"Dragi prieteni, cu mare tristeţe şi durere, vă anunţăm că prietenul şi fratele nostru Borisav Bora Djordjevic ne-a părăsit. Odihneşte-te în pace, dragă Boki", a transmis grupul rock într-un comunicat.
Cunoscut mai mult sub numele său de scenă, Bora Corba, acest muzician, care a fost o personalitate marcantă în rândul rockerilor iugoslavi, era de origine sârbă şi a fost autorul multor hituri ale anilor 1980.
Riblja Corba a fost unul dintre cele mai faimoase grupuri rock din Iugoslavia şi a continuat să vândă zeci de mii de copii ale discurilor sale chiar şi după destrămarea trupei în anii 1990.
Apariţiile provocatoare ale membrilor săi, textele cu mesaje sociale ale formaţiei şi personalitatea lui Bora Djordjevic au contribuit la succesul trupei. În 1990, cântăreţul a fost acuzat că "a insultat clasa muncitoare iugoslavă" în unele dintre cântecele sale. Însă urmărirea penală iniţiată de un guvern ezitant a fost în cele din urmă clasată.
Cântecele "Lutka sa naslovne strane", "Pogledaj dom svoj, andjele", "Amsterdam" şi zeci de alte titluri sunt considerate în prezent un simbol al unei întregi epoci şi al unei întregi generaţii.
Uneori ridiculizaţi de criticii muzicali pentru cântecele lor "prea sentimentale", membrii acestei trupe au înregistrat totuşi unele dintre cele mai frumoase balade din regiunea balcanică.
În Serbia, un număr impresionant de reacţii au apărut în spaţiul public imediat după anunţul despre moartea lui Bora Djordjevic.
"Un gigant ne-a părăsit", a scris preşedintele sârb Aleksandar Vucic pe Instagram. "Adio, legendă!", a scris prim-ministrul sârb Milos Vucevic pe reţeaua de socializare X.
Bora Djordjevic s-a născut în Cacak, o localitate din vestul Serbiei, în 1952. Şi-a început cariera în 1965 ca solist în mai multe trupe, printre care Suncokreti şi Rani Mraz. Însă cel mai mare succes l-a avut alături de grupul Riblja Corba.
După destrămarea Iugoslaviei, Bora Djordjevic a fost puţin câte puţin marginalizat şi îndepărtat de pe scena rock, fiind criticat pentru luările sale de poziţie, care deveniseră din ce în ce mai naţionaliste.