In 1935, dupa 8 ani de zile de la prima editie de decernare a acestor premii, in sfarsit statueta capata un nume. In 1935, industria americana de film depasise marea criza din 1929 fara mari pagube financiare. Academia de film (Academy of Motion Picture Arts and Sciences - AMPAS) era linistita iar acum putea sa se gandeasca si la "botezul" premiilor ei.
"De opt ani de zile", scria istoricul de film Robert Osborne, "creatorii industriei filmului american si gazetarii erau obligati sa se refere in mod destul de stangaci la premiile AMPAS numindu-le cand 'statueta Academiei', cand 'trofeul de aur' sau statueta de merit". Insa pana atunci nimeni nu se gandise ca trofeul (care reprezenta un atlet asezat pe o rola de film si tinand in mana o spada de cruciat, initial schitat de sculptorul George Stanley) ar merita un nume.
Cum a ajuns trofeul de aur sa poarte numele de Oscar
Pe la jumatatea anilor '30, ca din senin, din ce in ce mai multi au inceput sa se refere la celebra statueta numind-o Oscar. Nu se stie precis cine anume ii daduse acest nume, dar circulau cateva supozitii. Cei mai multi spuneau ca Margaret Herrick - pe atunci bibliotecara Academiei de Film, mai tarziu devenita director executiv - ar fi numit statueta Oscar din cauza asemanarii obiectului cu unchiul ei, Oscar Pierce.
Altii spuneau ca numele de Oscar fusese adoptat dupa ce un cunoscut ziarist de la Hollywood, Sidney Skolsky, enervat ca trebuia sa inventeze mereu alta parafraza cand scria despre premiile Academiei, se gandise sa-l numeasca preluand o gluma dintr-un popular vodevil: "Vrei un trabuc, Oscar?" - gluma care in context avea sensul dictonului "Vrei calule ovaz?".
O alta versiune a botezului premiilor Oscar spune ca actrita Bette Davis se afla la originea numelui statuetei mult-ravnite, botezand-o astfel in amintirea sotului ei decedat, Harmon Oscar Nelson Jr., cu care spunea ca trofeul ar semana. Oricare ar fi fost originea, numele de Oscar a fost repede preluat de toti, inclusiv de Academia de Film, iar din 1935, prestigiul premiilor Oscar a continuat sa creasca an de an. Sursa: Adina Darian, 1985, "Mirajul statuetei de aur", editura Meridiane.
Citeste si: 10 filme de vazut in 2014
Actorii tai preferati, costumati in Mos Craciun - Ce poate fi mai sexy de atat?
7 celebritati care recunosc deschis ca nu sunt feministe
Walt Disney nu angaja femei ca desenator - Cum arata o scrisoare de refuz
7 clisee din filmele de Craciun
Te-ai uitat la "Marele Gatsby", dar nu ti-ai dat seama de asta - VIDEO
Cum a ajuns Jack Nicholson sa joace rolul "The Joker" din Batman