cuptor

Produsul alimentar surpriză care te ajută să scapi de...

Citeste mai mult»
Horia Brenciu

Cât cer vedetele pentru a oferi un eveniment privat...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Moartea cântărețului Liam Payne în Argentina. Acuzațiile...

Citeste mai mult»
mic dejun

De ce nu ar trebui să mâncați același mic dejun în...

Citeste mai mult»
Andrei

Dezvăluiri cutremurătoare despre moartea lui Andrei...

Citeste mai mult»
Gomez si Benny Blanco

Benny Blanco afirmă că este foarte speriat că Selena...

Citeste mai mult»
adela

Adela Popescu, confesiuni emoționante despre copilăria...

Citeste mai mult»
Nicole Kidman

Locuinţa lui Nicole Kidman şi Keith Urban din Los Angeles...

Citeste mai mult»
A$AP Rocky

Rapperul A$AP Rocky, găsit nevinovat într-un caz de...

Citeste mai mult»
caragea

Corina Caragea și-a câștigat primii bani la 15 ani. Ce...

Citeste mai mult»
 Kim Sae-ron

Actriţa sud-coreeană Kim Sae-ron a fost găsită moartă în...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a schimbat versurile melodiei „Don't Bother”...

Citeste mai mult»
Mihaela Bilic

Mâncarea pe care Mihaela Bilic o recomandă de cel puțin...

Citeste mai mult»
Brian Molko

Solistul trupei Placebo, inculpat în Italia. A numit-o pe...

Citeste mai mult»
Jay-Z

Plângerea prin care rapperul Jay-Z era acuzat de violarea...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira şi-a anulat concertul de la Lima. Superstarul...

Citeste mai mult»
Kate si William Ziua Îndrăgostiților

Prințul William și Kate au marcat Ziua Sfântului Valentin...

Citeste mai mult»
Lars von Trier

Regizorul Lars von Trier a fost internat într-un centru...

Citeste mai mult»
Kevin Spacey

Noi acuzații de abuzuri sexuale aduse împotriva lui Kevin...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va susține un mega-concert gratuit la Rio de...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna, dezvăluiri despre aventura cu Michael Jackson....

Citeste mai mult»
shakira

Shakira şi-a început primul turneu mondial după şapte ani...

Citeste mai mult»
copil

Casa regală a Suediei a anunțat prenumele prințesei...

Citeste mai mult»
Harry

„Are suficiente probleme cu soția. Este groaznică”. Trump...

Citeste mai mult»
Andreea Marin

Andreea Marin a dezvăluit cum a slăbit 20 de kilograme:...

Citeste mai mult»
William si Kate

Prinţul William şi Kate nu vor participa la ceremonia...

Citeste mai mult»
inele

Cele mai dorite inele de logodnă în 2025

Citeste mai mult»
Kendrick

Kendrick Lamar a adus muzica hip-hop în centrul Super...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Donald Trump a ironizat-o pe cântăreaţa Taylor Swift,...

Citeste mai mult»
Ed Sheeran

Ed Sheeran a cântat în stradă în India iar Poliţia i-a...

Citeste mai mult»
mark

Pentru actorul care l-a interpretat în 'The Social...

Citeste mai mult»
Karla Sofia Gascon

În urma controverselor, Karla Sofia Gascon anunță că 'va...

Citeste mai mult»
Kanye West

Kanye West anunţă că a fost diagnosticat cu autism

Citeste mai mult»
Sabato

Casa de modă Gucci se desparte de directorul său de...

Citeste mai mult»
Anna Wintour

Anna Wintour, redactor-șef al revistei Vogue, decorată cu...

Citeste mai mult»
BS

Black Sabbath anunţă un concert uriaş în oraşul natal...

Citeste mai mult»
sandra bullock

Sandra Bullock îşi avertizează fanii cu privire la...

Citeste mai mult»
bianca

Bianca Censori ar putea face închisoare din cauza...

Citeste mai mult»
Baldoni și Lively

Prima audiere în procesul dintre Justin Baldoni și Blake...

Citeste mai mult»
Travis si Taylor

Travis Kelce spune că trebuie să se inspire din energia...

