Adriana Bahmuţeanu

Adriana Bahmuţeanu i-a făcut un parastas lui Silviu...

Citeste mai mult»
emily

Al cincilea sezon al serialului "Emily in Paris" va fi...

Citeste mai mult»
Ed Sheeran

Ed Sheeran a ajutat Ipswich Town să recruteze un jucător...

Citeste mai mult»
cuplu

Un studiu revoluționar arată cum fericirea partenerului...

Citeste mai mult»
anca

Mesajul emoționant al Ancăi Țurcașiu despre nepoțica sa,...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy este acuzat de o nouă agresiune sexuală asupra...

Citeste mai mult»
Vladimir Shklyarov

Poliţia rusă a deschis o anchetă după moartea unui...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
Ridley Scott

Ridley Scott spune că sărutul gay al lui Denzel...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuteanu

Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu...

Citeste mai mult»

Beyoncé va susţine un concert live pe Netflix în 25...

Citeste mai mult»
Charles Dumont

Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la...

Citeste mai mult»
motan

Un motan din Scoţia dispărut de acasă, găsit la 500 km...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Conan O'Brien va fi gazda ceremoniei Oscar 2025

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

James Bond - Următorul actor va fi în vârstă de 30 de ani...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va apărea în sezonul doi al serialului "Wednesday"

Citeste mai mult»
colier

Un misterios colier cu diamante de 300 de carate a fost...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion a avut o apariţie surpriză la prezentarea de...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington anunţă că va juca în "Black Panther 3"...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa de Wales va fi gazda concertului de Crăciun de...

Citeste mai mult»
John

John Krasinski, desemnat ''cel mai sexy bărbat în viaţă''...

Citeste mai mult»
Silviu Prigoană

Care a fost cauza decesului lui Silviu Prigoană

Citeste mai mult»
exerciţii fizice

Cinci minute de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla îşi reia angajamentele oficiale, însă cu...

Citeste mai mult»
pudra

Cum să creezi un machiaj de lungă durată

Citeste mai mult»
inel

Un inel de logodnă de 70.000 de dolari trebuie returnat...

Citeste mai mult»
Chris Martin

Chris Martin a întrerupt un concert pentru a ajuta un...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a apărut în public pentru a doua zi consecutiv

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate revine în viaţa publică şi va participa la...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Trei persoane au fost inculpate în legătură cu moartea...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna a criticat realegerea „infractorului condamnat,...

Citeste mai mult»
credit

Recomandări pentru un sfârșit de an organizat și relaxat

Citeste mai mult»
Tyka Nelson

Cântăreaţa Tyka Nelson, sora lui Prince, a murit la...

Citeste mai mult»
TikTok

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente să...

Citeste mai mult»

Notariat Dorobanți Raluca Tunescu

Citeste mai mult»
sport

De ce este esențial să facem mișcare dimineața și seara

Citeste mai mult»
Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis, despre victoria lui Trump: „Înseamnă o...

Citeste mai mult»
Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg a refuzat să-i pronunţe numele lui Trump...

Citeste mai mult»
copil

Top 5 pilote pentru copii: confort și calitate pentru...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga a susţinut-o pe Kamala Harris la ultimul miting...

Citeste mai mult»

Bookfest s-a incheiat cu surprize editoriale pentru vizitatori

De în Monden 14 iun 2010
Salonul International al Cartii Bookfest, cea de-a V-a editie, s-a incheiat duminica, 13 iunie. Ultima zi a inceput cu masa rotunda Pentru cine scriem? Cine ne citeste?, in cadrul careia Rosa Montero, Milagros Frías, Ray Loriga, alaturi de Ana-Maria Sandu (poeta si romanciera), Cezar Paul-Badescu (romancier si jurnalist, ziarul Adevarul), moderati de Iulia Popovici (critic la revista Observator cultural, traducatoare), au incercat sa gaseasca raspunsurile.

In viziunea lui Cezar Paul-Badescu, scriitorul trebuie sa fie un business-man, sa stie ce vrea cititorul si sa scrie in consecinta. El nu intra insa in aceasta categorie. Ray Loriga nu a fost de acord cu ideea de scriitor - business-man deoarece nu se pot realiza calcule exacte despre cititori si ceea ce isi doresc acestia. Cat despre diferenta dintre un scriitor care se adreseaza unui public larg, cum sunt scriitori spanioli, si un scriitor roman, care este tradus foarte greu si de aceea rareori cartile noastre depasesc granitele tarii, Cezar Paul-Badescu considera ca scriitorul nu trebuie sa se preocupe de acest aspect, al traducerii operei sale, pentru ca oricum, si in cadrul aceleasi tari sunt vorbitori de limbi diferite. Pentru Rosa Montero cititorul ideal este cititorul care o citeste. “Traducerile fac lumea mai mica si asta este nemaipomenit”, a adaugat ea. Rosa Montero a afirmat ca ea nu crede ca in perioadele de criza economica se citeste mai putin, in primul rand pentru ca nu se citeste doar ce se cumpara. Cartile se intampla sa fie imprumutate sau piratate, ceea ce conteaza este ca povestea sa circule si sa se citeasca.

Duminica, 13 iunie, Editura Humanitas a avut din nou un vast program de lansari de carte, ce a inceput cu bestselleruri in Raftul Denisei: Insula iubirilor nesfarsite de Daina Chaviano si Fructul pasiunii de Karel van Loon, continuand cu noutati in colectia Stiinta: In cautarea lui Spinoza. Cum explica stiinta sentimentele de Antonio Damasio, Creierul nostru musical de Daniel J. Levitine, Partida neterminata de Keith Devlin si Si atunci ne-au terminat de Joshua Ferris.

