, sa stie ce vrea cititorul si sa scrie in consecinta. El nu intra insa in aceasta categorie. Ray Loriga nu a fost de acord cu ideea de scriitor - business-man deoarece nu se pot realiza calcule exacte despre cititori si ceea ce isi doresc acestia. Cat despre diferenta dintre un scriitor care se adreseaza unui public larg, cum sunt scriitori spanioli, si un scriitor roman, care este tradus foarte greu si de aceea rareori cartile noastre depasesc granitele tarii, Cezar Paul-Badescu considera ca scriitorul nu trebuie sa se preocupe de acest aspect, al traducerii operei sale, pentru ca oricum, si in cadrul aceleasi tari sunt vorbitori de limbi diferite. Pentru Rosa Montero cititorul ideal este cititorul care o citeste. “Traducerile fac lumea mai mica si asta este nemaipomenit”, a adaugat ea. Rosa Montero a afirmat ca ea nu crede ca in perioadele de criza economica se citeste mai putin, in primul rand pentru ca nu se citeste doar ce se cumpara. Cartile se intampla sa fie imprumutate sau piratate, ceea ce conteaza este ca povestea sa circule si sa se citeasca.
Duminica, 13 iunie, Editura Humanitas a avut din nou un vast program de lansari de carte, ce a inceput cu bestselleruri in Raftul Denisei: Insula iubirilor nesfarsite de Daina Chaviano si Fructul pasiunii de Karel van Loon, continuand cu noutati in colectia Stiinta: In cautarea lui Spinoza. Cum explica stiinta sentimentele de Antonio Damasio, Creierul nostru musical de Daniel J. Levitine, Partida neterminata de Keith Devlin si Si atunci ne-au terminat de Joshua Ferris.
Editura Humanitas a prezentat deasemeni noutati din colectia Rasul lumii, o colectie ce a debutat acum 5 ani si care a ajuns la 60 de titluri. Radu Paraschivescu a prezentat aceasta colectie ca fiind o alternativa la umorul grob. Cartile lansate au fost Apararea prin dementa de Woody Allen si Antologia proverbelor ciudate de Stephen Arnott. Despre cartea lui Woody Allen, Marius Chivu a spus ca este caracterizata de un umor cultural. Cu referire la cartea lui Stephen Arnott, Radu Paraschivescu a spus ca intelepciunea si divertismentul nu trebuie sa fie beligerante.
Tot la standul Editurii Humanitas, Gabriel Liiceanu a participat la o discutie despre cartea Ultimul Culianu de Horia-Roman Patapievici, despre care a spus ca “inventeaza o teorie in aceasta carte : teoria ultimului. Vorbeste despre minti care au iesit din matca speciei, care s-au desprins din plutonul umanitatii, spre un adevar pe care nimeni nu il vazuse. Teoria este romantica si face din Culianu un individ din specia celor care sar in ograda lui Dumnezeu.” Despre Frumoasele straine a lui Cartarescu, Liiceanu a spus ca este o carte ce te face sa visezi mult, este o satira la adresa vietii scriitoricesti. Despre Herta Muller, autoarea cartii Leaganul respiratiei, tot Liiceanu considera ca “nu are o minte normala, nu se aseamana cu nicio alta minte de pe planeta”.
Andrei Plesu si-a lansat la Bookfest volumul Note, stari, zile, o carte cu miez, o cautare a divinitatii. El a afirmat cu ocazia lansarii ca “este groaznic sa scrii jurnale. Nu ma propun ca model, ci ca studiu de caz”.
De la ora 13.30, s-au mai lansat la Editura Humanitas, doua carti despre criza financiara, scrise inainte de manifestarea sa vizibila : Globalizarea nimicului de George Ritzer, o carte ce lanseaza paradoxuri socante, si Arta exploatarii de sine. Sau minunata lume noua a muncii de Jakob Shrenck. Seria lansarilor la Humanitas s-a incheiat cu Aventurile lui Habarnam - carte si audiobook de Nicolai Nosov.
Editura Polirom a lansat volumul coordonat de Sara Prolong, De ce m-am intors in Romania, carte ce prezinta 39 de oameni care au revenit in Romania. Cartea este o declaratie de iubire fata de Romania. Alte lansari din ultima zi a Bookfest au fost : Romania si Europa. Acumularea decalajelor economice (1500–2010) de Bogdan Murgescu, Manual de analiza a politicii externe, coordonatori Serban Filip Cioculescu, Iulia Motoc, Introducere in stiinta politica de Cristian Preda si Comentarii la Constitutia Romaniei de Gabriel Andreescu, Miklós Bakk, Lucian Bojin, Valentin Constantin.
Editura Curtea Veche a oferit o serie bogata de lansari de carte la standul sau, care a demarat cu volumul Visul lui Machiavelli. 150 de povesti despre lucruri pentru care ai putea renunta la Paradis de Adrian Cioroianu. Autorul a spus ca textul sau este mai curand ironic si “este foarte delicat sa reiei un volum in 2010 cu starea pe care ai avut-o in 2004. Acest Vis… poate fi o pilda frumoasa”. Despre cartea Tacto de Lili Bunofski s-a spus cu ocazia lansarii ei ca este speciala pentru ca prezinta un joc pe muchie de cutit, ca un atac de panica, si ofera directii de interpretare, dar nu si solutii. Alte carti lansate la Curtea veche au fost Iubita lui Esto de Constantin Severin, Cora de Doru Arazan si Barbat adormit in fotoliu de Alex. Stefanescu.
La Editura Paralela 45 a avut loc lansarea Zi dupa zi / Giorno dopo giorno de Salvatore Quasimodo, in traducere de Ilie Constantin. Traducerea este una comuna pentru cititori, traducatorii avand tendinta de a modifica litera pentru a pastra spiritul autorului. Autorul cartii, Salvatore Quasimodo, a castigat Premiul Nobel in anul 1959. Paralela 45 a organizat duminica si un eveniment literar cu numele Tiganiada (la aniversarea a 250 de ani de la nasterea lui Ioan Budai-Deleanu), in cadrul caruia au fost prezentate de catre Ion Bogdan Lefter, Traian Stef si Ion Urcan Povestirea Tiganiadei dupa Ioan Budai-Deleanu si Contexte ale Tiganiadei.
La standul Ars Docendi a avut loc evenimentul Traditii romanesti, in cadrul caruia au fost prezentate cartile Cusaturi romanesti. Culese de Elisa I. Bratianu, Le pied chausse, editia a III-a, si Talmes - balmes de etnologie si multe altele/ Haide, bre! Incursiune subiectiva in lumea aromanilor de Irina Nicolau.
De la ora 13.00, Editura Litera International a lansat primul volum al Trilogiei Otravurilor din Caux, Nestemata scobita de Susanah Appelbaum. Acest volum povesteste prima aventura a unei fetite de 11 ani intr-o lume fermecata si deloc simpla. Autoarea cucereste prin felul in care povesteste despre ierburi si magie, otravuri si vindecatori, despre cum poti face din rau, bine.
Atat duminica, cat si sambata, Alice Nastase i-a asteptat pe cititorii sai la Ceainaria Dragostei Avon, locul in care s-a discutat despre puterea femeilor, despre cariera si despre a face ceea ce iti place si iti aduce bucurii. In centrul atentiei a fost Cartea Dragostei Avon, a jurnalistei si scriitoarei Alice Nastase.