Citeste mai mult»

Bookfest s-a incheiat cu surprize editoriale pentru vizitatori

De în Monden 14 iun 2010
Salonul International al Cartii Bookfest, cea de-a V-a editie, s-a incheiat duminica, 13 iunie. Ultima zi a inceput cu masa rotunda Pentru cine scriem? Cine ne citeste?, in cadrul careia Rosa Montero, Milagros Frías, Ray Loriga, alaturi de Ana-Maria Sandu (poeta si romanciera), Cezar Paul-Badescu (romancier si jurnalist, ziarul Adevarul), moderati de Iulia Popovici (critic la revista Observator cultural, traducatoare), au incercat sa gaseasca raspunsurile.

In viziunea lui Cezar Paul-Badescu, scriitorul trebuie sa fie un business-man, sa stie ce vrea cititorul si sa scrie in consecinta. El nu intra insa in aceasta categorie. Ray Loriga nu a fost de acord cu ideea de scriitor - business-man deoarece nu se pot realiza calcule exacte despre cititori si ceea ce isi doresc acestia. Cat despre diferenta dintre un scriitor care se adreseaza unui public larg, cum sunt scriitori spanioli, si un scriitor roman, care este tradus foarte greu si de aceea rareori cartile noastre depasesc granitele tarii, Cezar Paul-Badescu considera ca scriitorul nu trebuie sa se preocupe de acest aspect, al traducerii operei sale, pentru ca oricum, si in cadrul aceleasi tari sunt vorbitori de limbi diferite. Pentru Rosa Montero cititorul ideal este cititorul care o citeste. “Traducerile fac lumea mai mica si asta este nemaipomenit”, a adaugat ea. Rosa Montero a afirmat ca ea nu crede ca in perioadele de criza economica se citeste mai putin, in primul rand pentru ca nu se citeste doar ce se cumpara. Cartile se intampla sa fie imprumutate sau piratate, ceea ce conteaza este ca povestea sa circule si sa se citeasca.

Duminica, 13 iunie, Editura Humanitas a avut din nou un vast program de lansari de carte, ce a inceput cu bestselleruri in Raftul Denisei: Insula iubirilor nesfarsite de Daina Chaviano si Fructul pasiunii de Karel van Loon, continuand cu noutati in colectia Stiinta: In cautarea lui Spinoza. Cum explica stiinta sentimentele de Antonio Damasio, Creierul nostru musical de Daniel J. Levitine, Partida neterminata de Keith Devlin si Si atunci ne-au terminat de Joshua Ferris.

Editura Humanitas a prezentat deasemeni noutati din colectia Rasul lumii, o colectie ce a debutat acum 5 ani si care a ajuns la 60 de titluri. Radu Paraschivescu a prezentat aceasta colectie ca fiind o alternativa la umorul grob. Cartile lansate au fost Apararea prin dementa de Woody Allen si Antologia proverbelor ciudate de Stephen Arnott. Despre cartea lui Woody Allen, Marius Chivu a spus ca este caracterizata de un umor cultural. Cu referire la cartea lui Stephen Arnott, Radu Paraschivescu a spus ca intelepciunea si divertismentul nu trebuie sa fie beligerante.

Tot la standul Editurii Humanitas, Gabriel Liiceanu a participat la o discutie despre cartea Ultimul Culianu de Horia-Roman Patapievici, despre care a spus ca “inventeaza o teorie in aceasta carte : teoria ultimului. Vorbeste despre minti care au iesit din matca speciei, care s-au desprins din plutonul umanitatii, spre un adevar pe care nimeni nu il vazuse. Teoria este romantica si face din Culianu un individ din specia celor care sar in ograda lui Dumnezeu.” Despre Frumoasele straine a lui Cartarescu, Liiceanu a spus ca este o carte ce te face sa visezi mult, este o satira la adresa vietii scriitoricesti. Despre Herta Muller, autoarea cartii Leaganul respiratiei, tot Liiceanu considera ca “nu are o minte normala, nu se aseamana cu nicio alta minte de pe planeta”.