Editura Humanitas a prezentat deasemeni noutati din colectia Rasul lumii, o colectie ce a debutat acum 5 ani si care a ajuns la 60 de titluri. Radu Paraschivescu a prezentat aceasta colectie ca fiind o alternativa la umorul grob. Cartile lansate au fost Apararea prin dementa de Woody Allen si Antologia proverbelor ciudate de Stephen Arnott. Despre cartea lui Woody Allen, Marius Chivu a spus ca este caracterizata de un umor cultural. Cu referire la cartea lui Stephen Arnott, Radu Paraschivescu a spus ca intelepciunea si divertismentul nu trebuie sa fie beligerante.

Tot la standul Editurii Humanitas, Gabriel Liiceanu a participat la o discutie despre cartea Ultimul Culianu de Horia-Roman Patapievici, despre care a spus ca “inventeaza o teorie in aceasta carte : teoria ultimului. Vorbeste despre minti care au iesit din matca speciei, care s-au desprins din plutonul umanitatii, spre un adevar pe care nimeni nu il vazuse. Teoria este romantica si face din Culianu un individ din specia celor care sar in ograda lui Dumnezeu.” Despre Frumoasele straine a lui Cartarescu, Liiceanu a spus ca este o carte ce te face sa visezi mult, este o satira la adresa vietii scriitoricesti. Despre Herta Muller, autoarea cartii Leaganul respiratiei, tot Liiceanu considera ca “nu are o minte normala, nu se aseamana cu nicio alta minte de pe planeta”.

Andrei Plesu si-a lansat la Bookfest volumul Note, stari, zile, o carte cu miez, o cautare a divinitatii. El a afirmat cu ocazia lansarii ca “este groaznic sa scrii jurnale. Nu ma propun ca model, ci ca studiu de caz”.

De la ora 13.30, s-au mai lansat la Editura Humanitas, doua carti despre criza financiara, scrise inainte de manifestarea sa vizibila : Globalizarea nimicului de George Ritzer, o carte ce lanseaza paradoxuri socante, si Arta exploatarii de sine. Sau minunata lume noua a muncii de Jakob Shrenck. Seria lansarilor la Humanitas s-a incheiat cu  Aventurile lui Habarnam -  carte si audiobook de Nicolai Nosov.

Editura Polirom a lansat volumul coordonat de Sara Prolong, De ce m-am intors in Romania, carte ce prezinta 39 de oameni care au revenit in Romania. Cartea este o declaratie de iubire fata de Romania. Alte lansari din ultima zi a Bookfest au fost : Romania si Europa. Acumularea decalajelor economice (1500–2010) de Bogdan Murgescu, Manual de analiza a politicii externe, coordonatori Serban Filip Cioculescu, Iulia Motoc, Introducere in stiinta politica de Cristian Preda si Comentarii la Constitutia Romaniei de Gabriel Andreescu, Miklós Bakk, Lucian Bojin, Valentin Constantin.

Editura Curtea Veche a oferit o serie bogata de lansari de carte la standul sau, care a demarat cu volumul Visul lui Machiavelli. 150 de povesti despre lucruri pentru care ai putea renunta la Paradis de Adrian Cioroianu. Autorul a spus ca textul sau este mai curand ironic si “este foarte delicat sa reiei un volum in 2010 cu starea pe care ai avut-o in 2004. Acest Vis… poate fi o pilda frumoasa”. Despre cartea Tacto de Lili Bunofski s-a spus cu ocazia lansarii ei ca este speciala pentru ca prezinta un joc pe muchie de cutit, ca un atac de panica, si ofera directii de interpretare, dar nu si solutii. Alte carti lansate la Curtea veche au fost Iubita lui Esto de Constantin Severin, Cora de Doru Arazan si Barbat adormit in fotoliu de Alex. Stefanescu.

La Editura Paralela 45 a avut loc lansarea Zi dupa zi / Giorno dopo giorno de Salvatore Quasimodo, in traducere de Ilie Constantin. Traducerea este una comuna pentru cititori, traducatorii avand tendinta de a modifica litera pentru a pastra spiritul autorului. Autorul cartii, Salvatore Quasimodo, a castigat Premiul Nobel in anul 1959. Paralela 45 a organizat duminica si un eveniment literar cu numele Tiganiada (la aniversarea a 250 de ani de la nasterea lui Ioan Budai-Deleanu), in cadrul caruia au fost prezentate de catre Ion Bogdan Lefter, Traian Stef si Ion Urcan Povestirea Tiganiadei dupa Ioan Budai-Deleanu si Contexte ale Tiganiadei.

La standul Ars Docendi a avut loc evenimentul Traditii romanesti, in cadrul caruia au fost prezentate cartile Cusaturi romanesti. Culese de Elisa I. Bratianu, Le pied chausse, editia a III-a, si Talmes - balmes de etnologie si multe altele/ Haide, bre! Incursiune subiectiva in lumea aromanilor de Irina Nicolau.

De la ora 13.00, Editura Litera International a lansat primul volum al Trilogiei Otravurilor din Caux, Nestemata scobita de Susanah Appelbaum. Acest volum povesteste prima aventura a unei fetite de 11 ani intr-o lume fermecata si deloc simpla. Autoarea cucereste prin felul in care povesteste despre ierburi si magie, otravuri si vindecatori, despre cum poti face din rau, bine.

Atat duminica, cat si sambata, Alice Nastase i-a asteptat pe cititorii sai la Ceainaria Dragostei Avon, locul in care s-a discutat despre puterea femeilor, despre cariera si despre a face ceea ce iti place si iti aduce bucurii. In centrul atentiei a fost Cartea Dragostei Avon, a jurnalistei si scriitoarei Alice Nastase.

Tag-uri: , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Monden
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
22 noi