Orasul este renumit datorita diversitatii obiectivelor turistice, centrul orasului vechi a fost inclus in patrimoniul mondial UNESCO in anul 2000. Intr-una din cele doua mari piete din centrul vechi al orasului exista o Basilica ce adaposteste o relicva inestimabila: o fiola de sange despre care se spune ca i-a apartinut lui Iisus Cristos, fiind adusa in Flandra de la Constantinopole in secolul al XIV-lea. De altfel, Basilica se numeste Sfantul Sange. Este construita in stilul gotic, dar subsolul capelei contrasteaza puternic, in stilul romanic. Piata Veche este inconjurata de o gramada de stradute medievale, astfel incat mare parte din oras poate fi vizitat doar pe jos, cu bicicleta sau cu trăsura. De altfel, si aici precum in majoritatea tarilor nordice bicicleta este mijlocul de transport cel mai utilizat de catre localnici.
Plimbarea pe canale este si ea un "must" al Brugge-ului, pentru ca te poarta linistit intr-o noua poveste: a caselor celebre si a legendelor din oras. La cat sunt de frumoase, nu ai banui ca au sute de ani vechime si ca in ele locuiesc oameni adevarati. Locuitorii din cel mai faimos oras al Flandrei, aflat la distanta de cateva zeci de minute de Marea Nordului si la o jumatate de ora de Bruxelles se pot mandri nu doar cu arhitectura si istoria pe care acesta o ascunde, ci si cu elementele care il fac unic.
Cine s-ar fi gandit ca o asezare atat de mica poate fi renumita in lumea intreaga pentru faimoasele magazine de bere, dantela sau ciocolaterii? Exista un magazin in Brugges care are nu mai putin de 500 de sortimente de bere – de la soiuri exotice, slabe, cu gust de cirese, mango sau chiar cactus pana la soiuri care te ametesc dintr-o halba, datorita continutului mare de alcool. Evident, cea mai bine vândută e berea făcută în Brugge.
Unul din trei magazine din Brugge este o ciocolaterie, cu laborator propriu si cu vitrine ca la muzeu, la care ai putea sa te uiti o zi intreaga, precum niste copii. Evident ca nu am rezistat tentatiei de a nu intra in cateva astfel de magazine unde ciocolata este impartita pe arome, sortimente, forme, iar vanzatoarele te imbie sa gusti cateva praline cu alune sau martipan pentru ca apoi, sa nu pleci cu mana goala. Dupa multe deliberari cu mine insami, am decis, sa iau doar trei cutii de bomboane de ciocolata. Ciocolata belgiana este renumita pretutindeni, branduri de renume precum Leonidas sau Lindt au facut inconjorul lumii datorita calitatii si rafinamentului lor.
Dupa o jumatate de zi de plimbat agale pe stradutele pietruite, pe langa casele cu ferestre ca-n povesti am poposit intr-un local tipic belgian pentru a manca traditionalele moules et frites (scoici cu cartofi), iar ca desert waffe belgiene.
Cu strazi mici si cochete, cu terase deschise, cu tarabe cu suveniruri, iti da senzatia ca este mereu in sarbatoare. Brugge este de departe cel mai frumos oras al Belgiei, unul din orasele unde revin cu placere de fiecare data pentru a ma simti intr-o lume de poveste.