Urmărit penal pentru complicitate la injurii publice, Bruno Jacquelin, ataşatul de presă al fostei actriţe în vârstă de 87 de ani, a fost obligat să plătească o amendă de 4.000 de euro. La cererea angajatoarei sale, el a transmis o scrisoare litigioasă mai multor publicaţii media, între care şi AFP.
Pe 7 octombrie, în timpul procesului, parchetul a cerut o amendă de 25.000 de euro împotriva fostei actriţe care apără cauza animalelor şi 5.000d e euro contra colaboratorului ei. Bardot, care a înfiinţat o fundaţie ce-i poartă numele şi care protejează animalele, a trimis în martie 2019 o scrisoare deschisă lui Amaury de Saint-Quentin, pe atunci prefectul insulei Réunion.
Declarându-se „invadată de scrisori (...) ce denunţă actele de barbarie ale locuitorilor asupra animalelor”, Brigitte Bardot a afirmat că „autohtonii şi-au păstrat genele lor sălbatice”. Ea a mai comparat La Réunion cu „o insulă a Diavolului” cu „o populaţie degenerată încă impregnată de tradiţii barbare care sunt rădăcinile lor”.
Aceste invective au provocat o mare indignare în insulă. Annick Girardin, pe atunci ministru francez pentru Teritoriile de Peste Mări, i-a adresat o scrisoare deschisă fostei actriţe. „Rasismul nu este o opinie, este un delict”, i-a aminitit ministrul.
Deputatul Jean-Hugues Ratenon (LFI), Licra, Mrap şi SOS Racisme, liga pentru drepturile omului şi asociaţii şi grupuri religioase hinduse au depus plângeri contra lui Bardot.
Brigitte Bardot le-a cerut scuze locuitorilor insulei justificându-şi furia prin ceea ce ea crede a fi „soarta tragică” a animalelor din insulă.
Cuvintele doamnei Bardot sunt „ofensatoare, rănesc”, a estimat procuroarea Bérengère Prudhomme.