Andrei Plesu si-a lansat la Bookfest volumul Note, stari, zile, o carte cu miez, o cautare a divinitatii. El a afirmat cu ocazia lansarii ca “este groaznic sa scrii jurnale. Nu ma propun ca model, ci ca studiu de caz”.

De la ora 13.30, s-au mai lansat la Editura Humanitas, doua carti despre criza financiara, scrise inainte de manifestarea sa vizibila : Globalizarea nimicului de George Ritzer, o carte ce lanseaza paradoxuri socante, si Arta exploatarii de sine. Sau minunata lume noua a muncii de Jakob Shrenck. Seria lansarilor la Humanitas s-a incheiat cu  Aventurile lui Habarnam -  carte si audiobook de Nicolai Nosov.

Editura Polirom a lansat volumul coordonat de Sara Prolong, De ce m-am intors in Romania, carte ce prezinta 39 de oameni care au revenit in Romania. Cartea este o declaratie de iubire fata de Romania. Alte lansari din ultima zi a Bookfest au fost : Romania si Europa. Acumularea decalajelor economice (1500–2010) de Bogdan Murgescu, Manual de analiza a politicii externe, coordonatori Serban Filip Cioculescu, Iulia Motoc, Introducere in stiinta politica de Cristian Preda si Comentarii la Constitutia Romaniei de Gabriel Andreescu, Miklós Bakk, Lucian Bojin, Valentin Constantin.

Editura Curtea Veche a oferit o serie bogata de lansari de carte la standul sau, care a demarat cu volumul Visul lui Machiavelli. 150 de povesti despre lucruri pentru care ai putea renunta la Paradis de Adrian Cioroianu. Autorul a spus ca textul sau este mai curand ironic si “este foarte delicat sa reiei un volum in 2010 cu starea pe care ai avut-o in 2004. Acest Vis… poate fi o pilda frumoasa”. Despre cartea Tacto de Lili Bunofski s-a spus cu ocazia lansarii ei ca este speciala pentru ca prezinta un joc pe muchie de cutit, ca un atac de panica, si ofera directii de interpretare, dar nu si solutii. Alte carti lansate la Curtea veche au fost Iubita lui Esto de Constantin Severin, Cora de Doru Arazan si Barbat adormit in fotoliu de Alex. Stefanescu.

La Editura Paralela 45 a avut loc lansarea Zi dupa zi / Giorno dopo giorno de Salvatore Quasimodo, in traducere de Ilie Constantin. Traducerea este una comuna pentru cititori, traducatorii avand tendinta de a modifica litera pentru a pastra spiritul autorului. Autorul cartii, Salvatore Quasimodo, a castigat Premiul Nobel in anul 1959. Paralela 45 a organizat duminica si un eveniment literar cu numele Tiganiada (la aniversarea a 250 de ani de la nasterea lui Ioan Budai-Deleanu), in cadrul caruia au fost prezentate de catre Ion Bogdan Lefter, Traian Stef si Ion Urcan Povestirea Tiganiadei dupa Ioan Budai-Deleanu si Contexte ale Tiganiadei.

La standul Ars Docendi a avut loc evenimentul Traditii romanesti, in cadrul caruia au fost prezentate cartile Cusaturi romanesti. Culese de Elisa I. Bratianu, Le pied chausse, editia a III-a, si Talmes - balmes de etnologie si multe altele/ Haide, bre! Incursiune subiectiva in lumea aromanilor de Irina Nicolau.

De la ora 13.00, Editura Litera International a lansat primul volum al Trilogiei Otravurilor din Caux, Nestemata scobita de Susanah Appelbaum. Acest volum povesteste prima aventura a unei fetite de 11 ani intr-o lume fermecata si deloc simpla. Autoarea cucereste prin felul in care povesteste despre ierburi si magie, otravuri si vindecatori, despre cum poti face din rau, bine.

Atat duminica, cat si sambata, Alice Nastase i-a asteptat pe cititorii sai la Ceainaria Dragostei Avon, locul in care s-a discutat despre puterea femeilor, despre cariera si despre a face ceea ce iti place si iti aduce bucurii. In centrul atentiei a fost Cartea Dragostei Avon, a jurnalistei si scriitoarei Alice Nastase.

Tag-uri: , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Monden
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
22 feb